To pyszne letnie danie zadowoli każdego bobożercę i fana kurkowych smaków. Jest proste, niezwykle aromatyczne i pyszne. Po prostu delicje!
Smażony bób z kurkami i koprem
500 gramów bobu
200 g kurek
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka kopru
2 małe białe cebule
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka oliwy
płatki chili
sól
Kurki oczyść i odłóż. Bób gotuj w osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty. Następnie przelej go na sicie zimną wodą. Zostaw aby przestygł. W tym czasie posiekaj cebule, czosnek i koper. Obierz bób ze skórek. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kurki. Smaż na sporym ogniu, aż sią zrumienią, posól lekko i zestaw z ognia. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i posól. Smaż, aż zmięknie i dodaj czosnek oraz szczyptę chili. Smaż na małym ogniu kilka minut, aż zacznie pachnieć. Dodaj bób i koper. Wymieszaj i dodaj kurki. Smaż mieszając – 2 minuty. W razie potrzeby dosól do smaku. Od razu podawaj z bagietką lub chlebem na zakwasie.
Zazwyczaj gotuję bób, ale na smażony też chętnie się skuszę.
Pojedztam, trzeba próbować nowych sposobów. Rutyna zabija.
Uwielbiam kurki jak i bób więc jak dla mnie połączenie fantastyczne!
Wędrówki po…, wspaniale. Zapraszam po przepis !
Smakowałoby mi, tego jestem pewna! Wygląda znakomicie 🙂
Dziękuję Kamila. To jest pyszne!
Nie lubię bobu…albo nie jadłam go jeszcze dobrze zrobionego….ale boję się aż tak eksperymentować
Kinga, w takim razie przygotuj go dla kogoś kto lubi.
Ale cudnie wygląda ta potrawa, lubię bób, może sie jeszcze skuszę na zakup i wypróbóję ten przepis
czerwonafilizanka, cieszę się. Bierz przepis i delektuj się.
Bardzo smacznie wyglądający przepis. Uwielbiam takie zdrowe i pyszne potrawy. Cieszę się, że wrzuciłaś tutaj te wskazówki, na pewno je wykorzystam gdy tylko będę miała nową kuchnię, którą sama zaprojektowałam w darmowym kreatorze.
Weroniko, w takim razie jak będziesz gotowa, korzystaj z przepisu.
Pysznie połączyłaś dwa składniki lata – kurki i bób – w jednym daniu!
Patrycja, bo oba zasługują na pyszne potraktowanie.