Chleb orkiszowo-gryczany to moja propozycja na świąteczny stół. Specjalnie upiekłam go w słoikach, aby miał ładną formę i ciekawie wyglądał na wielkanocnym stole. Dobrze będzie się też spełniał jako baza do tartinek.
Chleb na pewno ucieszy osoby, które ograniczają gluten lub mają problemy jelitowe. Połączenie mąki orkiszowej i gryczanej to dobra i zdrowa kompozycja. Poza tym chleb jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie cierpliwości.
zaczyn orkiszowy
wyparzony słoik
3 łyżki mąki orkiszowej bio z pełnego przemiału T2000
letnia woda – tyle aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw i mieszaj codziennie, aż zaczyn zacznie pracować i stanie się kwaśny. Trwa to 4, 5 dni lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia. Mój zaczyn dojrzewał w piekarniku nagrzanym do 28 st. C
Można skrócić proces i do 3 łyżek aktywnego żytniego zakwasu dodać mąkę orkiszową – proporcje 1:1:1
ciasto
350 mąki gryczanej jasnej bio
350 mąki orkiszowej chlebowej bio
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki soli
750 ml wody ( plus minus, aby ciasto nie było sztywne)
zaczyn
dwa słoiki o średnicy ok. 10 cm i pojemności 540-550 ml
Wymieszaj suche składniki, dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i dodaj zaczyn.
Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż 3 łyżki ciasta do słoika na kolejne pieczenie chleba i włóż do lodówki. Będzie to zaczyn na kolejny chleb.
Odstaw ciasto chlebowe w ciepłe miejsce na około 6-9 godzin.
Słoiki dokładnie wysmaruj smalcem lub masłem klarowanym i przełóż ciasto do 3/4 ich wysokości ( ewentualnie resztę ciasta, gdy zostanie, umieść w kolejnym słoiku) i piecz około 50 – 60 minut w temperaturze 200 st. C. ( wstaw słoiki z ciastem do zimnego piekarnika!) Po upieczeniu wyjmij chlebki ze słoików i połóż na kratce, aby całkowicie ostygły.
Ciasto chlebowe możesz włożyć do dwóch keksówek i upiec prostokątny chleb. Wtedy foremki z ciastem chlebowym wstawiasz do nagrzanego piekarnika.
Wygląda fantastycznie i ten nietypowy kształt. Przypomina mi ukraińskie wielkanocne babki.
Bernadeta, dziękuję. Tak, przypomina kulicz.
Chlebek wyglada bardzo ładnie ale zastanawiam się jak wyjąć te chleby z tych sloikow?
Aniu, normalnie – cha cha. Same wychodzą. Słoik niczym nie różni się od innej formy.
Czy chlebek łatwo wyskoczy ze słoika? intuicja podpowiada mi, że tak jeśli jest wysmarowany właśnie smalcem. miałam kiedyś przygodę.Nie wiem co się stało, ale ze szklanych form keksówek prostokątnych musiałam chleb wykrawać nożem a i tak skubany przyrósł mi do szkła
Kasiu, u mnie wyskakują bez problemu. Nigdy mi się nie przykleił. Pewnie to sprawa ciasta i smarowania.
Uwielbiam pachnące, domowe pieczywo. Fajny kształt ma taki pieczony w słoiku
Wędrówki po kuchni, tak, aromat, smak i zdrowy chlebek to wszystkie zalety domowego wypieku.
Chlebek wygląda rewelacyjnie !!! Też sobie upiekę
Guciu,
pyszny jest. Samo dobro i uroczo się prezentuje.
Śliczny. Trzeba będzie upiec.
Agnieszko, dziękuję. Piecz!
Ten chlebek wygląda świetnie! Będzie super prezentował się na stole wielkanocnym 😀
Say.., dziękuję. Tak, to super forma chleba na imprezy.
Często robię chlebek w domu, ten jaśniejszy i ciemniejszy, postaram się sprawdzić i Twój przepis 😉
Bielecki, dla mnie jaśniejszy zawsze.
Wspaniały chleb, nie tylko smakowity ale też będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole!
Kamila,
warto go upiec. Pysznie smakuje z jajkami i sałatkami.
Smak domowego chleba i wypieków jest naprawdę nie do zastąpienia.
Pojedztam, to prawda. Dlatego warto samemu piec chleb, choćby od czasu do czasu.