Ten chleb jest mięciutki, puszysty i pełen zdrowych dodatków. Płatki owsiane, mak i nasiona lnu oraz zakwas to składniki, które stawiają go wśród chlebów poprawiających jakość odżywiania. Startery na ciasto są dostatecznie długo fermentowane, aby efekt końcowy w postaci zgrabnego bochenka, dostarczył nam wyjątkowej przyjemności z jedzenia.
Chleb upiekłam na niedzielne śniadanie, aby pysznie i niespiesznie zakończyć ten bardzo udany weekend.
Niecierpliwie czekam, kiedy będę mogła obejrzeć Wasze wypieki.
Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
przepis Sourlotti by Abby
Starter
20 g zakwasu z lodówki
20 g mąki pszennej chlebowej
20 g wody
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin
Słodki starter
50 g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50 g mąki pszennej chlebowej
12,5 g wody
12,5 g cukru
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (zostawiłam na noc)
Ciasto
180 g mąki pszennej chlebowej
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g słodkiego startera
20 g cukru
3 g soli
10 g mleka w proszku
25 g płatków owsianych instant + 50 g mleka (płatki zalałam ciepłym mlekiem i zostawiłam na 2 godziny)
10 g maku
10 g siemienia lnianego
120-130 g mleka
25 g masła
płatki owsiane do posypania bochenków
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „szyby”) ok. 5 min.
Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „szyby”).
Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).
Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości ok. 3-5 godzin. (Moje garowały całą noc w lodówce).
Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Aniu jaki Twój piękny, rumiany. Miałaś świetny pomysł z wyborem tego chleba do Kwietniowej Piekarni. Jest super! Pozdrawiam Ciebie i Gucia. Mój chleb tu
https://akacjowyblog.blogspot.com/2022/04/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkiem.html
U nas zniknął w okolicy kolacji i to w niewyjaśnionych okolicznościach!
Pyszny wypiek wybrałaś do kwietniowej piekarni, dziękuję 🙂
Piękny i pyszny chleb na naszych stołach w kwietniu Aniu. Pięknie Ci się upiekł. Pięknego czasu na wielkanocne dni.
Mój chleb: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/04/owsiany-chleb-sniadaniowy-z-nasionami.html
Jestem i ja!
Gucio jak zwykle nas nie zawiódł, chlebek jest pyszny
http://rodzinnieroslinnie.blogspot.com/2022/04/owsiany-chleb-z-nasionami-na-zakwasie.html?m=1
Beata, przepis od początku mnie zauroczył.
Ślicznie rumiane i zawinięte chlebki upiekłaś a mój chlebowy “wielbłąd” także upieczony https://kuchniagucia.blogspot.com/2022/04/owsiany-chleb-sniadaniowy-w-kwietniowej.html.
Guciu, dziękuję za przepis. Twój olbrzym widziałam. Idealny.
Ale puszyste!
Dziękuję za pyszny kwietniowy czas. 🙂
Magda, puszysty i pyszny. Wspaniały.
Jaki ładny! Tym razem i mi udało się dołączyć https://www.polskazupa.pl/owsiany-chleb-sniadaniowy-z-makiem/
Agnieszko, bardzo miło, że Ci się udało. Dziękuję.
Aniu pyszny chlebek, dziękuję za kolejną inspirację 🙂
Z lekkim opóźnieniem załączam i swój bochenek https://tajemnicesmaku.pl/2022/04/11/chleb-owsiany-sniadaniowy-z-nasionami/
Aniu, dziękuję. Domowe pieczenie to świetna sprawa. A w grupie to prawdziwe święto.
Bardzo ładny chlebuś! A ja dawno nie piekłam.
Patrycja, w takim razie polecam Ci ten prezpis.
aż mi ślinka cieknie! ale musi mieć niesamowity zapach i smak, chętnie zrobię taki na święta 🙂
Karolina, jest wyjątkowo dobry. Bardzo polecam.
Przepiękny wypiek, będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu
Cztery fajery, dziękuję. To bardzo pyszny chleb.
Wygląda przepysznie. Muszę w końcu zacząć robić zakwas
Karolina, koniecznie. Własny chleb jest najlepszy
Uwielbiam domowe chleby, jednak mi się rzadko kiedy chce je robić.
Agata, to trochę kiepsko…Chcesz dobrze jeść, to musisz mieć chęci na zrobienie.
Jaki piękny, B ardzo żałuję, że tym razem nie mogłam być z Wami.
Marzena,
chlebek pyszny, wspaniale się go przygotowuje. Warto było go piec.