Bób to prawdziwa skarbnica błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cukru, cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera duże ilości żelaza i witaminy B12, dlatego powinien być spożywany przy anemii, niedokrwistości i niedoborach żelaza.
Cała roślina bobu jest cennym źródłem witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. Doceniajmy zatem bób i jedzmy go póki sezon trwa.
500 g bobu
3 łyżki oliwy EV
2 łyżki klarowanego masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki posiekanej zieleniny: koper, lubczyk, szczypiorek, natka pietruszki
wędzona sól do smaku
Bób opłucz i odcedź. Czosnek pokrój w plasterki. Bób gotuj 5 minut w osolonym litrze wody ( jedna łyżka soli).
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i płatki chili. Smaż aż zaczną mocno pachnieć. Teraz wrzuć bób i zwiększ ogień. Smaż 4 – 5 minut. Dodaj masło i wymieszaj. Posyp zieleniną i wymieszaj. Podaj na ciepło lub zimno posypany wędzoną solą.
Jeżeli masz starszy bób, należy obrać go z łupin przed wrzuceniem na patelnię.
Uwielbiam bób i cieszę się gdy tylko nadchodzi jego pora! Muszę spróbować go podać z wędzoną solą 🙂
Kamila,
no wąłśnie teraz bób ma najlepszy czas. Wędzona sól bardzo urozmaica smak.
Nigdy nie miałam okazji gotować bobu, dlatego z wielką chęcią w koncu go spróbuję. 🙂
Patrycjo, to koniecznie czym prędzej ugotuj. Smakuje bosko!
Jestem wielką miłośniczką bobu, mogłabym go jeść kilogramami.
Paulina, w takim razie wypróbuj ten przepis na bób.
Uwielbiam bób. Na 100 procent spróbuję tej wersji. Ostatnio u nas triumfy święci bób w pomidorach
dżemdżus, polecam. Bób w pomidorach też lubię.
Przepadłam! Uwielbiam bób i jadam go zazwyczaj w nudnej wersji, z wody. Ten przepis to królewska odsłona, istne arcydzieło. Jak nowe szaty króla! Mam na niego niepohamowaną ochotę!
Kasiu, w takim razie rób, gotuj, delektuj się. Bób jest teraz na wyciągnięcie ręki.
zjadłabym!
Beautiful, przepis masz gotowy!
Kurczę nie jest zwolenniczką bobu. Nie przepadam za nim. Być może następny przepis będzie lepszy.
Kinga, nie musisz przepadać. To przepis dla mnie, bo lubię bób.
Bób nie jest moim przysmakiem, ale po tym przepisie z ziołami pomyślałam, żeby spróbować w połączeniu z krewetkami i szparagami.
Zdrowa, bób można próbować praktycznie ze wszystkim.