Cafe Affogato kojarzy mi się z włoskimi wakacjami i atmosferą włoskiej kawiarni. Tym wyjątkowym klimatem dolce vita.
Ten kawowy deser skupia w sobie dwa bieguny – gorącą mocną kawę i zimne fantastyczne w smaku lody.
Kiedy lody umieścimy w filiżance i powoli będziemy wlewali na nie espresso, na kawie powstanie rozkoszna puszysta pianka. Boskie!
Ten prosty deser musi jednak spełniać dwa warunki, aby odpowiednio pieścił nasze podniebienie. Składniki muszą być najwyższej jakosci. A więc dobre ziarna kawy i idealne lody waniliowe – takie są w oryginale. Moje Cafe Affogato przygotowałam odchodząc nieco od kanonu – dodałam domowe lody kawowe.
Nie będę ukrywać, że powstało coś co smakuje niebiańsko!
Domowe lody kawowe
250 ml śmietanki 32% tłuszczu, schłodzonej
180 ml mleka skondensowanego słodzonego, schłodzonego
100 ml schłodzonego espresso z kawy Cuba Serrano
Do misy lodowej automatu Zyle przekładamy wszystkie składniki.Ustawiamy program: soft – jeżeli chcemy otrzymać miękkie lody lub hard – dla lodów twardych. Po wyjęciu z maszyny przekładamy je do pojemnika i wkładamy do zamrażarki lub od razu podajemy.
Jeżeli chcemy zrobić lody bez maszyny do lodów, postępujemy zgodnie z przepisem na lody, ale pojemnik z lodami wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przynajmniej trzy – cztery razy co 30 minut wyjmujemy je z zamrażalnika i miksujemy, aby rozbić kryształki lodu.
Cafe Affogato
1 filiżanka
Do filiżanki wkładamy 1 gałkę domowych lodów kawowych i zalewamy gorącym espresso z kawy Cuba Serrano . Delektujemy się!
Bardzo kawowy deser. Myślę że idealny do jakiegoś ciasta. Wygląda na prosty przepis, może sprawdzę
Aga, dla mnie ciasto już nie jest tu potrzebne, bo wtedy będą dwa desery w jednym.
Ale jeżeli tak lubisz…
ależ pyszny deser! lody i kawa, mniam!
Dziękuję Magdalena!
Cafe Affogato. należy do moich ulubionych. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Już się wpraszam do Ciebie na te pysznośći
Cztery fajery, to jesteśmy umówione!
Dlaczego nie trafiłam na ten przepis w największe upaly ,ech…
Nie ma co rozpaczać, uwielbiam kawę a dobre esspreso to podstawa w ciągu dnia a jeśli jeszcze ukoronowane jest takim dodatkiem to śmiało można powiedzieć niebo w gębie. Dziękuję za przepis na domowe lody kawowe,przygarnęłam z radością.
Viola, ale ja piję Cafe Affogato przez cały rok!
Dlaczego miałabym tylko w upały???
Tak samo jak cały rok jem lody. Polecam!
Świetne i bardzo proste
Alu, cudowne!
Spróbuj.
Lodów nie potrafię sobie odmówić i mogłabym jeść je codziennie 🙂
Wędrówki po kuchni, to tak samo jak ja!
Delektujmy się.
Włoskie klimaty mi się przypomniały, zapach kawy, smak lodów.
Na jesień też bardzo dobry pomysł, aby sobie umilić czas i się kulinarnie rozpieszczać , kiedy ciemno i zimno.
Super kawowy deser 🙂
Irenko,
oj tak. Włoskie dolce vita to super klimat.
Polecam Cafe Affogato na każdą okazję!
I teraz ta kombinacja, ta pyszność, będzie za mną łaziła, dopóki się na nią nie zdecyduję. 😉
Izabela, a zdecydować się na Cafe Affogato jest prosto- zrobić lody i espresso!
Kawowe lody i kawa tym mnie kupisz! Idealnie!
Kamila, podwójną kawę proszę!
Ja też tak chcę:-) Szkoda, Ze tak daleko mieszkasz. Na taki deser to bym się z chęcią skusiła.
Marzena, przy okazji wyprawy do stolicy, zapraszam!
A tymczasem możesz zrobić sobie sama…
Chętnie kiedyś skorzystam z przepisy 🙂
blogierka, naprawdę warto.