Te bułki upiekłam szybko po powrocie z Podlasia. Bałam się trochę zderzenia doskonałego podlaskiego pieczywa z moim wypiekaniem…Amatorskim, w fazie wiecznego uczenia się…
Wypadło dobrze i pysznie! I choć konkurować z podlaskimi gospodyniami nijak nie mogę, to ziemniaczane bułki stawiam wysoko na mojej piekarniczej liście. Mają tę zaletę, że pięknie pracuje się z ciastem, które szybko rośnie. Miąższ jest mięciutki i cudownie puszysty. No i bułki pasują do wszystkiego. Można je jeść na śniadanie, na pikniku, do burgerów. A poza tym nie czerstwieją tak szybko jak typowo drożdżowe wypieki. Jedliśmy je z masłem lawendowym…
Moje lipcowe bułki!
Bułki z ziemniakami
przepis z bloga Niki – klik! z moimi zmianami
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 300 g mąki pszennej bio
125 ml wody z gotowania ziemniaków +25 ml mleka
25 g świeżych drożdży bio
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
mleko do posmarowania bułek
Ugotuj ziemniaki, odlej wodę i ją zachowaj, a ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem. Drożdże wymieszaj z wodą i mlekiem do rozpuszczenia.
Wszystkie składniki umieść w misie robota i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto powtórnie zagnieć i podziel na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formuj bułki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem. Piecz w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia, studź na kratce.
Bułki z ziemniakami na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – Klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Moje kucharzenie – Klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Polska zupa – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Dziękuję za piękne spotkanie w naszej Piekarni!
Twoje bułki cudnej urody mimo iż pieczone w pośpiechu. Pozdrawiam Aniu i podaje link do mojego wypieku:
https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/07/puszyste-bueczki-orkiszowe-z-ziemniakami.html
Bardzo dziękuję Dorota!
Pozdrawiam Cię.
Wspaniałe ci wyszły Aniu, zaciekawiłaś mnie tym masłem lawendowym 🙂 a to moje bułeczki https://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/07/puszyste-bueczki-z-ziemniakami-lipcowa.html
Dziękuje za wspólne wypiekanie, bułki są pyszne 🙂
Marzenko, dziękuję.
Masło lawendowe robię każdego lata!
Pyszne bułeczki.Dawno takich nie jadłam.Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie.
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/07/puszyste-bueczki-z-ziemniakami.html
Bożena, pyszne!
Cieszę się, że z nami piekłaś.
Piękne lipcowe bułki, podane w doskonałym lawendowym towarzystwie!
Wspaniała lipcowa piekarnia 🙂
Dziękuję Kamila.
To był naprawdę świetny czas!
Piękne, puszyste bułeczki. Dziękuję Aniu za Lipcową Piekarnię, było pysznie.
https://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2018/07/puszyste-bueczki-z-ziemniakami-w.html
Apetycznie wyglądają Twoje bułeczki 🙂 Świetny wybór na lato – dziękuję 🙂
Tutaj moje: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/07/puszyste-bueczki-z-ziemniakami-w.html
Badylarko, letnie bułki pasują bardzo do wakacyjnego czasu.
Pozdrawiam Cię.
Badylarko,
dziękuję. Cieszę się, że bułki wszystkim przypadły do gustu.
Pozdrowienia!
Aniu, bułeczki wyglądają bardzo profesjonalnie, jak z piekarni;)
Dziękuję za wspólne pieczenie i wspaniały przepis.
pozdrawiam,
Renata
Reniu,
wspaniale, że piekłaś z nami. Lipcowe pieczenie w pysznym towarzystwie!
Cudne, a z masełkiem lawendowym to niezła uczta!
Nika, o tak!
Dziękuję.
Udało się, upiekłam i ,muszę wyznać,,że brakowało mi tego wspólnego wypiekania : ) https://www.polskazupa.pl/puszystebuleczkizziemniakami/
Agnieszko, brawo!
U nas jest bardzo magicznie i Piekarnia wita Cię z powrotem.
https://akacjowyblog.blogspot.com/2018/07/puszyste-bueczki-orkiszowe-z_16.html
I ja dołączyłam Aniu 🙂 Wypiek wspaniały, bardzo udany. Twoje bułeczki Wyglądają pysznie i tak jak piszesz, nadają się na różne okazje:)pozdrawiam
Małgosiu,
jak miło, że byłaś z nami w lipcowej Piekarni!
Pozdrawiam Cię.
Przepraszam za małą obsuwę czasową, ale dołączam do akcji! 😀 Pycha bułeczki!!
Apetyt…
witamy z pysznymi bułeczkami!
Ja też dołączam z opóźnieniem. https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2018/07/lipcowa-piekarnia-i-puszyste-bueczki-z.html
Wnętrze Twoich bułek jest niezwykle puszyste i kuszące!
Pozdrawiam!
Magda,
świetnie! Zebrał się bardzo piękny bułkowy Zespół!
Pozdrowienia.
Bułki cudne, a ja nie mogłam do Was dołączyć, gdyż miałam wypadek i się połamałam. Zamiast przy piekarniku siedziałam w szpitalu. Rękę mam roztrzaskana i jeszcze operacja mnie czeka jej poskładania 🙁
Częstuje się bułeczka, bo wyglada tak apetycznie
Marzena!!! Najważniejsze, że to ręka tylko…
Będziemy trzymać za Ciebie kciuki!
Bułki dla Ciebie.
Bardzo apetyczne bułeczki i jestem pewna, że nie tylko świetnie wyglądaja, ale też rewelacyjnie smakują 🙂
Tak Aniu,
to wyjątkowo łatwe i pyszne bułki.
Pozdrawiam Cię!
U mnie też bułeczki, ale o takich z ziemniakami jeszcze nie słyszałam 🙂 Bardzo ciekawey przepis!
Dominiko, przy okazji je upiecz.
Są fantastyczne!