Jeżeli tak samo jak ja kochasz kawę, ten wpis jest dla Ciebie! Bez zbytnich ceregieli po prostu polecam Ci kawę speciality od Przyjaciele Kawy. Znajdziesz tu wyjątkowe smaki, selekcje i uprawy kawy. Kawa znalazła moje uznanie zwrówno jako niezbędny do życia napój, jak i składnik wyjątkowego brownie.
Czyli parzysz kawę i pieczesz brownie. Enyoj!
Brownie czekoladowo kawowe
forma z wyjmowanym dnem 24×24 cm
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
100 g masła
250 g trzcinowego cukru
2 łyżeczki drobno mielonej kawy
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
80 g mąki uniwersalnej
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Kwadratową formę z wyjmowanym dnem wyłóż papierem do pieczenia.
W małym rondelku ustawionym na małym ogniu, rozpuść czekoladę i masło, często mieszając. Po całkowitym stopieniu zdejmij z ognia. Dodaj cukier, kawę i jajka, energicznie ubijając, aż do całkowitego połączenia. Dodaj wanilię i sól morską i ponownie wymieszaj.
Posyp ciasto mąką i mieszaj łyżką lub szpatułką aż do połączenia. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i równomiernie je rozłóż.
Piecz 25-30 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie z kilkoma okruchami. Ostudź, pokrój, ewentualnie posyp cukrem pudrem i podawaj. Oczywiście z filiżanką doskonałej kawy Speciality Nikaragua Maragogype.
* Kawę Speciality Nikaragua Maragogype mogłam degustować dzięki Przyjaciołom Kawy. Ta wyjątkowa kawa wyróżnia się bardzo dużymi ziarnami kawy. Rośnie na rodzinnej plantacji Mierisch, gdzie ciągle eksperymentuje się z różnymi rodzajami kawy i różnymi metodami jej obróbki. Plantacja charakteryzuje się także wyjątkową troską o środowisko naturalne. W odległości 5 metrów od jakiegokolwiek źródła wody zabronione jest używanie środków chemicznych, woda jest dokładnie czyszczona i ponownie wykorzystywana do obróbki ziaren kawy na mokro. Ponadto sadzone są tu drzewa, aby kawowce miały zapewniony cień i ochronę przed wiatrem, a lokalna fauna miała w nich schronienie. Wszystko to przyczynia się do wyjątkowego smaku uprawianej tu kawy.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 83 na 100 punktów.
KRAJ: Nikaragua
REGION: Matagalpa
FARMA: Fincas Mierisch
WYSOKOŚĆ: 1200-1500 m
ODMIANA: Maragogype
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: miód, karmel, korzenny
Brownie to moje ulubione ciasto . Ten przepis jest świetny Aniu
Cztrey fajery,
oj tak. Przynaję, że zawsze wychodzi z niego pyszne brownie.
Właśnie szukałam ciekawego przepisu na brownie! No i mam! Czy Ty czytasz w moich myślach? 😉
Małgorzata, pewnie nasze myśli błądzą wokół takich smaków.
myślałam, że kawa zdominuje smak ciasta, ale przy takich ilościach tylko dodaje charakteru 🙂
Koralina, chodzi o to,aby nie zdominowała, tylko uzupełniła smak!
Takie brownie to uczta dla zmysłów 🙂
agnieszka,
oj tak!
… to ciasto zawsze wychodzi pyszne, nawet jak nie ma się wielkich zdolności do pieczenia ;P …
Miejska Pustelniczka,
może tak. Znam takich, którym nie wychodzi…
Ja za czekoladowymi wypiekami średnio, ale lubię te kawowe. A to twoje takie apetyczne
Alu, to poąłczenie na pewno by Ci smakowało.
Niebo dla kawoszy, a że uwielbiam kawę to dla mnie też 🙂
Pozdrawiam
Dziękuję Kamila.
Oj kawoszki z nas rasowe!
Mój mąż ma swoje dwa ulubione ciasta. brownie i szarlotka. Dodatek kawy bardzi pasuje i muszę koniecznie spróbować ☺️ Będzie zachwycony.
Marzena, pyszne smaki lubi Twój małżonek!
To brownie bardzo polecam.
Ale uczta 🙂
Pachnąca i wspaniała.
Chętnie spróbowałabym kawałeczek.
Brownie czekoladowo-kawowe ładnie brzmi i nigdy nie jadłam.
Kojarzy mi się z nim cudowny zapach kawy 🙂
Irenko, jak pięknie to napisałaś.
Właśnie takie to brownie jest. Dziękuję.
Na kawowe degustacje, do tego słodkość, zawsze jestem gotowa. 🙂
Izabela, to tak jak ja. Super.