Caipirinha to narodowy koktajl Brazylii, sprzedawany w całym kraju w restauracjach, barach, parkach i na plażach ( w parkach i na plażach w Brazylii można spożywać alkohol). Tradycyjnym dodatkiem jest Cachaça, alkohol wytwarzany z trzciny cukrowej poddanej fermentacji, a następnie destylowanej.
Pojawiło się sporo odmian tego napoju i niektóry zamiast cachaçy dodają wódki i świeże owoce. Drink z wódką to Caipiroska!
Na pierwszy rzut oka Caipirinha przypomina Mojito. Czym różnią się te koktajle?
Mojito jest na bazie rumu, a do caipirinhii dodajemy Cachaça. Nie jest tak słodka jak rum i ma lekko trawiasty, roślinny smak, który idealnie pasuje do limonki.
Poza tym rum robi się z melasy, czyli z produktu ubocznego przetwarzania trzciny cukrowej.
Do Caipirinha najlepiej używać granulowanego cukru, ponieważ konsystencja pomaga wydobyć olejki ze skórki limonki podczas jej ugniatania. Dzięki temu zyskujemy maksymalnie dużo cytrusowego smaku.
Limonki — świeże są konieczne w tym przepisie! Jeśli chcesz przygotować Caipirinhię z owocami, podczas ugniatania limonek dodaj świeże owoce. Truskawki, marakuja, kiwi i ananas będą tutaj najbardziej odpowiednie.
Cachaça to najpopularniejszy alkohol w Brazylii. Jeśli nie masz jej, ostatecznie dodaj biały rum albo wódkę.
Kostki lodu — podawaj Caipirinhę z lodem, aby uzyskać orzeźwiający koktajl.
Jak zrobić Caipirinhę?
1 limonka plus ćwiartki/plasterki do dekoracji
60 ml cachaçy
2-3 łyżeczki brązowego lub białego cukru z trzciny cukrowej
kruszony lód
W naczyniu delikatnie rozgnieć cząstki limonki i cukier za pomocą tłuczka do koktajli lub drewnianej łyżki, aż puści cały sok. Następnie wlej sok z limonki i cachaçę do shakera i potrząsaj nim przez około 1 minutę, aby rozpuścić cukier. Wlej Caipirinhę do dwóch szklanek z lodem i udekoruj cząstką lub plasterkiem limonki.
Możesz wcześniej zamoczyć brzegi szklanek w limonkowym soku i obtoczyć w cukrze trzcinowym.
Moje uwagi:
* rozgnieć cukier i limonkę na tyle, aby puściły soki i olejki, ale nie na tyle, aby całkowicie się zmacerowały. Nadmierne mieszanie na tym etapie może sprawić, że Caipirinha będzie gorzka.
* najlepsze limonki są pachnące, jasnozielone i po ich wyciskaniu powinny być pulchne, ale niezbyt miękkie. Powinny mieć ładną, gładką skórkę bez skazy.
* ten koktajl najlepiej smakuje schłodzony, więc śmiało dodaj sporo lodu.
Uwaga! Przepis z alkoholem. 18+
Świetny i dokładny przepis na wspaniały koktajl. Miałam okazję napić się podczas pobytu w Brazylii. Cieszę się, że mi przypomniałaś, bo bardzo mi smakował a ja mam w domu wszystkie składniki. Wolę wersję bez owoców, jest pyszne.
Aniu swietny wpis o Caipirinhii, aż nabrałam ochoty na spróbowanie! Dzięki za szczegółowy przepis i wskazówki. I super ciekawostke o różnicy między Caipirinhą a Mojito. Może czas zorganizować brazylijski wieczór z tym koktajlem jako gwiazdą? Dzięki za inspirację!
Nie piję alkoholu, więc nie znam się na odmianach tego drinku 🙂 Ale brzmi smacznie 🙂
bożenka, można nie pić i się znać….
Zdjęcia przyjemne wizualnie, przepis na pewno dobry ale ja nie alkoholowa jestem raczej. Pozdrawiam serdecznie
czerwonafilizanka, to trudno. Możesz popatrzeć.
Brzmi idealnie na letnie wieczory spędzane na tarasie!
Miye, idealny i pyszny!
Będę musiała wypróbować ten drink. Wygląda smacznie i orzeźwiająco idealny na wypad plażowy.
Angela, jeśli jeszcze go nie znasz to jak najszybciej!
Mialam okazję go pić gdzieś na wakacjach, ale szczerze to już nie pamiętam smaku 🙂
Wędrowki po kuchni, a ja robię go sama i zamawiam też w restauracjach. Jest bardzo ożywczy i pyszny.