Bób z patelni z czosnkiem, ziołami i chili. Czy znasz zalety bobu?

 

Bób to prawdziwa skarbnica błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cukru, cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera duże ilości żelaza i witaminy B12, dlatego powinien być spożywany przy anemii, niedokrwistości i niedoborach żelaza.
Cała roślina bobu jest cennym źródłem witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. Doceniajmy zatem bób i jedzmy go póki sezon trwa.

 

 

500 g bobu
3 łyżki oliwy EV
2 łyżki klarowanego masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki posiekanej zieleniny: koper, lubczyk, szczypiorek, natka pietruszki
wędzona sól do smaku

Bób opłucz i odcedź. Czosnek pokrój w plasterki. Bób gotuj 5 minut w osolonym litrze wody ( jedna łyżka soli).
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i płatki chili. Smaż aż zaczną mocno pachnieć. Teraz wrzuć  bób i zwiększ ogień. Smaż 4 – 5 minut. Dodaj masło i wymieszaj. Posyp zieleniną i wymieszaj. Podaj na ciepło lub zimno posypany wędzoną solą.
Jeżeli masz starszy bób, należy obrać go z łupin przed wrzuceniem na patelnię.

16 thoughts on “Bób z patelni z czosnkiem, ziołami i chili. Czy znasz zalety bobu?

  1. Uwielbiam bób i cieszę się gdy tylko nadchodzi jego pora! Muszę spróbować go podać z wędzoną solą 🙂

  2. Nigdy nie miałam okazji gotować bobu, dlatego z wielką chęcią w koncu go spróbuję. 🙂

  3. Uwielbiam bób. Na 100 procent spróbuję tej wersji. Ostatnio u nas triumfy święci bób w pomidorach

  4. Przepadłam! Uwielbiam bób i jadam go zazwyczaj w nudnej wersji, z wody. Ten przepis to królewska odsłona, istne arcydzieło. Jak nowe szaty króla! Mam na niego niepohamowaną ochotę!

  5. Kurczę nie jest zwolenniczką bobu. Nie przepadam za nim. Być może następny przepis będzie lepszy.

  6. Bób nie jest moim przysmakiem, ale po tym przepisie z ziołami pomyślałam, żeby spróbować w połączeniu z krewetkami i szparagami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *