
Upiec chleb to magia.
Cały ten fantastyczny proces, kiedy powstaje jedyny w swoim rodzaju bochenek, daje niezwykłe poczucie radości.
A wspólne pieczenie to tak, jakby na jeden czas zamienić swoją kuchnię w niezwykłą piekarnię.
Dlatego każdego miesiąca zapraszam Was do naszego rytuału wypiekania, aby razem zanurzyć się w magii.
Dziękuję, że jesteście, pieczecie, pokazujecie nasze wspólne magiczne chleby.
I piszecie, ze czekacie na ten nasz niepowtarzalny czas.
Piekarnia żyje dzięki naszej wspólnej pasji.
Niech nam się piecze!

Chciałam nadać temu chlebowi sródziemnomorski charakter…Zrezygnowałam więc z mąki żytniej i siemienia. Dodałam za to suszone w słońcu pomidory i sycylijski miód z kwiatów pomarańczy.
Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami
inspiracja przepisem z bloga Badylarki
240 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej jasnej
250 g mąki pszennej chlebowej bio typ 1050
1 łyżeczka (8 g) soli
1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy
300 -330 g wody
18 czarnych oliwek
5 suszonych pomidorów
W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody i wymieszać.
Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą połączyć, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce.
Do reszty ciasta dodać pokrojone oliwki i pomidory. Wmieszać oliwki i pomidory w ciasto drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posmarować oliwą lub posypać mąką i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić piekarnik na 180 stopni i piec (program góra-dół) 50-60 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od indywidualnych cech ciasta i piekarnika.
Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.
Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach:
Akacjowy blog
am. art kolor i smak
Apetyt na smaka
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatity
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Polska zupa
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Hej Amber!
Dawno nie komentowałam, latem czas leci zdecydowanie za szybko. Udało mi się dołączyć do sierpniowej piekarni i się cieszę, bo chleb przypadł mi do gustu. Podoba mi się też Twój pomysł, aby zrezygnować z siemienia lnianego i dodać suszone pomidory
A moja wersja na blogu: http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-oliwkami-i-miodem/
Pozdrawiam,
Tosia.
Na pewno pyszny chleb z suszonymi pomidorami. Wygląd a bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne pieczenie.
http://amartkolor.blogspot.com/2016/08/chleb-zytnio-orkiszowy-z-oliwkami.html
Cudny bochen
dziękuje za wspólne pieczenie – ten chlebuś z oliwkami jest wspaniały i pyszny, będę go piekła częściej. A tu mój wypiek 
http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami.html
Marzena,
cieszę się, że tak Ci przypadł do gustu nasz sierpniowy chleb!
Pozdrowienia.
Pięknie się upiekł! Mnie po krótkiej przerwie udało się dołączyć do Piekarni. Bardzo fajna propozycja. U mnie wyszedł tak : http://www.polskazupa.pl/chleb-mieszany-na-miodzie-ze-slonecznikiem/
Agnieszko,
cieszymy się, że do nas wróciłaś!
Dziękuję za miłe słowa.
Pozdrawiam Cię.
Piękny chlebek, skórka wygląda na chrupiącą, mniam mniam. Na pewno został schrupany szybciutko
A tutaj mój wypiek: https://apetytnasmaka.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami.html
Apetyt na smaka,
tak! Został zjedzony w mgnieniu oka.
Dziękuję!
Ale ładnie Ci się upiekł! Dodatek suszonych pomidorów na pewno podkręcił smak tego chleba
O moim tutaj http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-zakwasie-i-miodzie-z.html
Jeszcze raz dziękuję za wybór chleba według mojego pomysłu
Badylarko, wybór był pyszny!
Ja zmodyfikowałam nieco przepis na rzecz mąki pszennej i dodałąm suszone pomidory,aby chleb bardziej kojarzył się z południowymi klimatami.
Pozdrawiam Cię.
Aniu, pięknie Ci się upiekł. Mój wyszedł nieco ciężki, jednak w czasie lata chyba wolimy lżejsze chleby.
Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).
Agata,
właśnie z tego pwodu zrezygnowałam z żytniej mąki.
Polecam wersję pszenną.
Dziękuję.
Dla mnie to też magia. Wspólne pieczenie to niesamowita sprawa. Dziękuję Aniu! A chleb z oliwkami to bardzo smaczny pomysł i suszone pomidory na pewno jeszcze bardziej podkreślają jego smak. Podaję link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/08/chleb-zytnio-orkiszowy-z-oliwkami.html
Elu,
wspaniale, że podobnie pojmujemy ten chelbowy rytuał.
Suszone pomidory i oliwki to letnie dodatki, które podkreślają smaki lata.
Dziękuję.
Bardzo apetyczny ten Twój bochenek, z suszonymi pomidorami na pewno bardziej aromatyczny i śródziemnomorski.
Ja upiekłem trzymając się ściśle przepisu Badylarki: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami.htm
Pozdrawiam i dziękuję za wspólne sierpniowe pieczenie.
Jacku,
tak, zależało mi, aby sierpniowy chleb pachniał słońcem i latem.
Pozdrawiam Cię!
Pięknie Ci się upiekł
Mnie niestety nie było teraz, ale chętnie go zrobię przy najbliższej okazji:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Marzena,
dziękuję.
I zapraszamy do wspólnego pieczenia!
Świetny pomysł z tymi pomidorami!
Twój taki wyrośnięty, Aniu. Śliczny
Alucha,
bardzo dziękuję!
Chlebek spełnił moje oczekiwania i tęsknoty za południem…
Pozdrowienia.
Amber, bardzo dziękuję za kolejne wspaniałe, wspólne pieczenie i Twoje inspirujące do kolejnego pieczenia dodatki.
http://kuchniagucia.blogspot.com/2016/08/sierpniowa-piekarnia-chleb-mieszany-na.html
Ps.
I bardzo się niecierpliwiłem czekając na sierpniowe zaproszenie …:-)
Guciu,
bardzo mi miło!
Dziekuję za komplementy i wspaniałe jest, że mamy taki comiesięczny czas, za którym tęsknimy.
Do upieczenia!
Aniu-dopiero dotarłam do domu i widzę, że już lista piekarzy jest
też się zgłaszam ze swoim chlebem
https://akacjowyblog.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami-i.html
Brakowało mi wspólnego pieczenia i uczestnictwa w tej magii
Dzięki wielkie za wspólne wypiekanie
Pozdrawiam i dodaję, że książka już dziś do mnie dotarła
pozdrawiam
p.s. Twój chleb wygląda pięknie, jasny i ze smakowitymi dodatkami, mniam
świetny pomysł z pomidorami 
Małgosiu, letni chleb musiał u mnie pachnieć południem.
Stąd jego lekki charakter.
Dziękuję!
Tym razem niema mnie w tym magicznym kręgu, już żałuję, chlebek do upieczenia!
Piękny ten Twój!
Pozdrawiam
Kamila,
a dlaczego to…???
Szkoda bardzo…
Pozdrawiam!
Upieczony pięknie
Pyszny chleb, jest i u mnie
http://staregary.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami.html
Beata,
dziękuję. Warto było czekać aż wyrośnie!
U mnie zajęło mu to noc.
Pozdrowienia.
Warto upiec i Twoją wersję Aniu.
Dziękuję za kolejny miesiąc Piekarni, to jest “coś”.
Chleb jest piękny a Twój upiekł sie wspaniale. Niech nam się upiecze
Dorota,
mój ma letni charakter, musiał więc być bardziej lekki…
Dziękuję i do upieczenia!
Wstyd mi, ze po raz kolejny nie dołączyłam do pieczenia … jednak inne sprawy zabierały czas …. chlebuś jest cudowny, jak każdy w piekarni zresztą …. mam nadzieję, ze wrzesień będzie spokojniejszy i dam radę do Was dołaczyć:)
Jolu,
i ja mam nadzieję, że uda Ci się we wrześniu…
Tymczasem delektuj się latem.
Uściski!
Świetny chlebuś
Dziękuję Judyta!
Częstuj się…
wyszedł Ci idealnie, szkoda że ja nie mogę pszenicy…
Lycha smaków
Jestes uczulona?