Bułki Petera Reinharda w marcowej Piekarni

 

Te bułki są doskonałe. Mięciutkie, puszyste i przepyszne. I bardzo przyjemnie się je robi. Praca z ciastem zapewnia dużo satysfakcji i radości. Niestety, moje bułki przerosły i zamiast wystrzelić w górę, rozeszły się nieco na boki…Ale niczego to im nie ujmuje. Są wspaniałe.

 

 

Wiązane bułki Petera Reinharda

18 bułek
Przepis i zdjęcie ze strony – klik

1-1/2 szklanki pełnego mleka lub więcej w razie potrzeby
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
1/4 szklanki oleju roślinnego lub więcej w razie potrzeby
2 łyżki stołowe masła niesolonego
1/4 szklanki cukru pudru
5 i 1/4 szklanki niebielonej mąki chlebowej lub więcej w razie potrzeby
2 łyżeczki soli
1 duże jajko

Do kształtowania i pieczenia
olej roślinny w sprayu
1 duże jajko
Mak lub nasiona sezamu do dekoracji ( u mnie sezam i nasiona lnu)

Zrób ciasto
W małym rondelku podgrzej mleko – ma być letnie. Zdejmij z ognia i wymieszaj drożdże, aż się rozpuszczą. Dodaj olej i masło – masło może zacząć się topić, ale jest w porządku jeśli nie rozpuści się całkowicie, następnie dodaj cukier. Odstaw, aż drożdże zaczną wypływać na powierzchnię, około 5 minut.
W mikserze stojącym z nasadką łopatkową (lub w dużej misce) wymieszaj mąkę, sól i jajko. Dodaj mieszaninę drożdży i mieszaj na wolnych obrotach (lub dużą łyżką), aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta, około 1 minuty. Odstaw na 5 minut.
Zamień nasadkę łopatki na hak do ciasta i mieszaj na średnio-niskich obrotach (lub ugniataj ręcznie na lekko naoliwionej powierzchni roboczej), aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i giętkie, przez około 3 minuty. Nie powinno być lepkie i powinno odrywać się od palca podczas dotyku, zamiast przyklejać się do niego. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj 1 łyżkę stołową mąki, ugniatając w celu włączenia je do ciasta. Jeśli ciasto jest sztywne, dodaj 1 łyżkę stołową mleka.
Posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego powierzchnię roboczą i połóż ciasto.  Rozciągnij i złóż ciasto ze wszystkich czterech stron do środka, zagniatając je w miejscu, w którym spotykają się złożone końce, aby uformować z niego ciasną, okrągłą kulkę.
Włóż ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która ma być dwa razy większa od ciasta. Szczelnie przykryj folią. Odstaw w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, około 90 minut.

Uformuj bułki
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem lub nieprzywierającą wkładką do pieczenia i lekko spryskaj je sprayem z oleju roślinnego.
Za pomocą noża stołowego podziel ciasto na osiemnaście kawałków.
Rękami zwiń jeden kawałek w 30 cm wałek. Jeśli ciasto zacznie się kleić, lekko spryskaj powierzchnię roboczą sprayem z oleju roślinnego lub wytrzyj wilgotnym ręcznikiem. Nie używaj mąki.
Owiń ciasto wokół palców w luźny węzeł; na każdym końcu powinno być około 5 cm ciasta. Owiń lewy koniec ciasta w górę i zrób pętelkę. Owiń prawy koniec w dół i włóż pod pętlę. Lekko ściśnij oba końce ciasta na środku, aby je zabezpieczyć. Kształtowanie bułek – KLIK
Delikatnie wyciśnij cały kawałek ciasta, aby uzyskać ładny zaokrąglony kształt. Połóż bułkę ładną stroną do góry na blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałym ciastem. Spryskaj wierzch bułek sprayem z oleju roślinnego i luźno przykryj folią.
Pozostaw bułki w temperaturze pokojowej lub w lodówce, aż zaczną rosnąć, 30 minut do 1 godziny w przypadku ciasta w temperaturze pokojowej, 1 do 1,5 godziny w przypadku ciasta w lodówce.

Upiecz bułki

Ustaw ruszty w górnej i dolnej części piekarnika. Podgrzej piekarnik do 200-205 st. C.
Dokładnie ubij jajko z 1 łyżką stołową mleka i posmaruj każdą bułkę. Posyp bułki makiem lub sezamem.
W czasie, gdy piekarnik się nagrzeje, bułki dalej rosną w temperaturze pokojowej przez 20 do 40 minut. Powinny być 1,5 do 2 razy większe od ich pierwotnego rozmiaru przed włożeniem do piekarnika. (W piekarniku urosną o około 20 procent więcej.)
Blachy do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut. Obróć blachy o 180 stopni i zamień ich położenie na stojakach. Kontynuuj pieczenie, aż bułki staną się intensywnie złotobrązowe na wierzchu i nieco się zrumienią pod spodem, kolejne 6 do 8 minut. Przed podaniem pozostaw bułki do ostygnięcia na stojaku przez 15 minut.

Możesz zrobić ciasto do 4 dni naprzód. Schłodź je dobrze zapakowane w lodówce, aby powoli rosły, podwajając swój rozmiar, a następnie kształtuj zgodnie z zaleceniami.

Bułki na blogach:
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

26 thoughts on “Bułki Petera Reinharda w marcowej Piekarni

  1. Są cudne, mięciutkie, puszyste, wybornie Ci się upiekły 🙂
    Moje bułki: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/03/wiazane-maslane-buki-petera-reinharda.html

  2. Przepyszne były . A Twoje wyglądają prześlicznie . Wspaniały wybór Aniu.

  3. Nam bardzo przypadły do smaku, smakują doskonale.
    Dziękuję za kolejną inspirację i wspólne wypiekanie w marcu.
    A co w słoiczku? 🙂

  4. Prześliczne bułeczki upiekłaś i nie widać, że przerosły. Ja niestety przegapiłem zaproszenie 🙁 ale i tak je sobie upiekę, tylko w samotności.

    • Post Author Amber

      Guciu, dziękuję za miłe słowo, ale nie jestem zadowolona…
      Szkoda, że nie piekłeś z nami, ale koniecznie je upiecz. Są fantastyczne.

  5. Oj takie bułki na śniadanie to rarytas

  6. Przerosły? Nie widać, myślałam, że miałaś w planach takie cudne wianuszki 🙂 Dzięki Aniu, za kolejny pomysł na pyszny wypiek.

  7. Wyglądają super, już od dawna żałuję, że brakuje mi czasu na dołączenie to wspólnych wypieków

  8. Śliczne!
    Mnie niestety choroba rozłożyła na łopatki i dopiero dzisiaj dochodzę do siebie, ale z pewnością nadrobię i wkrótce upiekę te apetyczne bułeczki. 🙂

  9. Wyglądają wspaniale! Pozdrawiam 🙂 Niestety nie udało mi się dołączyć.

  10. Dobrze, że na drugi dzień nie tracą świeżości. To super.

  11. Wyglądają troszkę jak baljgle. Smakują podobnie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *