Bardzo wdzięczny w przygotowaniu chleb. Bezproblemowa praca z ciastem i świetny smak. Następnym razem dodam dwa owoce kurkumy więcej.
Chleb kroiłam jeszcze niezupełnie ostudzony, bo niedzielne śniadanie nie mogło czekać.
Jedliśmy go z masłem awokadowym ( przepis TUTAJ) i lekko ciepły chleb bardzo do niego pasował.
A jak Wasze bochenki?
Chleb pszenno – orkiszowy z kurkumą i maślanką
przepis z bloga Leśny Zakątek z moimi zmianami
Zaczyn (wieczór, dzień przed pieczeniem chleba)
30 g startera z lodówki
200 g włoskiej mąki pszennej Cucoa
180 g wody
Wymieszaj składniki, przykryj i pozostaw na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn jest gotowy do użycia, jeśli wyrośnie i będzie miał lekkie wgłębienie na środku.
Zakwas powinien być aktywny, dokarmiony.
Ciasto właściwe
cały zaczyn
350 g mąki orkiszowej typ 550
150 g maślanki
3 ,owoce’ kurkumy
10 g soli
Składniki wymieszaj i wyrób do dobrego połączenia ( zrobiłam to w misie miksera na 1. prędkości). W trakcie wyrabiania dodaj obraną i drobno pokrojoną kurkumę ( lub 1 łyżeczkę kurkumy w proszku). Ciasto jest dość przyjemne w wyrabianiu, dość stabilne i niezbyt ścisłe. Wyrobione ciasto zostaw w misie przykryte ściereczką na 90 minut. W trakcie tego czasu złóż ciasto 2 razy – składałam po 45 minutach i po 90. Uformuj bochenek i włóż do koszyka do ostatecznego wyrośnięcia. Ciasto rosło w piekarniku z włączoną żarówką 2 godziny. Piecz z parą w 240 st. C 15 minut. Następnie 20 minut w temp.220 st. C bz pary.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Marcowa piekarnia jest lekka, łatwa, przyjemna i pyszna.
Super pomysł na pieczenie tego chleba, pozdrawiam 🙂
Kamila, jak wspaniale, że mamy taką grupę, która lubi razem piec chleb i nie tylko.
Dziękuję.
Aniu przepiękny bochenek ! Dziękuję za tę propozycję. Chleb bardzo udany i wyśmienity. Do tego bardzo energetyczny kolor. Wspólne wypiekanie to dzielenie się dobrą energią. Pozdrawiam serdecznie 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2024/03/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie-z.html
Małgosiu, takie miłe słowa bardzo mnie cieszą.
Dziękuję, że w marcu mogłyśmy się spotkać w naszej Piekarni. To daje świetną energię.
Śliczny bochen.
Moje ciasto było trochę luźne, więc zapakowałam je do foremki.
Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam ciepło.:)
Magda, dziękuję.
U mnie same pszenne smaki, które lubię najbardziej.
Taki chlebek własnej roboty podobno najlepszy, ja bym chciała kiedyś spróbować takiego domowego wypieku
czerwonafilizanka, spróbuj. Własne pieczywo to jest magia.
Z tego przepisu uformowałaś piękny bochenek, oryginał Ci nie dorównuje.
Cudo!
Dana, bardzo dziękuję !
Piękny bochen! Domowe pieczywo nie ma sobie równych i ten zapach unoszący się w domu…
Wędrowki po kuchni, tak. Własny chleb to jest super sprawa.
Pięknie wypieczony, mnie zainteresowało masło z awokado.
Marysiu, w takim razie rób to masło.
Przyznam, że wygląda naprawdę obłędnie, więc może się w końcu skuszę
Toksyczna…, Warto. Zachęcam Cię.
Swego czasu bardzo lubiłam jeść bułki orkiszowe, są naprawdę zachwycające.
Pojedztam, bo orkisz to zdrowe zboże. Proponuję ten chleb do spróbowania.