Pyszny i bezproblemowy chleb, idealny dla początkujących i dla tych, którzy nie mogą jeść żytniej mąki. Mięciutki, z chrupiącą skórką i zachowujący świeżość. Chleb pasuje do wszystkiego. Z przyjemnością jedliśmy go na niedzielne śniadanie. Warto upiec i cieszyć się domowym pieczywem.
Chleb jogurtowy na zaczynie
przepis Zorra
zaczyn ( przygotować dzień wcześniej)
100 g mąki pszennej typ 550 – wykorzystałam włoską mąkę 00
50 gramów wody
0,5 g świeżych drożdży
ciasto właściwe
zaczyn
210 gramów wody
5 g świeżych drożdży
125 g zwykłego jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej typ 550 – u mnie włoska mąka 00
11 gramów soli
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poprzedniego wieczoru i pozostaw na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.
Następnego dnia do miski miksera włóż zaczyn i wodę, świeże drożdże i jogurt i wymieszaj.
Dodaj mąkę i ugniataj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty.
Dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na obrotach 1. Konsystencja ciasta jest miękka, ale nie klei się.
Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia przez 90 minut, po 45 minutach rozciągnij i raz złóż.
Uformuj bochenek w podłużny kształt i umieść szwem do dołu w koszu do rozrostu i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Rozgrzej piekarnik i blachę do 240°C.
Ostrożnie wyłóż ciasto z kosza i włóż do rozgrzanego piekarnika. Spryskaj ścianki piekarnika wodą. Piecz przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez 25 minut. Niech chleb ostygnie na ruszcie.
- na czas pieczenia wstawiłam na dno piekarnika naczynie z wodą
Chleb jogurtowy na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Ten chleb jest wspaniały i bardzo szybko znika, dziękuję że wybrałaś go do majowej piekarni! Wspaniale piec do razem 🙂
Kamila, cieszę się bardzo. Nieco lżejszy chleb wpisuje się w majową lekkość bytu.
Mieliśmy pyszne śniadanie 🙂 Bardzo przyjemnie się z nim pracowało, potwierdzam:-) Dzięki za pomysł i do kolejnego razu.
Marzena, ten chleb jest idealny na majowy czas. Lżejszy i mięciutki.
Pyszny i bezproblemowy chleb na drożdżach, dziękuję 🙂
Twój ma cudowną skórkę Aniu.
Miło było znowu razem piec.
Mój chleb https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/05/chleb-jogurtowy-na-zaczynie.html
Dorota, dziękuję. Na drożdżach, ale dłużej fermentowany zaczyn i chleb zdrowszy.
Smaczny, szybki i tak, jak piszesz… bezproblemowy chleb. Pięknie zarumieniła się skórka w Twoim bochenku.
Aniu, mnie bardzo się podoba. Odmiana od zakwasowych chlebów i nieco lżejszy smak.
Aniu wspaniały chleb! Dziękuję za wspaniały przepis i wspólne wypiekanie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Małgosiu, jak się cieszę, że majowe spotkanie było takie pyszne. Ten chleb okazał się idealny na maj.
Piękny bochen i smakowity miękisz i kolejny wspaniały przepis – bardzo dziękuję.
Guciu, dziękuję i bardzo się cieszę!
Thank you for choosing my bread! You mastered it!
Zorra, it’s thanks to your recipe. I appreciate them very much.
Wygląda bosko!
Spędziłam weekend poza domem i niestety nie udało mi się do was dołączyć.
Ale nadrobię na pewno.