Intuicja mówiła mi, że ten chleb to będzie to! Podobał mi się od pierwszego spojrzenia, kiedy weszłam na blog Gucia. Jest w nim wszystko co lubię, a chleb jest nieskomplikowany i na pewno każdemu się uda. Praca z ciastem to przyjemność, a jego pyszny smak prosi o kolejne pieczenie. U mnie oczywiście z mojej ulubionej mąki orkiszowej bio. Chleb zjedliśmy nie wiadomo kiedy umilając sobie nim weekend. Dziękuję Guciu!
Chleb orkiszowy na zakwasie z siemieniem lnianym, nasionami konopii i kaszą jaglaną
oryginalny przepis- klik! z moimi zmianami
upiekłam w jednej dużej i w jednej małej keksówce
Ziarna
45g siemienia lnianego
45g kaszy jaglanej bio
90g wody
Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc.
Zakwas
50g zakwasu ( może być z lodówki)
100g mąki orkiszowej 550 bio
100g mąki orkiszowej 650 bio
200g wody
Wymieszać i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Ciasto
400g zakwasu
300g mąki orkiszowej typ 650
500g mąki orkiszowej typ 2000
1,5 łyżki soli morskiej
1 łyżka miodu
1 łyżka łuskanych ziaren konopii siewnej
350-400g wody (sprawdzamy konsystencję ciasta – powinno być dosyć luźne ale nie lejące)
oliwa do posmarowania chleba
ziarna siemienia lnianego i konopii siewnej do posypania chleba
papier kuchenny do wyłożenia formy
W misie robota mieszamy wodę i zakwas a następnie dodajemy sól i miód. Mieszamy
Dodajemy mąki i wyrabiamy na pierwszej prędkości ok. 5-8 minut a następnie na drugiej prędkości ok. 2 minuty i dodajemy ziarna i kaszę.
Po zakończeniu wyrabiania przekładamy ciasto do foremek wysmarowanych olejem.
Ciasto smarujemy także oliwą, posypujemy ziarnami i przykrywamy folią spożywczą.
Czas rośnięcia ok. 2-3 godziny – ciasto rośnie stosunkowo wolno i trzeba odczekać do pełnego wyrośnięcia . Mój chleb wyrastał dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 30 st. C.
Chleby wkładamy do zimnego piekarnika (jeżeli mocno podrosną możemy włożyć do nagrzanego) nastawionego na 210 st. C i pieczemy 40 minut.
Po pierwszych 15-20 minutach chleby spryskujemy wodą – będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę.
Dodatkowe uwagi:
Ilość wody można zwiększyć aby konsystencja ciasta pozwalała na przekładanie łyżką ale nie była lejąca.
Nasiona można urozmaicić o pestki dyni, słonecznika i np. kminek lub czarnuszkę.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Wspaniały chlebek wypatrzyłaś, dobrze go było razem piec w październikowy czas.
Pozdrawiam
Kamila, odwiedzam często ciekawe blogi i wtedy spotykam ciekawe przepisy.
Pozrawiam Cię.
Mnie tez przypadł do gustu ten chleb od Gucia, dzięki za wybór. Twój chleb Aniu wygląda wspaniale a dodatek konopi jeszcze bardziej podbija smak.
Mój chleb pod linkiem: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2020/10/chleb-pszenno-orkiszowy-z-siemieniem.html
Dorota, no i wspaniale, że podoba się nie tylko mnie.
Dodatek konopii jest barzdo ciekawy, polecam.
O jak wyrósł, mój tez pyszny wyszedł
Chleb z tych prościutkich , a bardzo smakowitych
https://kuchniaalicji.blogspot.com/2020/10/chleb-pszenno-orkiszowy-z-siemieniem.html
Alu, tak, wyrósł wyjątkowo.
To chleb dla stawiających pierwsze kroki z zakwasem i dla miłośników ciekawych dodatków do chleba.
Chleb bardzo udany i bez ceregieli, a ja to lubię 🙂 Dzięki wielkie za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/10/chleb-pszenno-orkiszowy-z-siemieniem.html
Małgosiu,.
istotnie wyjątkowy a mało absorbujący.
Dziękuję.
Jak cudnie wypieczony. Bardzo udany był październikowy wypiek. I bardzo smaczny. Miło było znowu się spotkać przy pieczeniu ☺️
Marzena, moj chlebek wyjątkowo się wzniósł na wyżyny.
Bardzo nam smakował i będę go piekła częściej.
Tak, to był miły wspólny czas.
Wspaniały chleb! I bez większego wysiłku oraz nakładu czasu.
Mój tutaj:
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2020/10/chleb-pszenno-orkiszowy-z-siemieniem.html
Badylarko,
dla mnie bardzo ciekawy i pyszny. A jego łatwy proces powstawania jest dodatkową zaletą.
Amber, Twój chlebek upiekł się wyśmienicie a ja nie pomyślałem, żeby wykorzystać konopie, Ale od takich inspiracji jest Wspólne Pieczenie. Do kolejnego spotkania..
Guciu,
to następnym razem dodasz konopie. Dziękuję za pochwały, ale przecież byłeś tutaj wzorem.
Chleb na szóstkę, dziękuję!
Chętnie przygotowuję, cieszy się on w naszej rodzinie sporym uznaniem, zwłaszcza córka i ja za nim przepadamy. 🙂
Izabela, świetnie!
Zatem przepis idzie dalej.
Wspaniale i wyglądają, a z pewnością jeszcze lepiej smakują Wasze chleby. Że też ja nigdy nie potrafię wyrobić się w czasie i “załapać” na piekarnię 🙁
Cztery fajery, smakują wyjątkowo, bo upiekliśmy je z sercem.
Kiedy sobie zaplanujesz pieczenie, na pewno się wyrobisz.
Zapach świeżo pieczonego chleba to najlepsze, co można poczuć w kuchni. Chętnie sprawdzę ten chleb.
Akacja, tak, to coś bardzo wyjątkowego.
Polecam Ci ten przepis.
Bardzo ciekawe składniki,a gotowy chlebek prezentuje się przepysznie. Nie ma to jak domowe,własne wypieki – są niezastąpione!
Karolina, tak, ten chleb wyjątkowo nam smakował.
Domowy jest najlepszy!
chleb idealny!
Dziękuję Magdalena.
Niestety remont kuchni nie pozwolił mi dołączyć w tym miesiącu do Piekarni,
ale co się odwlecze… 😉
Mam ogromną ochotę na ten chleb!
Pozdrowienia. 🙂
Magda, bardzo szkoda. Ale remont to remont.
Chleb wart upieczenia. Jest takim rodzynkiem wśród chlebów.
Uwielbiam domowy chleb i praktycznie cały czas piekę, kupuję bardzo rzadko. Ale z takiego przepisu nigdy jeszcze nie robiłam, ta kasza jaglana zaskoczyła mnie i zaciekawiła. Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję, bardzo dziękuję Aniu za fajny pomysł <3 Twój chlebek wygląda przepysznie 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂
Agnieszko, domowe pieczywo ma ogromną przewagę nad tym kupnym.
Ten właśnie chleb bardzo Ci polecam. Jest prosty, a jednocześnie ma oryinalny smak.
Niestety jest problem z zakwasem u mnie. Nie wiem dlaczego, ale mi pleśnieje?
Retromama,
zmień mąkę, wyparz słoik przed przygotowaniem zakwasu i mieszaj wyparzoną łyżką.