Bardzo cieszyłam się na ten lutowy chleb! Z kuskusem nigdy dotąd nie robiłam żadnego pieczywa, a z opisu na stronie Autorki wynikało, że to chleb pyszny i nietuzinkowy. Tak! Wszystko się zgadza. Dodatkowo ten chlebek jest miękki i wilgotny, ma chrupiącą skórkę i pasuje do wszystkiego. Z przyjemnością pracuje się z ciastem. U mnie sama mąka orkiszowa bio i kuskus. Jeszcze ciepły chleb jadłam z pysznym masłem. Potem delektowaliśmy się nim maczając kromki w zacnej oliwie. Muszę zaliczyć ten wypiek do tych bardzo udanych!
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka
przepis z bloga From- Snuggs – Kitchen
chleb o wadze 750 g
80 g suchego kuskusu
8 g świeżych drożdży
375 g mąki orkiszowej typ 550 bio
12 g soli
300 ml zimnej wody
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.
Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min.
Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół. Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare Gary
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Chleb rzeczywiście zacny, bardzo smaczny i pożywny!
Dziękuję za lutowe wspólne wypiekanie!
Kamila, dokładnie!
U nas został szybko zjedzony.
Aniu chleb wspaniały 🙂 Bardzo dziękuję za ten pomysł. Jestem zachwycona. Cieszę się, że znów mogłam z Tobą i innymi razem upiec cudowne pieczywo ! Pozdrawiam
https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/02/chleb-pszenny-z-kuskusem-w-lutowej.html
Małgosiu,
bardzo się cieszę. U nas też było dużo radości z jedzenia tego chleba.
Dziękuję, że piekłaś z nami!
Twój chleb jest piękny, ta chrupiąca skórka. Nam także przypadł do gustu i upiekę go jeszcze nie raz.
Mój chleb na blogu: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2020/02/chleb-orkiszowy-z-kuskusem-z-garnka.html
Dziękuję Dorota.
Cieszę się, że i Tobie smakował.
Aniu znów jest problem z dodawaniem komentarzy. Nie wiem, gdzie mój przepadł. Tak jest tylko podczas Piekarni. Odezwij się proszę, czy gdzieś go znalazłaś ?
Małgosiu,
komentarz jest!
https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/02/chleb-pszenny-z-kuskusem-w-lutowej.html
OK 😀 dzięki
Małgosiu, tak się dzieje, kiedy jednocześnie dużo osób komentuje z różnych blogów.
Program antywirusowy wrzuca wtedy komentarze do zatwierdzenia.
Bardzo smacznie wygląda Twój chlebek. Dziękuję za impuls, żeby kuchenna magia znowu zadziałała. Znowu nabrałam ochoty na niespieszne soboty ze świeżym, domowym pieczywem.
Mój wypiek tutaj: http://www.domzmozaikami.pl/2020/02/zaproszenie-do-lutowej-piekarni-u-amber-u-niej-chleb-a-u-mnie-chlebowa-kamea/
Alu, dziękuję. Wspaniale, że z powrotem dołączyłaś do naszej Piekarni.
Dawno nie piekłam chleba na drożdżach i miałam obawy. Jednak ten kuskus tak mnie zaintrygował, że podjęłam wyzwanie 😉 Bardzo smaczny chleb, a jego wielką zaletą jest to, że na drugi dzień jest miękki i chyba jeszcze smaczniejszy niż w dniu wypieku. Aniu, to się nam znowu upiekło! Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Aniu, a ja lubię takie intrygujące połączenia i chleby długo fermentowane, także na bidze czy na poolish.
Lubię w ogóle kulinarną przygodę i różne piekarnicze doświadczenia.
Uważam ten wypiek z bardzo udany.
Ładnie Ci wyrósł. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
W tym miesiącu czas pozwolił dołączyć i upiec z Wami, bo dodanie kuskusu było dość intrygujące.
Mój pod linkiem: http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2020/02/chleb-orkiszowy-z-kuskusem-z-garnka.html
Badylarko,
dziękuję. Dzięki kuskusowi ten chleb smakuje wyjątkowo!
Wspaniale, że piekłaś z nami.
No właśnie mójtaki chrupiący nie wyszedł. Dołączam oczywiście do piekarni. I zazdroszczę Aniu tak cudnego wypieku.
Marzena,
bo ja chyba dłużej trzymałam go w piecu.
Super, że z nami piekłaś!
A tutaj mój chleb https://tajemnicesmaku.pl/2020/02/17/chleb-z-garnka-orkiszowy-z-kuskusem/
Wspaniały bochen upiekłaś i bardzo dziękuję za tak smakowity przepis do bardzo częstego powtarzania. Do kolejnego Niech się upiecze…
Guciu,
sam się upiekł – ha ha! Dziękuję bardzo.
Bardzo się cieszę, że Tobie smakował i masz zamiar piec go częściej. To najlepsza wiadomość.
Do upieczenia!
Pięknie Ci wyrósł! Ja jak zwykle zagapiłam się nieco z podaniem linku. Uściski 😉
https://www.staregary.pl/2020/02/chleb-orkiszowy-z-kuskusem-z-garnka.html
Beata, dziękuję.
Link dodany!
Chlebek wyszedł super, muszę go jutro przetestować, bo bardzo mnie ciekawi.
Opinie…
Polecam , warto!
Chleb jest przepyszny! To był świetny wybór.
Mój co prawda nie wyrósł tak pięknie jak Twój, ale na pewno będzie często u mnie gościł. 🙂
https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2020/02/lutowa-piekarnia-i-chleb-z-kuskusem.html
Magda, bardzo się cieszę !
Tak, to był dobry wybór. Myślę, ze i ja będę ten chleb powtarzać.
Aaaaaaaaa jaka piękna ta skórka na zgrabnym chlebie , wnętrze tez ma zachęcające
Fajny ten chleb
Alu, skórka piękna, środek pyszny.
No warto, warto…
Wygląda apetycznie. 🙂
Cały czas byłam przekonana, że z mąki orkiszowej wychodzą ciemne chleby. Narzeczony lubi piec chleby, muszę mu pokazać ten przepis i wypróbujemy. 🙂
Shauni,
jeżeli mąka orkiszowa jest pełnoziarnista, to chleb wyjdzie ciemny. Spójrz w moim przepisie na typ tej mąki – 550.
Dlatego chleb jest biały.
Trzymam kciuki!