Buchteln – Buchtel, Wuchtel , Ofennudel , Rohrnudel, to słodkie bułki z ciasta drożdżowego wypełnione powidłami, dżemem, mielonym makiem lub twraogiem. Pieczone tak, aby się skleiły. Tradycyjny austriacki Buchtel jest pieczony z dżemem śliwkowym. Buchteln polewa się sosem waniliowym lub posypuje cukrem pudrem i je się na ciepło.
Buchteln pochodzą z regionu Czech i podawane tam były podobnie jak knedle – gotowane na parze z sosem owocowym. Ale uważa się je za tradycyjny wypiek także w kuchni austriackiej, słowackiej, słoweńskiej i węgierskiej.
Znane w całej Europie, chętnie goszczą na stołach jako deser lub danie główne na słodko – gotowane na parze.
Buchteln z truskawkami
na 12 bułek
400 g mąki pszennej
40 g cukru
25 g świeżych drożdży
30 g masła
120 ml mleka
2 jajka
1 torebka cukru z wanilią
szczypta soli
12 dużych truskawek lub dżem truskawkowy
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek
2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
cukier puder do dekoracji
kwadratowa forma do pieczenia z wyjmowanym dnem
Świeże drożdże można zastąpić suchymi. W przeliczeniu 7 gramów drożdży instant to 25 gramów drożdży świeżych. Ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, jeśli jego powierzchnia jest gładka i lśniąca, a na wierzchu tworzą się pęcherzyki.
Do miseczki kruszymy drożdże i zalewamy je letnim mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
W misie robota mieszamy mąkę z łyżeczką soli, cukrem waniliowym, 2 jajkami i rozpuszczonym, schłodzonym masłem. W środku robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut na niskich obrotach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i powiększenia dwukrotnie objętości.
Gdy ciasto dobrze wyrośnie, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 12 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Każdy kawałek ciasta delikatnie rozciągamy w palcach, na środek ciasta nakładamy 1 truskawkę przekrojoną na cztery lub 1 łyżeczkę marmolady truskawkowej.
Ciasto zlepiamy i układamy buchty złączeniem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej, tak aby lekko przylegały do siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Teraz buchty smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25-30 minut . Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem i przestudzone podajemy.
Wow, ale pięknie się prezentują, zjadłabym wszystkie od razu, lubię takie bułeczki
krystynabozenna, dziękuję. Polecam upiec. To łatwe bułeczki.
My drożdży w domu nie używamy więc z tego przepisu nie skorzystamy.
Atrakcyjne wakacje z …, no niekoniecznie tak, bo można użyć zakwasu.
Smakowite. Z chęcia spróbuję je zrobić
Patrycjo, cieszę się. Pysznie będzie.
Coraz odważniej podchodzę do drożdży więc wypróbuję przepis, zwłaszcza że truskawki bardzo obrodziły.
Marysiu, drożdże bio są bardzo przyjazne. A te buchty z truskawkami naprawdę warto upiec.
Dla mnie to nowość, Nigdy nie jadłam takich
Iwona, w takim razie musisz spróbować.
ależ one cudnie wyglądają, a jak pachną jak sie pieką albo są cieplutkie… mmmmm…. sama rozkosz dla zmysłów.
czerwonafilizanka, bardzo dziękuję.
Na takie słodkie bułki z nadzieniem zawsze chętnie się skuszę.
Pojedztam, to świetnie. Są wyborne.
Kusić bardzo, mam ochotę a jeszcze takich drożdżowych nie robiłam w tym roku. Mniam!
Kamila, no to musisz je upiec. Smakują bosko!
Nie odmówię sobie takich bułeczek. Wyglądają absolutnie przepysznie. 🙂
Martyna, upiecz je koniecznie.