W dzisiejszym spotkaniu z Konwaliami w kuchi główne skrzypce gra cebula. Cebula, pospolita rzecz można powiedzieć, ale nie całkiem , bo to wyjątkowe warzywo i życia bez cebuli sobie nie wyobrażam.
Tak się złożyło, że znajomy sklep przywiózł transport dóbr wszelakich z Sycylii, w tym i wyjątkową cebulę. Słuszną w rozmiarze, deliekatną i słodką w smaku. Podziwiałam ową odmianę podczas różnych sycylijskich wyjazdów i czasami przewoziłam kilka w niemożliwie wyładowanej walizce. Ale czasy się zmieniły i cebula przyjezdża teraz do nas.
Słów kilka o odmianie rossa di piata charakterystycnej dla Sycylii – jej delikatny i słodki miąższ wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji dżemów. Waga jednej cebuli może wynieść od 500 gram do ponad kilograma. W sycylijskiej kuchni oprócz dżemów, przygotowuje się ją smażoną z patelni, jako dodatek do innych potraw, pieczoną w krążkach w panierce lub bez, z pomidorami i serem, do focaccii i jako przystawka marynowana w oleju.
Zapraszam na wyjątkową cebulę z Sycylii!
Cipolle in padella con caperi, vino e olive
1 – 2 cebule rossa di piata ( lub inna cebula)
100 g czarnych oliwek
1 łyżka solonych kaparów
1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie)
50 ml białego wytrawnego wina
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska i czarny pieprz
Cebule obierz i pokrój w tzw. piórka. Oliwki pokrój w krążki lub zostaw w całości.
Przepłucz kapary, aby usunąć nadmiar soli. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj kapary i oliwki i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dodaj cebulę i zwiększ ogień do dużego i smaż około 10 minut, często mieszając. Wlej wino, dopraw solą, pieprzem i oregano i zmniejsz ogień. Przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 10 minut, aby płyn częściowo odparował, a następnie wyłącz grzanie. Jedz goracą lub w temperaturze pokojowej z podsmażoną focaccią i białym winem.
Dokładnie tak jak ja!
Życia bez cebuli sobie nie wyobrażam.
A Twoja cebula pyszna!
Zjadłabym całą porcję.
Dziękuję za cebulowy czas. 🙂
Magda, cebula ma moc!
Dziękuję za pyszny cebulowy czas.
Bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Oboje brdzo lubimy cebulę, zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek.
Cztery fajery,
to bardzo dobra wersja cebuli jako dania. Polecam!
Danie z pewnością smaczne, ale ja bym go zjeść nie mogła niestety 🙁 Jednak mój mąż z pewnością by nie pogardził
Małgorzata, ta cebula jest pyszna!
Polecam mężowi.
Rossa di piata pierwszy raz czytam ,że jest taka cebula.A sama potrawa z cebuli bardzo ciekawa i kusząca.
p.s u mnie cebula to codzienny dodatek do potraw i składnik główny
Alu,
Pobyty we Włoszech mnie wyedukowały i znam stamtąd jeszcze parę wyjątkowych rzeczy.
Danie z cebuli bardzo Ci polecam.
To mnie zadziwiłaś że jedna cebula może mieć od pół do nawet kilograma wagi. Wow.
Czerwona filiżanka,
odmiana biała sycylijskiej cebuli może dochodzić do 3 Kg – jedna sztuka!
O tak przygotowanej cebuli jeszcze nie słyszałam, ale wygląda świetnie, aż ślinka cieknie. 🙂
Wiewiórka, polecam, spróbuj. Warto poznawać nowe smaki.
Ciekawe danie, chętnie spróbuję
Styldoroty, bardzo polecam.
Uwielbiam zupy cebulowe. Myślę, że i w takiej wersji będzie mi smakowała. Zimą zrobię!
Akacja, zrób, to jest pyszne!
Wiem że cebula jest bardzo wartościowa, ale jakoś nie umiem się do niej przekonać 🙂
Iwona, spróbuj ten przepis.
Naprawdę warto!
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Bardzo lubie proste i mające wiele smaku dania, jak to 🙂 Pozdrawiam
Małgosiu, włoskie przepisy są proste, ale ich sekretem są najlepszej jakości składniki.
Dziękuję.
O tak to warzywo co nawet niewielkie, wyciśnie z oczu słoną łzę i najczęściej gra drugie skrzypce w kuchni. Moja bez nie istnieje, a tak zasmażana musi być pyszna.
Pozdrawiam
Kamila,
te odmiany włoskich cebul nie wyciskają łzy, a można je jeść jak jabłka.
To jest naprawdę pyszne!
Pozazdrościć sąsiedztwa takiego sklepu. Cebulę uwielbiam i lubię poznawać jej różne oblicza:-)
Marzena, sklep nie jest po sąsiedzku, ale warto tam pojechać.
Cebula jest pyszna.