Mąki bez glutenu to jeden z najbardziej poszukiwanych produktów przez osoby chore na celiakię i będących na diecie bezglutenowej. Firma Schär to wiodący producent takich mąk i innych produktów bezglutenowych na świecie.
Mąka Mix B Schär to jeden z najpopularniejszych produktów wśród osób będących na diecie bezglutenowej. Teraz mąka ma odświeżoną recepturę. Została bowiem wzbogacona o pełnoziarnistą mąkę ryżową oraz soczewicę, zmniejszono z kolei ilość tłuszczów, cukrów i soli. Taka kompozycja pozwala na jeszcze łatwiejsze formowanie ciasta i gwarantuje uzyskanie puszystego, odżywczego chleba bezglutenowego pełnego białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz cennych substancji odżywczych za sprawą różnorodności mąk w składzie (mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka ryżowa, kukurydziana, mąka z soczewicy).
Dzięki wielomiesięcznym eksperymentom zespołu badawczego Schär oraz profesjonalnych piekarzy udało się stworzyć recepturę, która zapewnia powtarzalne efekty pieczenia. Złocista skórka, pulchne ciasto i świeżość przez kolejne dni to najważniejsze atrybuty chleba przygotowanego z mieszanki mąk Mix B. Taki chleb można również zamrozić i przechowywać przez 4-6 miesięcy bez uszczerbku na jakości.
Skład mąki Mix B: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, włókno roślinne (psyllium, bambus), mąka ryżowa pełnoziarnista 3,8%, mąka z soczewicy 3,6%, dekstroza, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól. Może zawierać śladowe ilości soi. Nie zawiera laktozy.
Poza chlebem mąka Mix B idealnie nadaje się na ciasto do pierogów. Podczas warsztatów zorganizowanych dla Mediów 3 października przez markę Schär w Warszawie , pod okiem szefa kuchni Matteo Brunetti, miałam okazję przygotować wyborne pierogi!
Bezglutenowe pierogi ze świeżym łososiem, ricottą i skórką cytryny
składniki na około 25 pierogów
300 g mąki Mix B Schär
ciepła woda ( jak twierdzi autor przepisu Matteo Brunetti, najlepiej dodawać na oko)
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz
50 g masła
25 g płatków migdałowych
250 – 350 g ricotty
300 g świeżego łososia – filet
koper
1 cytryna
2 jajka ( w razie potrzeby)
W misce umieszczamy mąkę, sól,oliwę i wodę – małą ilość. Wyrabiamy ciasto dosypując w razie potrzeby mąki lub dolewając wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy. Zajmujemy się farszem – łososia kroimy w kosteczkę, mieszamy z ricottą, doprawiamy do smaku oliwą, solą, pieprzem i koperkiem oraz starta skórką z cytryny.
Na blat posypany mąką wykładamy ciasto, wałkujemy je i wykrawamy szklanką lub kroimy w kwadraty. Na pierwszy kawałek ciasta nakładamy farsz i sklejamy – gdyby ciasto się nie kleiło, jego brzegi moczymy woda lub smarujemy żółtkiem. Gotowe pierogi krótko gotujemy we wrzątku i podsmażamy na maśle z płatkami migdałów.
* zdjęcia Schär
Zgrabne pierożki 🙂
Ervi, fakt!
Miałam być na tych warsztatach, ale się nie udało. Teraz jeszcze bardziej żałuję :(((
Mąkę muszę wyśledzić w sklepie i też zrobię takie pierożki 🙂
Małgosiu,
oj jaka szkoda…Było tak sympatycznie i ciekawie.
Mam nadzieję, że kiedyś się wybierzesz. A mąkę bardzo Ci polecam.
chyba nigdy nie jadłam pierogów z rybą, fantastyczny pomysł na nadzienie:)
Magdalena, to jest bardzo pyszne!
Koniecznie spróbuj.
Pierogi z łososiem wielbiłam, choć sama jeszcze nie robiłam. Będę musiała to nadrobić 🙂
Iwona, nadrób to koniecznie!
Smacznego.
Ten obszerny post skróci poszukiwania niejednej osobie, która poszukuje dobrej jakości, sprawdzonego produktu bezglutenowego.
Za chwilę podrzucę artykuł mojej córce chociażby, która z wyboru co jakiś czas robi detox od glutenu.
Pozdrowionka 🙂
Kasiu, bardzo mi miło.
Polecam produkty Schar. To sprawdzona firma. I ja czasami odpoczywam od glutenu!
O super, nie wiedziałam nawet, że są takie mieszanki. Ostatnio próbowałam robić sama pierogi bezglutenowe, łącząc różne mąki bez glutenu. Jednak nic z tego nie wyszło, pierogi mi się porozpadały podczas gotowania. Musze spróbować zrobić z tą mieszanką.
Sigma, z tą mieszanką muszą Ci się udać!
To specjalnie dobrane składniki. Polecam.
W takim razie szukam i zamawiam kilka sztuk! Dziękuję, za polecenie. 😉
Sigma, a w sklepie nie masz?
Albo w markecie?
Chwilowo nigdzie nie rzuciła mi się w oczy. Muszę poszukać czy gdzieś u siebie znajdę. 😉
Sigma,
a gdzie mieszkasz? Ostatecznie kupisz w sklepie on-line.