
Caldo Verde, najbardziej lubiana przez Portugalczyków zupa, pochodzi z północnego regionu Minho w Portugalii i jest przygotowywana z kilku prostych składników: ziemniaki, cebula i cavolo nero. W każdym portugalskim domu istnieje wiele odmian tego podstawowego przepisu i mogą się w tej zupie znaleźć – czerwona lub biała fasola, szynka – prosunto i kości , aby nadać smak bulionowi.
To bardzo zdrowa zupa, ponieważ cavolo nero jest uważana za jedną z najzdrowszych warzyw na świecie, ze względu na bogactwo witamin, jakie zawiera. W Polsce nie często można znaleźć cavolo nero- czarną kapustę, zwaną też włoskim jarmużem, można użyć więc zwykłego jarmużu…Portugalczycy w swoich przydomowych ogródkach hodują różne odmiany kapusty, których liście mogą znaleźć się w tej zupie. Każda wersja jest dobra.
W czasie mojej ostatniej portugalskiej podróży jadłam caldo verde kilka razy i do podstawowych składników mogę dorzucić jeszcze od siebie chouriço ( chouriça ) – słynną portugalską kiełbasę. Moim zdaniem to niezbędny składnik, który znajdował się w każdej caldo verde, jaką jadłam.
Jeżeli już zdecydujesz się ugotować tę zupę, zrób jej podwójną porcję, bo jest pyszna, a na drugi dzień jeszcze nabiera smaku.

5 ziemniaków z czerwoną skórką lub ziemniaki Idaho – obrane i pokrojone w kawałki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duży liść laurowy
1/4 szklanki oliwy
1/2 łyżki morskiej soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 średniej chouriço
3 szklanki pokrojonych liści cavolo nero ( jarmużu toskańskiego)
3 szklanki domowego bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
3 szklanki wody
Do dużego garnka na zupę wlej wodę, bulion, dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek, oliwę i liść laurowy. Gotuj na dużym ogniu przez 20 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków.
Zdejmij z ognia, usuń liść laurowy i zmiksuj zupę ręcznym blenderem, aż zmieni się w krem. Jeśli stwierdzisz, że zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wrzącej wody. Postaw garnek na średnim ogniu i dodaj pokrojoną kiełbasę chouriço oraz cavolo nero. Gotuj przez około 10 minut. Wyjmij kiełbasę i pokrój w plastry. Zupę rozlej do misek i udekoruj chouriço.
Chouriço przed dodaniem do zupy można też podsmażyć na patelni.
Wygląda wspaniale
Czuję, że czeka nas portugalska uczta kulinarna w najbliższym czasie
Już się cieszę
Pozdrawiam
Małgosiu,
smakuje naprawdę wspaniale! Kilka składników, a takie delicje.
NIe znałam
Ervi,
teraz to już chyba za Tobą!
Nigdy nie próbowałam tej zupy… Wygląda bardzo ciekawie
Żaneta, polecam.
Warto ją ugotować.
musi smakować naprawdę ciekawie, chciałabym spróbować
Magdalena, naprawdę jest przepyszna!
Z chęcią bym spróbowała jak smakuje
pozdrawiam Aniu 
Marzena, zapraszam Cię!
Ale bym zjadła… A zamiast tej kiełbasy można np. chorizo? Czy to już nie będzie to?
Marzena, bardzo Ci polecam!
Można chorizo – bardzo bliskie w smaku.