Pomidory są dla mnie symbolami pięknego słonecznego lata. Kwintesencją letnich smaków i kolorów. Bo kolorów tych cudownych owoców jest wiele. Czerwień ma tyle odcieni, tak samo żółty i zielony. Niezliczone wariacje barw.
Sałatka Caprese, którą przygotowałam to klasyka lata. Dojrzewające w słońcu pomidory, kremowa świeża mozzarella i aromatyczna bazylia to doskonali kompani, aby spotkać się na jednym talerzu. Caprese jest idealną przystawką i daniem na lato. Podana z chrupiącym chlebem, stanowi letnią ucztę w najlepszym wydaniu. To moja ulubiona sałatka w sezonie dojrzałych w słońcu pomidorów. Mogę ją jeść codziennie – na śniadanie lub obiad. Ta prosta sałatka zachwyca smakami i aromatami lata. Dlatego używam najlepszych składników. Smak wynagradza wszystko!
Caprese
500 g pomidorów cherry, gruszkowych i bawolich serc
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
sos bazyliowy
1 pęczek świeżych liści bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1-2 łyżki świeżego soku z cytryny
sól i pieprz
dodatkowo
Mozzarella di Bufala
świeże liście bazylii
Bawole serca pokrój w plastry, a mini pomidorki przekrój na pół. Pokrop oliwą i octem balsamicznym, posyp solą i pieprzem.
Do kielicha blendera włóż wszystkie składniki sosu i krótko je zmiksuj. Możesz wszystko bardzo drobno posiekać nożem i utrzeć w moździerzu.
Rozerwij mozzarellę i ułóż obok pomidorów. Polej sałatkę sosem bazyliowym i dodaj świeże liście bazylii. Od razu podawaj z chrupiącymi grzankami.
Po pomidorową inspirację koniecznie zajrzyj do Konwaliowej kuchni!
Kwintesencja lata!
Przy takim talerzu zapominam na chwilę o upałach, za którymi nie przepadam. 😉
Przysiadam się z przyjemnością!
Dziękuję za pomidorowe spotkanie.
Magda, niekoronowana!
Właśnie dzięki upałom mamy takie cudowne pomidory.
Zapraszam Cię na Caprese.
Za pomidorowe spotkanie dziękuję!
Uwielbiam pomidory… taka prosta sałatka a aile smaku <3
Ervi,
bardzo się cieszę, że lubisz pomidory!
Pozdrawiam Cię.
Uwielbiam <3 tak jak większość warzyw chociaż i tak wszystkich nie jadłam 🙂 Zastanawiam się czy jest warzywo które mi nie smakuje 😉
Ervi,
myślę, że lubisz wszystkie warzywa!
Te które zjadłam owszem 🙂 Szparagi średnio mi smakują ale nie mogę powiedzieć, że są niedobre czy tego, że nie zjem 😉
Ervi, ciesze się, że szparagi też Ci smakują.
Szału nie ma ale też nie są obrzydliwe – przynajmniej te zielone bo białych nie jadłam 😉
Ervi,
im mniej rzeczy jadasz, tym mniej smaków poznajesz i mniej Ci smakuje.
Taka jest prawda i każdy sam musi dokonać wyboru.
Wspaniała sałatka. Też uwielbiam pomidory w sezonie. Pozdrawiam
Małgosiu,
dziękuję. Pomidory to jest wielka rozkosz dla podniebienia!
Bardzo pięknie podane. Danie bardzo aromatyczne, już sobie wyobraziłam jego smak 🙂
Gosiu,
dziękuję. I polecam bardzo !
Taka sałatka to esencja środka lata
Alu, esencja-kwintesencja!
Przysiądę się chętnie do takiego talerzyka;-) Pomidory to teraz mój codzienny posiłek:-) Pięknie wygląda Twoje caprese:-)
Marzena, przysiadaj się!
Pomidorami nie mogę się nacieszyć. Są pyszne tego lata.
UWIELBIAM! Teraz jadam taki zestaw na śniadanie i kolację! Mniam!
Kamila,
musimy nacieszyć się pysznymi pomidorami na cały zimny czas!