Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Pochodzi z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Texas. Podawane jest z wielu okazji, ale to przede wszystkim danie obiadowe. Idealne na imprezę. Główna siła chili con carne to prostota jego wykonania. Najważniejsza rzecz to zgromadzić składniki. Poniższy przepis ma tę zaletę, że znajdują się w nim wyłącznie składniki, które można kupić w polskich sklepach.
Chili con carne należy do dań typu mex-tex. Dodałam do niego jeszcze sezonową dynię, co czyni z tej potrawy potrójną międzynarodową hybrydę pol -mex-tex. !Hola!
400 g mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka ramiro
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka majeranku
1 puszka czerwonej fasoli ( odsączona z płynu)
1 puszka pomidorów pelati ( w sezonie letnim 2 duże dojrzałe pomidory)
300 g dyni pokrojonej w kostkę
300 ml bulionu wołowego
1 łyżeczka marynaty z papryczek smoked chipotle (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 kostka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka cukru trzcinowego
oliwa EV
1 płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku
Do podania:
gęsty jogurt typu greckiego
świeża kolendra
tortilla
tortilla chips
ryż
Obierz cebule i czosnek.
Na rozgrzaną głęboką patelnię wlej łyżkę oliwy, kiedy się podgrzeje, wrzuć na patelnię cebule pokrojone w kostkę i podsmaż około 2-3 minuty. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
Cebula powinna się lekko ,przypalić’. Dzięki temu potrawa zyska głębię smaku.
Teraz dodaj mięso, mieszaj i smaż na mocnym ogniu ok. 5 -7 minut. Uważaj, aby się nie przypaliło.
Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaj przyprawy: mielony kmin rzymski, oregano, paprykę wędzoną słodką, paprykę wędzoną ostrą, zmielone ziarna kolendry i jedną kostkę gorzkiej czekolady.
Wszystko razem mieszaj i podsmażaj ok. 2 minuty. Mięso powinno w tym czasie wchłonąć aromaty przypraw i ziół.
Pomidory z puszki rozdrobnij widelcem i przelej pulpę do mięsa, wszystko dokładnie wymieszaj.
Kiedy pomidory nieco odparują, dodaj bulion, paprykę i łyżeczkę marynaty z papryki smoked chipotle (pomiń ten ostatni składnik, jeżeli go nie masz). Marynata nadaje daniu dymnego posmaku.
Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa.
Zmniejsz ogień i wszystko razem gotuj ok. 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj i pozwól, aby płyn częściowo odparował.
Teraz dodaj dynię i czerwoną fasolę. Dodaj jeszcze cynamon, majeranek, sos Worcestershire, cukier, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotuj przez ok. 10-15 minut od czasu do czasu mieszając.
Z czym podawać chili con carne?
Posypane startym serem cheddar, z gęstym jogurtem, ze świeżą kolendrą. Z ryżem, tortillą lub tortilla chips.
Chili con carne można też zawijać w tortille, podsmażyć i podawać w postaci burrito.
No i takie danie to bym dziś zjadła. Jest zimno i takie rozgrzewające danie dobrze by wszystkim zrobiło 🙂
Żyć nie umierać, o tak, to mega rozgrzewająca i pyszna potrawa.
Strasznie lubię to danie i wielokrotnie próbowała zrobić i NIGDY mi nie wyszło takie jak powinno, może nie było trujące, ale ledwie “zjadliwe” musze spróbować z twojego przepisu Bo to naprawdę pyszne danie o ile się dobrze je zrobi, takie klasycznie kultowe. Uwielbiam! Nie wiem czy poradzę, ale już się rozmarzyłam smakowo! Ty to potrafisz!
Iwona, na pewno Ci wyjdzie. Będzie mi bardzo miło, jeżeli skorzystasz z tego przepisu. Trzymam kciuki.
Mężowi pewnie by smakowało. Ja nie przepadam za potrawami pikantnymi no i jestem wegetarianką.
Akacja, możesz zrobić dla siebie chili sin carne z dynią. I przyprawić tak jak lubisz.
Chili con carne bardzo lubimy. Często też dla urozmaicenia robimy chili sin carne, czyli poprostu z dynią i soczewicą. Obie wersje są bardzo smaczne I pożywne. Na jesienno, zimowe wieczory idalne
Ta kostka gorzkiej czekolady bardzo mnie zaskoczyła. Muszę spróbować następnym razem!
Pyszności! Chyb a wypróbuję Twój przepis – zrobię to danie jutro na obiad. 🙂
Ten przepis na chili con carne jest prawdziwie międzynarodową ucztą, łącząc smaki Meksyku, Teksasu i Polski dzięki dodatkowi sezonowej dyni. Prosta w wykonaniu, idealna na różne okazje, zwłaszcza na obiadową ucztę czy imprezę 🙂
Aniu, idealnie to podsumowałaś. To potrawa na każde wydarzenie.
To prawda, chili con carne to doskonały przykład uniwersalnego dania, które potrafi zadowolić różnorodne gusta.
Miye, dobrze zrobione chili con carne może by wyjątkowym doznaniem kulinarnym.
Przyznam, że jest to jedno z moich ulubionych dań!
Vicky, cieszę się.
Dziekuje za przepis, my robimy w domu chili con carne od lat, chetnie wyprobuje Twoja propozycje.
Anno, proszę bardzo, częstuj się przepisem.
Nie jem mięsa, ale sprawdzę, czy nie da się tego przepisu przerobić na wegetariański 🙂
Joanno, da się. Robisz bez mięsa, ale to raczej już nie to.
Można użyć granulatu sojowego albo tofu.
Andzia, rekomenduję tofu. Granulat sojowy jest z fabryki…
Świetne, rozgrzewające danie na panujące obecnie chłodne dni.
Gosiu, polecam. Bardzo pyszne do tego.