Pełno lata dookoła!
W ogrodzie, na łąkach, w polu, we włosach, w uśmiechach bliskich i przyjaciół…
Lato wyleguje się na leżaku i spaceruje boso po trawie.
Zrywa poziomki w kącie ogrodu i pachnie maciejką wieczorem.
Jest ptakiem w ogrodowych zaroślach, co budzi mnie ze snu.
Leniwie pije ze mną kawę na tarasie i zrywa listki ziół,żeby utonęły w dzbanku z wodą.
Zabiera mój kosz na zakupy i pakuje do niego stos warzyw i owoców.
Przesiaduje ze mną w kuchni, kiedy wyrabiam ciasto i piekę owsiane bułki na śniadanie.
Lipcowa Piekarnia w letnich nastrojach!
Bułki owsiane
oryginalny przepis – klik!
150 g mąki owsianej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej typ 500
350 g maślanki z wiejskiego mleka
3 g drożdży instant
20 g miodu rzepakowego
8 g soli
20 g oleju rzepakowego
płatki owsiane do obtoczenia bułek
1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny
150 g mąki owsianej
100 g mąki pszennej typ 500
350 g maślanki o temperaturze pokojowej
20 g miodu rzepakowego
3 g drożdży instant
Najpierw rozpuść w maślance drożdże, następnie dodaj słód i mąki, dokładnie wymieszaj .
Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat.Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową.
2 faza : ciasto właściwe
cały rozczyn o temperaturze pokojowej (cała faza poprzednia)
150 g mąki pszennej typ 500
8 g soli
20 g oleju rzepakowego
Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut – najlepiej w misie robota. Podziel na 8 części (po 100 g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając.Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220oC przez 5 minut i dalej w 180-190oCprzez 15-20 minut.
Bułki owsiane na blogach:
Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
Z chaty na końcu wsi
Wspaniała ta nasza lipcowa piekarnia!
Bułki idealne!
Pozdrawiam
Kamila,
jesteś bardzo miła, ale do ideału im dalekooooo…
Piekarnia to nasze wspólne dobro.
Pozdrowienia!
Pięknie wypieczone i bardzo zgrabne. Bardzo udana propozycja na lipcowy czas. Akacjowy Blog dołączył
https://akacjowyblog.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-w-lipcowej-piekarni.html
Dziękuję Aniu za wspólne wypiekanie 🙂
Małgosiu,
dziękuję. Bułki mi bardzo smakowały. Cieszę się, że piekłyśmy je razem.
Miłego lata!
Śliczne i jakie rumiane!
Swoje też piekłam na miodzie:
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/07/lipcowa-piekarnia-buki-owsiane.html
Badylarko,
dziękuję i pozdrawiam Cię!
Powiem Ci Aniu że trudno momentami myśleć o lecie jak nogi marzną ale staram się 🙂 Bułki były pyszne, dobrze że je upiekłam 🙂 Twoje wyglądają smakowicie 🙂
Oto link do moich bułek: https://doowa.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-extremalne.html
Dorota,
mi nogi nie marzną…Lato jest kapryśne, ale kiedy mamy ciepły dzień, to jest cudownie!
Nauczyłam się cieszyć chwilą i jest mi łatwiej…
Bułki bardzo smakowite.
Dobrego lata!
Jak ślicznie się zarumieniły 🙂 U mnie też na miodzie. Pozdrawiam,
http://amartkolor.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-ekstremalne.html
Aniu,
celowo przytrzymałam je dłużej, żeby się zrumieniły.
Dziękuję i pozdrawiam Cię.
moje może nie urodziwe, bo przesadziłąm nieco z czasem wyrastania i oklapły ale za to jakie smaczne:)
http://pieguskowakuchnia.pl/bulki-owsiane-extremalne-adamapiekarza/
Piegusku,
ja też swoje przetrzymałam, bo by wyrosły lepiej…
Ale smaczne bardzo.
Dziękuję za wakacyjne wypiekanie!
Apetycznie przyrumienione!
U nas prawdziwe lato dopiero się zaczyna. Upały nadchodzą!
Moje bułki tu: https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2017/07/lipcowa-piekarnia-amber-i-buki-owsiane.html
Pozdrawiam!
Magda,
dziękuję.
Upały u mnie już były, miałam je też w górach…teraz lato umiarkowane i dobrze jest odpocząć od gorąca.
Mnie cieszy każde lato z zielenią, kolorami i obfitością owoców i warzyw.
Pozdrowienia!
Jakie są piękne, rumiane, super 🙂
Ewa,
dziękuję.
Bułki pyszne! Buziaki 😉
http://staregary.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-extremalne-adamapiekarza.html
Beata,
cieszę się.
Uściski!
To był doskonały pomysł na letni wypiek! 🙂
Alucha, tak!
Wakacyjne bułki bardzo się sprawdziły.
Pysznie wyglądają 🙂 Uwielbiam domowe pieczywo 🙂
Aniu,
zachęcam Cię do ich upieczenia.
Są pyszne!
Wyglądają cudnie:-)
Dziękuję Marzena.
pysznie wyglądają, te bułeczki muszą być wspaniałe:)
Lena,
są! Polecam.
Ale wspaniałe bułki! Szkoda, że nie mogłam ich upiec z Wami, dopiero wróciłam z wakacyjnego wyjazdu. Z pewnością upiekę je przy najbliższej okazji.
Elu,
brakowało Ciebie w lipcowej Piekarni…
Bułki koniecznie upiecz!
Jeszcze raz dziekuje za wspolne pieczenie i cierpliwe tlumaczenie tajnikow 😉 Buleczki bardzo nam posmakowaly. Czekam na kolejne propozycje 😉
Moniko,
miło było piec z Tobą! Na pewno za miesiąc znajdziemy kolejny pyszny przepis.
Serdeczności!
ale wspaniałe bułeczki, cudne!
Moja mała kuchnia,
dziękuję!
I bardzo Ci je polecam.
Pysznie wyglądają te bułeczki! Zazdroszczę tych poziomek 🙂
Zuziu,
zachęcam Cię do upieczenia.
A poziomki możesz sobie posadzić na balkonie!
Po dłuższej nieobecności, z chęcią powróciłam do kolektywnego wypiekania pieczywa w ramach Piekarni Amber. Nieprzewidziany splot okoliczności nie pozwolił mi niestety na opublikowanie przepisu zgodnie z wymaganym terminem. Chociaż bułeczki dawno zjedzone i wspólne wypiekanie w Lipcowej Piekarni też już minęło, mimo wszystko chciałam podzielić się szerzej swoimi piekarskimi wyczynami w tym temacie 🙂
http://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/07/bueczki-owsiano-zytnie-w-lipcowej.html
Grunt to przepis,
bardzo nam miło. Dziękujemy za wspólne, choć nie do końca pieczenie…
Powroty są często bardzo szczęśliwe.
Zapraszamy w sierpniu!