Lubię w jednym kęsie czuć trochę słodkiego, słonego i pikantnego. Wszystko układa się w jedną wyrafinowaną całość i wiesz, że tak właśnie być powinno. Dokładnie tak jest z tym daniem, są w nim słodkie, pikantne i aromatyczne nuty, którymi chcesz delektować się bez końca…
Ten wspaniały posiłek może być obiadem lub popołudniowym poczęstunkiem dla domowników i gości. Można przygotowywać go w niecałe trzydzieści minut. Można podać go z risotto lub komosą ryżową, z pieczonymi ziemniakami albo dobrym chlebem czy bagietką. Można przygotować go z każdą inną kiełbasą, nawet wegańską… Ważne jest aby były wyczuwalne smaki – słodki, słony i pikantny!
surowe pikantne kiełbaski – po jednej na osobę
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy EV
2 jabłka Grójeckie pokrojone na pół lub ćwiartki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
kilka gałązek świeżego majeranku
Sól i pieprz do smaku
Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, włóż jabłka usmaż je na złoto ze wszystkich stron.
Włóż kiełbaski i smaż, aż będą ładnie rumiane.
Wlej ocet, wino, tymianek i miód i zagotuj, a następnie obniż temperaturę i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się zmniejszy i zgęstnieje. Posyp solą i pieprzem i podawaj.
uwielbiam białą kiełbasę, przepis jakby dla mnie!
Magdalena, w takim razie bierz i rób!
Bardzo intrygujące połączenie smaków.
Królowa Karo – i bardzo pyszne!
Polecam.
Bardzo lubię takie dania, takie smaki. Super inspiracja. Niby dość prosta a nieoczywista.
Pichceniomania, dziękuję i polecam Ci spróbować.
Bardzo niebanalne dodatki do kiełbasy, lubię takie eksperymenty kulinarne 🙂
Magda, ale wszystko do siebie świetnie pasuje.
Spróbuj!
Za białą kiełbasą nie przepadam, ale Twoja propozycja robi wrażenie 😉 Chyba pora się skusić 😉
Pełnia Smaków, to może być każda inna ulubiona surowa kiełbasa.
Polecam!
Aniu już biegnę do ciebie 🙂 co za pyszności 🙂
Zapraszam Cię Marzenko!
taka biała kiełbasa musi smakować wybornie
Iza,
o tak! To pyszne danie.