Ten wspaniały, mięciutki i aromatyczny chleb mogłabym jeść codziennie. Dla mnie to bardzo udany przepis, a chleb jest dla każdego, kto zaczyna przygodę z pieczeniem lub już jest na niej od dawna. Moje ciasto chlebowe po wyrośnięciu, dodatkowo fermentowało przez noc w lodówce.
Chleb grał główne skrzypce podczas niedzielnego śniadania. Jeszcze nie całkiem ostudzony, letni, ale jakże cudownie pyszny. Bierzcie przepis i pieczcie!
Chleb z rozmarynem i cytryną
Przepis kochtopf.de
jeden bochenek
ciasto wstępne
70 g mąki pszennej typ 550
40 gramów wody
0,5 g świeżych drożdży
zaparka
20 g semoliny z pszenicy durum
100 gramów wody
ciasto właściwe
ciasto wstępne i zaparka
480 g mąki pszennej typ 550 ( u mnie 300 g T550 i 180 g orkiszowej T630)
270 gramów wody
na ciasto końcowe
4 g świeżych drożdży
12 gramów soli
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżka skórki z cytryny, drobno startej
Zrób wstępne ciasto i zaparkę poprzedniego wieczoru.
Na ciasto wstępne dobrze zagnieć wszystkie składniki i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny, a następnie wstaw do lodówki do następnego dnia.
Aby przygotować zaparkę, umieść semolinę z pszenicy durum i wodę w małym rondlu i zagotuj, ciągle mieszając. Mieszaj, aż powstanie ciasto, takie jak ciasto parzone. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w lodówce do użycia następnego dnia.
Następnego dnia do miski robota kuchennego włóż oba zaczyny z lodówki, mąkę pszenną, wodę i zagniataj na najniższych obrotach przez 4 minuty. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Dodaj pozostałe składniki na końcowe ciasto i zagniataj ciasto na poziomie 1 przez 8 do 10 minut.
Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach.
Ostrożnie uformuj z ciasta podłużny kształt. Umieść kawałek ciasta końcem do dołu w koszyku do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na 60 do 75 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Rozgrzej piekarnik z blachą do pieczenia na dolnej półce do 250°C.
Ostrożnie przechyl ciasto z koszyka bezpośrednio na gorącą blachę. Spryskaj wodą ścianki piekarnika. Po 10 minutach otwórz na chwilę drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać i zmniejsz temperaturę do 220°C. Po kolejnych 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i ponownie zmniejsz po 10 minutach do 180° i piecz przez 20 minut. Całkowity czas pieczenia to 50 minut.
Pozwól chlebowi ostygnąć na metalowej podstawce.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Dziękuję Wam za wspaniałe majowe spotkanie w Piekarni.
Zdecydowanie smakował jedzony jeszcze ciepły, mniam!
Udana majowa piekarnia, chleb wspaniały!
Kamila, świetna wiadomość. Mnie bardzo przypadł do serca i smaku ten aromatyczny bochenek.
Aniu Twój chleb piękny! Bardzo Ci dziękuję za tę majową propozycję. Jestem chlebem zachwycona. Wspaniała tekstura i smak. Powiem ;D – aż za dobry! Znikał w tempie błyskawicznym. Pozdrawiam serdecznie 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2023/05/chleb-pszenny-z-rozmarynem-i-cytryna.html
Małgosiu, a mnie jest tak bardzo miło, że wybór tego przepisu był trafiony. Chleb wspaniały i długo pozostanie w pamięci.
Chleb wyszedł wyśmienity, cieszę się że udało mi się dołączyć do wspólnego wypiekania 🙂
Aniu, tak, to pyszny przepis. A chleb z zaparką i zaczynem drożdżowym należy do tych z wyższej półki. No i ten aromat.
Smakowicie wyglądają Twoje kromeczki i też mnie kusiło użycie mąki orkiszowej 🙂
Dziękuję za wspaniały przepis i wspólne pieczenie.
Guciu,
dziękuję. U mnie orkiszowa prawie zawsze. Do upieczenia.
To brzmi niezwykle smakowicie! Chleb pszenny z rozmarynem i cytryną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Majowa Piekarnia z pewnością dostarcza wyjątkowych i innowacyjnych smaków. Połączenie świeżego rozmarynu i aromatycznej cytryny nadaje chlebowi niezwykły charakter. Jestem pewien, że każdy kęs tego chleba będzie prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Cieszę się, że Majowa Piekarnia wprowadza nowe smaki na nasze stoły. Smacznego!
Masiu, domowy chleb z takimi smakami to jest coś. Dziękuję.
Thank you for choosing my recipe! All your loaves have turned out well. Bravo!
Zorra, thank you for beautiful recipe.
Dawno nie robiłam domowego chleba, ale na ten mogłabym się skusić.
Paulina, w takim razie nie zastanawiaj się, tylko go rób. Jest wspaniały.