Niespieszne śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek ? Te delikatne i puszyste bułeczki, nadziane jabłkami z cynamonem idealnie spełniają te kryteria. Zrobisz je w rytmie slow wieczorem, aby rano lub po południu rozkoszować się ich smakiem. Wystarczy kubek kakao lub kawy, aby dostarczyć im dobre towarzystwo i cieszyć się chwilą.
80 g masła
50 ml mleka
5 g drożdży instant
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 rozbełtane jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżka trzcinowego cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki soku z limonki
masło do wysmarowania tortownicy
W garnku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim masło. W dużej misce lub w misie miksera wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób wgłębienie i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie, luźne ciasto – około 8 minut. Miskę owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka wymieszaj w misce z cynamonem i cukrem.
Ciasto przełóż na blat lekko oprószony mąką i chwilę je wyrabiaj, a następnie rozwałkuj na prostokąt – około 40 x 30 cm. Wyłóż jabłka, zroluj ciasto w wałek i pokrój na 8 części. Ułóż je w tortownicy obok siebie, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę/półtorej do wyrośnięcia, ciasto ma zwiększyć objętość dwa razy.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. i piecz bułeczki około 40 minut. Powinny być zrumienione. Wyjmij tortownicę z piekarnika, poluzuj obręcz i zostaw bułki do przestygnięcia.
W tym czasie zrób lukier, mieszając cukier puder z sokiem z limonki – konsystencja gęstej śmietany i polej nim bułki. Podawaj od razu.
Jabłka deserowe to odmiany Ligol, Lobo, Szampion, Gala. To grupa odmian jabłek uprawianych do jedzenia na surowo, w przeciwieństwie tych do gotowania lub produkcji cydru . Jabłka deserowe są zazwyczaj słodkie, a najbardziej cenione charakteryzują się szczególnym aromatem i tym odróżniają się od innych jabłek.
Do bułeczek wykorzystałam jabłka Ligol, szczególnie soczyste i chrupkie, uważane za najlepsze polskie jabłka.
Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji
Wyglądają bardzo apetycznie, idealny dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty
Margaretko, albo jako słodkie śniadanie. My jedliśmy je na śniadanie.
Bardzo smakowite są te niespieszne bułeczki, pysznie nadziane. Mniam, porywam do kawy
Kamila, jak miło. Częstuj się…wirtualnie.
W sam raz na zbliżający się tłusty czwartek, szczególnie, że nie każdy lubi pączki
Miye, tez pasują. To bułki na każdy czas.
Jabłka i cynamon to zawsze idealne połączenie, a limonkowy lukier stanowi ciekawe przełamanie i urozmaicenie tego smaku
Karolina, dokładnie. W sumie jest przepysznie.