Chleb jest wilgotny – z pewnością ma na to wpływ dodatek jabłka, mięciutki i pyszny. U mnie oczywiście bez orzechów, ale migdały robią robotę. Wykorzystałam trzy rodzaje mąki i zdecydowałam się na chleb na drożdżach. Chciałam zachęcić osoby nieprzekonane do własnego pieczywa, że domowy chleb jest naprawdę świetny i warto piec. Można zacząć od tego przepisu.
A jak u Was ? Ciekawa jestem Waszych chlebów.
Chleb drożdżowy z jabłkiem i prażonymi migdałami
przepis z bloga Pain de Martin z moimi zmianami
75 g prażonych migdałów
3 g drożdży
250 g wody
200 g grubo startego jabłka (ze skórką) – u mnie Grójeckie
25 g ciemnego cukru muscovado
100 g mąki żytniej gruboziarnistej
100 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki orkiszowej chlebowej
9 g soli
Upraż migdały na patelni. Wszystkie składniki wymieszaj w misce (ciasta nie trzeba zagniatać), przykryj pokrywką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 6–8 godzin.
Zamieszaj w misce kilka obrotów tak, aby ciasto się zatopiło, natłuść formę i włóż do niej ciasto. Posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. W odpowiednim czasie ustaw piekarnik na 250 stopni.
Zrób kilka nacięć w chlebie i włóż go do piekarnika. Obniż temperaturę do 200 stopni i piecz około 55 minut. Na ostatnie 10 minut możesz wyjąć chleb z formy i położyć go na metalowej kratce, aby dookoła nabrał dodatkowej skórki. Wyjmij i odstaw na kratkę przed pokrojeniem.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Aniu – ciekawe połączenie te migdały z jabłkiem 🙂 Ja zrobiłam chleb na zakwasie, jestem zachwycona smakiem i wszelkimi wrażeniami związanymi z tym chlebem. Dziękuję za pomysł do Wrześniowej Piekarni 🙂 Pozdrawiam 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2023/09/chleb-zytnio-orkiszowy-na-zakwasie-z.html
Małgosiu, bardzo się cieszę. Niestety nie mogę jeść orzechów, więc migdały u mnie. Zresztą to bardzo udane połączenie.
Aniu nie dziwię się, że użyłaś migdały w takiej sytuacji 🙂 Z pewnością je kiedyś wypróbuję, choć mogę jeść orzechy 🙂
Małgosiu, mam do dyspozycji – migdały, pinie i pistacje. Pozdrawiam.
Ależ nam ten chleb smakował, mniam!
Rewelacyjny chleb wybrałaś na wrześniowe wypiekanie!
Kamila, to bardzo mi miło. Dziękuję.
Wspaniale upieczony bochenek i wyśmienity przepis. Dziękuję za kolejny miesiąc wspólnego pieczenia 🙂
Guciu, bardzo dziękuję. Musimy się trzymać, bo już mało nas o pieczenia chleba…
Chętnie bym takiego spróbowała, może uda mi się namówić mamę do upieczenia 🙂
Miye, upiecz sama. To bardzo łatwy chleb.
Wspaniała wrześniowa propozycja!
Dziękuję za ten czas pachnący jabłkami.
Konwalie, jak miło, że byłaś z nami.
Nic tylko próbować. Chętnie zjadła bym taki chlebek na śniadanie
Olgo, po prostu go upiecz. Jest bardzo łatwy.
Ciekawe połączenie jabłek i migdałów w chlebowym wydaniu, jeszcze nie miałam okazji takiego wypieku robić, zatem skuszę się na ten wariant odmiany pieczywa.
Izabela, na pewno ten chleb Cię zadowoli. Nie znam nikogo, komu by nie smakował.
Już czuję zapach tego bochenka… Mój chlebek właśnie się garuje, nie moge się doczekać!
Wędrówki po…, bardzo się cieszę. Niech Ci smakuje.
Dawno nie robiłam domowego chleba, a ten prezentuje się naprawdę genialnie.
Pojedztam, w takim razie piecz go. Jest wyborny.
zdarzyło mi się upiec chleb, było w nim bardzo dużo ziaren, bardzo lubię taki
Marysiu, ale tutaj jest chleb z jabłkiem i migdałami. O ziarnach ani słowa.
taki chlebek na słodko ciekawa jestem z czym by mi dobrze smakowal
czerwonafolizanka, wcale nie jest słodki. Polecam.
Z pewnością taki chleb to naprawdę smaczny wypiek.
Paulina, upiecz i się przekonaj.