W tym roku celowo nie celowałam w książki kulinarne na Warszawskich Targach Książki…
Moje domowe półki wołają o litość, bo obciążone są ponad wszelką normę, a mniejsze i większe tomy stoją, leżą i się upychają. Taki los bibliofila.
Postanowienie oczywiście nie zostało dotrzymane (nie postanawiam sobie z reguły, bo po co?) i już pierwszego targowego dnia zakupiłam “Jedz” Nigela Slatera.
Obserwowałam ten ‘obiekt’ wcześniej na Amazonie i korciło mnie, żeby kliknąć…
Ale dzielnie doczekałam do polskiej premiery i pysznych 600 dań stało się moją kolejną pozycją w kulinarnej bibliotece.
Nie podobają mi się wprawdzie maleńkie zdjęcia potraw ucięte z obu stron i puste w połowie kartki – na notatki, zmieniono też w polskim wydaniu papier i wykończenie okładki, ale książka ma moc!
Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. “Jedz” Nigela Slatera od razu przechodzi do klasyki gatunku – The Times
Cannelloni ze szparagami
z książki Jedz Nigela Slatera
szparagi
płaty ciasta makaronowego na lazanie
beszamel
parmezan
Rozgrzej piekarnik do 180 st. c. Przytnij 12 łodyg szparagów. Obgotuj przez 5 minut w dużej ilości wrzątku 4 płaty świeżego cista makaronowego na lazanie, odsącz i posmaruj niewielką ilością oliwy.
Połóż płat ciasta na blacie, ułóż na nim 3 szparagi i luźno zawiń. To samo zrób z resztą ciasta i szparagów, układając zwoje ciasno w brytfance. Zalej je 500 ml dobrze doprawionego sosu beszamelowego. Zapiekaj 30 minut, następnie posyp 50 g startego parmezanu i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut, aż sos zacznie bulgotać, a parmezan lekko się zrumieni.
2 porcje.
* ciasto na lazanie – klik!
* sos beszamelowy
3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
500 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i biały pieprz do smaku
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając gotujemy ok. 2-3 minuty. Partiami dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając – około 5 minut, aż sos będzie gładki i gęsty. Zdejmujemy z płyty, dodajemy sól, pieprz i sok cytrynowy i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do czasu użycia.
* do dania użyłam białych szparagów, które obrałam ze skórki, obcięłam im 3/4 łodyg i obgotowałam je przez 5 minut w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru.
Jak zawsze bardzo ciekawy, tym razem wiosenny przepisElegancki i wydaje się taki lekki. Pozdrawiam serdecznie.
Aniu,
dziękuję. Danie jest pyszne i bardzo sezonowe.
Szparagi szybko przemijają…
Ale smakowicie
Dziękuję Czerwona filiżanko!
Bardzo lubię szparagi i chętnie zjadam w każdej formie 🙂 Pyszna propozycja 🙂
Aniu ale mi narobiłaś smaku 🙂 uwielbiam szparagi a w takim wydaniu biorę w ciemno 🙂
Marzena,
to bardzo się cieszę!
I polecam ten szparagowy wariant.
Piękne zdjęcie!
Zachwycam się 🙂
Renata,
bardzo dziękuję!
świetny prosty przepis 🙂
Alu,
to jest pyszne!
też tak myślę 🙂
Smacznego Alu!
Margot,
spróbuj!
Świetny , prosty przepis
Margot,
i pyszny, polecam!
Oj juz chyba wiem co dzisiaj na obiad zrobię 🙂
Alez to pysznie wygląda!
Ma i Lu,
to danie jest przepyszne!
Smacznego.
Wygląda wspaniale! A w szparagach jestem zakochana i strasznie żałuję że taki krótki sezon na nie! Aniu masz piękne logo!
Zuziu,
dziękuję! Ale czas szparagów jeszcze nie przeminął. Trzeba korzystać.
Pozdrowienia!
Nie wpadłam na to, żeby cannelloni robić z płatów ciasta na lasagne 🙂 Dzięki Tobie poznałam nową sztuczkę 🙂
Szczęśliwa Siódemko,
to stary włoski patent.
Smacznego!
Pan Slater zdecydowanie wie co dobre!
Pyszne i proste – to lubię 🙂
Pozdrawiam
Kamila,
Nigel Slater to nie tylko doskonały kucharz.
To też erudyta. Jego opisy dań czyta się z niezwykłą przyjemnością.
Każda kolejna Jego książka to potwierdza.
Jak piięknie zrolowane!
Pati…
Miałam podobnie z Donną Hay. Oglądałam film biograficzny o Nigelu. Ty pewnie też. Lubię jego sposób gotowania, osobowość … i pewnie skuszę się na tą książkę. Choć i u mnie książki już miejsca brakuje. Myślę o nowym mebelku:) dla nich:) Cudowny sposób na szparagi!
Anita,
i Donnę Hay uwielbiam. Jej sposób gotowania jest bardzo naturalny.
Kiedy oglądam niektóre nasze gwiazdy, to zastanawia mnie po co tak wymachują rękoma przy kuchni…
Pozdrawiam Cię.