Białe kiełbaski z jabłkami, miodem, winem i tymiankiem. Prosto i wykwintnie!

 

Lubię w jednym kęsie czuć trochę słodkiego, słonego i pikantnego. Wszystko  układa się w jedną wyrafinowaną całość i wiesz, że tak właśnie być powinno. Dokładnie tak jest z tym daniem, są w nim  słodkie, pikantne i aromatyczne nuty, którymi chcesz delektować się bez końca…
Ten wspaniały posiłek może być obiadem lub popołudniowym poczęstunkiem dla domowników i gości. Można przygotowywać go w niecałe trzydzieści minut. Można podać go z risotto lub komosą ryżową, z pieczonymi ziemniakami albo dobrym chlebem czy bagietką. Można przygotować go z każdą inną kiełbasą, nawet wegańską… Ważne jest aby były wyczuwalne smaki – słodki, słony i pikantny!

 

 

surowe pikantne kiełbaski – po jednej na osobę
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy EV
2 jabłka Grójeckie pokrojone na pół lub ćwiartki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
kilka gałązek świeżego majeranku
Sól i pieprz do smaku

Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, włóż jabłka usmaż je na złoto ze wszystkich stron.
Włóż kiełbaski i smaż, aż będą ładnie rumiane.
Wlej ocet, wino, tymianek i miód i zagotuj, a następnie obniż temperaturę i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się zmniejszy i zgęstnieje. Posyp solą i pieprzem i podawaj.

 

14 thoughts on “Białe kiełbaski z jabłkami, miodem, winem i tymiankiem. Prosto i wykwintnie!

  1. uwielbiam białą kiełbasę, przepis jakby dla mnie!

  2. Bardzo intrygujące połączenie smaków.

  3. Bardzo lubię takie dania, takie smaki. Super inspiracja. Niby dość prosta a nieoczywista.

  4. Bardzo niebanalne dodatki do kiełbasy, lubię takie eksperymenty kulinarne 🙂

  5. Za białą kiełbasą nie przepadam, ale Twoja propozycja robi wrażenie 😉 Chyba pora się skusić 😉

  6. Aniu już biegnę do ciebie 🙂 co za pyszności 🙂

  7. taka biała kiełbasa musi smakować wybornie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *