Chleb owsiany z makiem na zakwasie. Kwietniowa Piekarnia

 

Ten chleb jest mięciutki, puszysty i pełen zdrowych dodatków. Płatki owsiane, mak i nasiona lnu oraz zakwas to składniki, które stawiają go wśród chlebów poprawiających jakość odżywiania. Startery na ciasto są dostatecznie długo fermentowane, aby efekt końcowy w postaci zgrabnego bochenka, dostarczył nam wyjątkowej przyjemności z jedzenia.
Chleb upiekłam na niedzielne śniadanie, aby pysznie i niespiesznie zakończyć ten bardzo udany weekend.
Niecierpliwie czekam, kiedy będę mogła obejrzeć Wasze wypieki.

 

 

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
przepis Sourlotti by Abby

Starter
20 g zakwasu z lodówki
20 g mąki pszennej chlebowej
20 g wody
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin

Słodki starter
50 g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50 g mąki pszennej chlebowej
12,5 g wody
12,5 g cukru
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (zostawiłam na noc)

Ciasto
180 g mąki pszennej chlebowej
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g słodkiego startera
20 g cukru
3 g soli
10 g mleka w proszku
25 g płatków owsianych instant + 50 g mleka (płatki zalałam ciepłym mlekiem i zostawiłam na 2 godziny)
10 g maku
10 g siemienia lnianego
120-130 g mleka
25 g masła
płatki owsiane do posypania bochenków

Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „szyby”) ok. 5 min.

Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „szyby”).

Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).

Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości ok. 3-5 godzin. (Moje garowały całą noc w lodówce).

Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.

 

 

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

27 thoughts on “Chleb owsiany z makiem na zakwasie. Kwietniowa Piekarnia

  1. Aniu jaki Twój piękny, rumiany. Miałaś świetny pomysł z wyborem tego chleba do Kwietniowej Piekarni. Jest super! Pozdrawiam Ciebie i Gucia. Mój chleb tu
    https://akacjowyblog.blogspot.com/2022/04/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkiem.html

  2. U nas zniknął w okolicy kolacji i to w niewyjaśnionych okolicznościach!
    Pyszny wypiek wybrałaś do kwietniowej piekarni, dziękuję 🙂

  3. Piękny i pyszny chleb na naszych stołach w kwietniu Aniu. Pięknie Ci się upiekł. Pięknego czasu na wielkanocne dni.
    Mój chleb: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/04/owsiany-chleb-sniadaniowy-z-nasionami.html

  4. Ślicznie rumiane i zawinięte chlebki upiekłaś a mój chlebowy “wielbłąd” także upieczony https://kuchniagucia.blogspot.com/2022/04/owsiany-chleb-sniadaniowy-w-kwietniowej.html.

  5. Ale puszyste!
    Dziękuję za pyszny kwietniowy czas. 🙂

  6. Aniu pyszny chlebek, dziękuję za kolejną inspirację 🙂
    Z lekkim opóźnieniem załączam i swój bochenek https://tajemnicesmaku.pl/2022/04/11/chleb-owsiany-sniadaniowy-z-nasionami/

  7. Bardzo ładny chlebuś! A ja dawno nie piekłam.

  8. aż mi ślinka cieknie! ale musi mieć niesamowity zapach i smak, chętnie zrobię taki na święta 🙂

  9. Przepiękny wypiek, będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu

  10. Wygląda przepysznie. Muszę w końcu zacząć robić zakwas

  11. Uwielbiam domowe chleby, jednak mi się rzadko kiedy chce je robić.

  12. Jaki piękny, B ardzo żałuję, że tym razem nie mogłam być z Wami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *