Cześć Piekarki i Piekarze.
Dzisiaj Światowy Dzień Chleba – World Bread Day 2022. Biorę w nim udział od lat i nie wyobrażam sobie kolejnego października bez tego piekarskiego święta, które w tym roku odbywa się po raz siedemnasty! Organizuje go od początku Zorra, skupiając w tym dniu domowych piekarzy z całego świata.
Pamiętajmy, że chleb to podstawowe pożywienie ludzkości od wieków i ważny symbol domu, ciepła rodzinnego i wspólnego stołu. Dzielmy się nim z każdym, kto tego potrzebuje.
Chleb pszenny 75% whole wheat levain
przepis Kena Forkish’a
zaczyn
100 g aktywnego żytniego zakwasu
400 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g letniej wody
Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw w temperaturze pokojowej na 6-8godzin
ciasto właściwe
360 g zaczynu
710 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
21 g soli
660 g letniej wody ( albo mniej w zależności od stopnia chłonności mąki)
Wymieszaj w misce obie mąki i wodę, przykryj i zostaw z temperaturze pokojowej na 20-30min.
Po tym czasie dodaj sól, drożdże i zaczyn, wyrabiaj mokrymi dłońmi (użyłam miksera – na średnim biegu 2-3 minuty).
Ciasto złóż dwa lub trzy razy, najlepiej podczas pierwszych 1 1/2 – 2 godzin. Składaj mokrym scraperem, zakładając na siebie boki ciasta (składałam ciasto na blacie lekko posypanym mąką). Ciasto będzie gotowe jeśli powiększy swoją objętość około 2 i pół razy, co potrwa około 5 godzin.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na omączony blat, podziel na dwie części, uformuj okrągłe bochenki, ułóż je w koszykach, wyłożonych ściereczkami posypanymi mąką (używam ryżowej). Każdy koszyk włóż do foliowej torby, szczelnie zamknij i włóż do lodówki na 12-13 godzin.
Garnek żeliwny włóż do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 240 st. C, nagrzewaj przez 1 godzinę.
Do gorącego garnka włóż wyrośnięty bochenek prosto z lodówki, natnij go, przykryj garnek pokrywką, piecz 30 minut, zdejmij pokrywkę i dopiekaj 20 minut. Studź na kratce.
Wspaniały!
Dziękuję Małgosiu.
Idealny upieczony chleb! Najlepszego z okazji naszego święta! Pozdrawiam
Kamila,
dziękuję.
Pozdrawiam i świętujmy!
Piękny!
Smacznego świętowania. 🙂
Magda, bardzo dziękuję. Niech chleb będzie zawsze z nami!
A jak pięknie pękł. Ta skórka musi być niesamowicie chrupiąca
Ula,
pękł finezyjnie…A skórka była bajecznie chrupiąca.
Tak, domowy chleb nie ma sobie równych. Warto świętować jego dzień.
Anno,
U mnie często jest święto domowego chleba.
Dawno jest robiłam chleba na zakwasie. Na pewno jest bardzo smaczny.
Pojedztam, jest najlepszy i najzdrowszy, zwłaszcza domowy.
Co roku z niecierpliwością czekam na to, jaki pyszny chleb upieczecie na Światowy Dzień Chleba. I jak widzę znów jest rewelacyjny. Uwielbiam ten miękisz!
Zorra, a ja czekam na ten dzień, żeby świętować z innymi dzień chleba.
Nie wyobrażam sobie października bez WBD.
Mam pytanie, tam wyżej jest napisane “podziel na dwie części, uformuj okrągłe bochenki, ułóż je w koszykach” a potem o pieczeniu (jednego) bochenka. Rozumiem, że chodzi o to, by piec naraz jeden bochenek, krótka przerwa i potem drugi bochenek (oddzielnie) ?
Majkel, ja nie mam piekarnika na dwa bochenki jednocześnie. Garnek żeliwny mieści się tylko jeden. Trzeba więc piec oddzielnie lub podzielić ciasto na jedną porcję.
Ależ piękny wypiek normalnie jak malowany ten chlebek!
Miłego tygodnia
czerwonafilzanka, dziękuję bardzo. Dobrego tygodnia dla Ciebie.