
Pomidory są dla mnie symbolami pięknego słonecznego lata. Kwintesencją letnich smaków i kolorów. Bo kolorów tych cudownych owoców jest wiele. Czerwień ma tyle odcieni, tak samo żółty i zielony. Niezliczone wariacje barw.
Sałatka Caprese, którą przygotowałam to klasyka lata. Dojrzewające w słońcu pomidory, kremowa świeża mozzarella i aromatyczna bazylia to doskonali kompani, aby spotkać się na jednym talerzu. Caprese jest idealną przystawką i daniem na lato. Podana z chrupiącym chlebem, stanowi letnią ucztę w najlepszym wydaniu. To moja ulubiona sałatka w sezonie dojrzałych w słońcu pomidorów. Mogę ją jeść codziennie – na śniadanie lub obiad. Ta prosta sałatka zachwyca smakami i aromatami lata. Dlatego używam najlepszych składników. Smak wynagradza wszystko!

Caprese
500 g pomidorów cherry, gruszkowych i bawolich serc
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
sos bazyliowy
1 pęczek świeżych liści bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1-2 łyżki świeżego soku z cytryny
sól i pieprz
dodatkowo
Mozzarella di Bufala
świeże liście bazylii
Bawole serca pokrój w plastry, a mini pomidorki przekrój na pół. Pokrop oliwą i octem balsamicznym, posyp solą i pieprzem.
Do kielicha blendera włóż wszystkie składniki sosu i krótko je zmiksuj. Możesz wszystko bardzo drobno posiekać nożem i utrzeć w moździerzu.
Rozerwij mozzarellę i ułóż obok pomidorów. Polej sałatkę sosem bazyliowym i dodaj świeże liście bazylii. Od razu podawaj z chrupiącymi grzankami.
Po pomidorową inspirację koniecznie zajrzyj do Konwaliowej kuchni!
Kwintesencja lata!
Przy takim talerzu zapominam na chwilę o upałach, za którymi nie przepadam.
Przysiadam się z przyjemnością!
Dziękuję za pomidorowe spotkanie.
Magda, niekoronowana!
Właśnie dzięki upałom mamy takie cudowne pomidory.
Zapraszam Cię na Caprese.
Za pomidorowe spotkanie dziękuję!
Uwielbiam pomidory… taka prosta sałatka a aile smaku <3
Ervi,
bardzo się cieszę, że lubisz pomidory!
Pozdrawiam Cię.
Uwielbiam <3 tak jak większość warzyw chociaż i tak wszystkich nie jadłam
Zastanawiam się czy jest warzywo które mi nie smakuje 
Ervi,
myślę, że lubisz wszystkie warzywa!
Te które zjadłam owszem
Szparagi średnio mi smakują ale nie mogę powiedzieć, że są niedobre czy tego, że nie zjem 
Ervi, ciesze się, że szparagi też Ci smakują.
Szału nie ma ale też nie są obrzydliwe – przynajmniej te zielone bo białych nie jadłam
Ervi,
im mniej rzeczy jadasz, tym mniej smaków poznajesz i mniej Ci smakuje.
Taka jest prawda i każdy sam musi dokonać wyboru.
Wspaniała sałatka. Też uwielbiam pomidory w sezonie. Pozdrawiam
Małgosiu,
dziękuję. Pomidory to jest wielka rozkosz dla podniebienia!
Bardzo pięknie podane. Danie bardzo aromatyczne, już sobie wyobraziłam jego smak
Gosiu,
dziękuję. I polecam bardzo !
Taka sałatka to esencja środka lata
Alu, esencja-kwintesencja!
Przysiądę się chętnie do takiego talerzyka;-) Pomidory to teraz mój codzienny posiłek:-) Pięknie wygląda Twoje caprese:-)
Marzena, przysiadaj się!
Pomidorami nie mogę się nacieszyć. Są pyszne tego lata.
UWIELBIAM! Teraz jadam taki zestaw na śniadanie i kolację! Mniam!
Kamila,
musimy nacieszyć się pysznymi pomidorami na cały zimny czas!