Moje pierwsze podejście do chleba na Yudane oceniam bardzo dobrze. Przyjemnie pracowało mi się z ciastem, które rosło książkowo. Wybrałam ten przepis na wersję deserową, ale wcale nie określam tego wypieku jako chleb słodki. Ma słodkie nuty jak przystało na tego typu pieczywo, ale nie mogę postawić go na równi na przykład z chałką. Jest mięciutki, puszysty i pełen aromatów kawy i kakao. Idealnie sprawdza się jako chleb śniadaniowy do masła, miodu, serów.
Jedną kulkę zjedliśmy od razu na pierwsze śniadanie, drugą na drugie…
Bardzo jestem ciekawa Waszych wypieków i ocen.
Składniki na 1 chlebek o wadze 450 g
przepis z bloga Bake with Paws
Ciasto Yudane
70g mąki chlebowej wysokoglutenowej Manitoba
70g wrzącej wody
Ciasto właściwe
280g mąki chlebowej mąki wysokoglutenowej Manitoba
13g kakao w proszku
5g kawy rozpuszczalnej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
36g (3 łyżki) brązowego cukru
1 łyżeczka soli
8g (1 łyżka) mleka w proszku
26g masła o temperaturze pokojowej
45 g ubitego jajka – reszta do posmarowania chleba
140 g pełnotłustego mleka – reszta 20 g do dodania później, jeśli ciasto jest zbyt suche
do posmarowania – rozbełtane jajko
Ciasto Yudane:
Do miski dodaj mąkę chlebową, zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj łopatką lub łyżką.
Zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
Wyjmij z lodówki 30 minut przed użyciem, aby ciasto wróciło do temperatury pokojowej.
Ciasto główne:
W małym rondelku podgrzej 50 g mleka i dodaj kawę rozpuszczalną, mieszaj aż kawa się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) i ciasto Yudane – rozerwane na kawałki, włóż razem do misy miksera. Mieszaj przez 2 minuty lub do całkowitego połączenia. Zmień końcówkę na hak i ugniataj przez kolejne 3 minuty lub do połączenia ciasta. Dodaj masło i dalej mieszaj jeszcze przez 10 – 13 minut lub do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne, gładkie i osiągnie stan szyby. Zauważyłam, że za pomocą ciasta robionego metodą Yudane trudniej jest uzyskać bardzo cienką szybę. Może to być spowodowane żelatynizacją skrobi. Dobrze jeśli szyba nie jest zbyt cienka, o ile ciasto ugniata się wystarczająco długo. Podczas całego procesu ugniatania kilkakrotnie zatrzymywałam mikser, aby zeskrobać ciasto z haka, aby upewnić się, że jest równomiernie zagniecione, a także aby silnik nie przegrzał się.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 – 60 minut lub do podwojenia objętości. Zwykle zostawiałem go w tej samej misce i przykrywam.
Uderz ciasto, aby wypuścić powietrze. Ciasto przełóż na czystą posypaną mąką powierzchnię, a następnie podziel je na dwie równe porcje. Uformuj każdą porcję w kulkę. Spłaszcz wałkiem do ciasta.
Ciasto rozwałkuj jak szwajcarską bułkę. Spłaszcz za pomocą wałka do ciasta. Ciasto ponownie zwiń jak bułkę szwajcarską, aż uformuje się mała bułka – patrz na blogu Bake with Paws. Umieść uformowane ciasto w formie.
Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 – 45 minut lub do momentu, aż ciasto wyrośnie do brzegu formy. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C (grzałka górna i dolna) lub 170 (tryb termoobiegowy) 10-15 minut przed pieczeniem. Posmaruj ciasto jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 – 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu ostygnąć całkowicie na kratce przed pokrojeniem.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Cake&Bread
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Wygląda obłędni smacznie, uwielbiam takie chlebki z dodatkiem kawy lub kakao 🙂
Cztery fajery,
jest obłędnie pyszny.
Nam przypadł do smaku bardzo, teraz zrobię sam kawowy dla kontrastu. Twój pięknie wyrósł Aniu. To są moje smaki, dzięki. I mój chleb:
https://www.mojemaleczarowanie.pl/2021/04/chleb-czekoladowy-metoda-yudane.html
Do następnego wypiekania 🙂
Dorota, bardzo mi miło, że przepis trafił w Twoje gusta piekarnicze.
Do następnego.
Mój chleb też się udał. Zjedzony już cały, częściowo jeszcze ciepły. Zrobiłam wersję bez kawy,. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Olu, świetnie. Bardzo się cieszę.
Również piekłam ten chlebek ! Bardzo fajny przepis i faktycznie jak Pani pisze wcale nie jest słodki ! Bardzo fajna akcja ze wspólnym pieczeniem, mimo że nie posiadam strony chętnie łącze się na wspólne pieczenie w piekarni ! Pozdrawiam 🙂
Natalio, wspaniale. Zapraszam. Pieczemy raz w miesiącu. Proszę obserwować bloga. Serdecznie pozdrawiam.
Aniu piękny Twój chleb. Bardzo dziękuję za przepis i inspirację 🙂 Mój również udany, pozdrawiam 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2021/04/chleb-czekoladowy-na-zaczynie-yudane.html
Dziękuję Małgosiu.
Cieszy mnie, że podjęłaś się wykonania tego ciekawego chlebka. Pozdrowienia.
Jaki elegancki u Ciebie Aniu ten pyszny chleb
Ja zapomniałam dać cukru,a i tak wyszedł pyszny
https://kuchniaalicji.blogspot.com/2021/04/chleb-czekoladowykawowy-metoda-yudane.html
Alu, dziękuję. Chlebek wspaniały i pyszne doświadczenie.
Jeszcze ja, jeszcze ja 😀
Chleb super, u nas też zjedzony a kolejny Yudan właśnie wędruje do lodówki na jutro 😉
http://rodzinnieroslinnie.blogspot.com/2021/04/miekki-chleb-kakaowy-z-czekolada-metoda.html?m=1
Beata, wspaniale! I czytam, że Yudan okazał się Twoim hitem.
Dokładnie! Młody wolał jeść chleb niż ciasto 😉
Beata, super. Niech Ci się piecze.
Aniu kolejny wspaniały przepis. Uzależniłam się od tych naszych wirtualnych spotkań 😉 Bałam się, że tym razem nie uda mi się wspólny wypiek… ale zdążyłam! Pięknie prezentuje się Twój chlebek, ciekawa jestem jak smakuje z dodatkiem kawy… następnym razem zrobię z kawą!
Aniu, cudownie, że się udało. I że dołączyłaś do nas. Tak, wspólne pieczenie uzależnia.
Apetycznie się prezentuje 🙂 Dziękuję za przepis. Stał się inspiracją do kolejnych japońskich wypieków.
Mój tutaj:
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2021/04/chleb-kakaowy-wyrabiany-metoda-yudane.html
Badylarko, świetnie, że kwietniowa Piekarnia stanie się Twoją inspiracją.
Bardzo apetyczny chlebek. Nie spotkałam się jeszcze z takim wypiekiem.
Pięknie upieczony. Ja niestety nadal bez chleba, a mąż nie je w ogóle nic na słodko. Odpuściłam, ale patrząc na niego bardzo żałuję…
Marzena, przecież masz rodzinę. Wnuki by nie zjadły?
Wspaniały ogonek ma Twój chlebek i jest perfekcyjnie wypieczony.
Bardzo dziękuję za przepis i wspólne pieczenie.
Guciu, dziękuję. To dzięki Tobie zmobilizowałam się do Yudane.
Pierwszy raz widzę tak apetycznie wyglądający chlebek. Przebija chyba nawet moją ukochaną chałkę! Przepis zapisuje.
Katarzyna, kiedy pierwszy raz go upieczesz, przepadniesz.
chlebek wygląda bardzo smakowicie, a Twój wpis sprawił, że chciałabym poczuć jego zapach w mojej kuchni 🙂
Koralina, podczas pieczenia cały dom pachnie kawą i czekoladą.
Brzmi smakowicie i zachęcająco, chętnie wypróbuję przepis, chlebek powinien spełnić nasze oczekiwania. 🙂
Izabela,
mnie zachęcił do pieczenia już dawno temu. Wyjątkowo delikatny i dający pyszne wrażenia.
wow, wypiek fantastyczny!
Magdalena, dziękuję. Może spróbujesz upiec…
Skład chlebka apetyczny, tylko tej mąki muszę poszukać gdzies w internetach. Będę piec!
Pieprzyć z…,
mąka jest w internecie i w sklepie u mnie także. Może i u Ciebie, tylko o tym nie wiesz. Spróbuj upiec na 550.
Wygląda obłędnie i jestem pewna, że tak samo smakuje!
Krystyna, dziękuję. Zapewniam Cię, że smakuje wybornie.