Bazlama to płaski turecki chleb przygotowywany na patelni. Tradycyjnie wypiekany w każdym wiejskim domu, podawany do mezze, zup, mięsa. Sprzedawany na bazarach, rynkach i ulicach.
Najbardziej smakował mi na tureckiej wsi w górach Taurus na południu kraju. Nasz przewodnik, którego poznaliśmy w jednym z hoteli, i z którym jeździliśmy w ciekawe miejsca, zawiózł nas do swojej rodzinnej wioski. Tam właśnie kobiety wypiekały na patelniach bazlamę z natką pietruszki! Nie pamiętam niestety nazwy tej wioski, ale stamtąd przywiozłam ten przepis. Bazlamę robi się tam właściwie ‘na oko’ i proporcje są orientacyjne. Ale chlebki za każdym razem się udają!
1 szklanka i trochę letniej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżka soli
3 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej pszennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania
oliwa do smarowania chlebków
za’atar do podania
Drożdże wkrusz do miski, dodaj cukier i wlej wodę. Mieszaj aż się połaczą i zostaw w ciepłym miejscu na 10 minut. Mieszanka powinna się pienić, wtedy będzie gotowa do użycia.
Jogurt wymieszaj z oliwą i solą. Do miski z drożdżami wsyp mąkę i dodaj jogurt z oliwą i solą. Mieszaj wszystko drewnianą łyżką. Wsyp natkę pietruszki i połącz z ciastem. Blat posyp mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je aż przestanie się kleić. Jeżeli nadal jest lepkie, posyp trochę mąki. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Podziel je na kawałki – ja podzieliłam na dziesięć- przykryj ścierką kuchenną i zostaw na 15 minut.
Na talerzyk wylej oliwę. Z każdego kawałka ciasta uformuj okragły placek. Patelnię do smażenia z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu. Pierwszy placek posmaruj oliwą i tą stroną połóż go na patelnię. Teraz posmaruj placek z drugiej strony. Smaż go ok. 1,5 minuty, aż wierzch pokryje się bąblami, odwróć go drugą stroną do patelni i smaż kolejne 1,5 minuty. Zdejmij z patelni, połóż na papierze do pieczenia i przyktyj ściereczką, aby był ciepły. Po kolei w ten sam sposób smaż kolejne chlebki. Układaj jeden na drugi i posypuj natką pietruszki.
Podawaj z z’atarem, jogurtem, sosem paprykowym, masłem….
Doskonały chleb do podawania na ciepło. Świetnie smakuje w połączeniu z zaatarem
Olu, na ciepło najlepszy. Zwłaszcza prosto z patelni. Odgrzewam go też na grillu.
Z za’atarem to moje ulubione połączenie
Nigdy o takiej przekąsce nie słyszałam, a wygląda bardzo smakowicie!
Maja, to super, że teraz już o niej wiesz.
Polecam!
Bardzo apetyczny 🙂 Pozdrowienia
Dziękuję Małgosiu.
jeszcze nie jadłam Bazlama, a bardzo apetycznie się prezentuje
Alu, i jest bardzo pyszna!
Spróbuj koniecznie.
tak , Aniu zrobię, bo bardzo mnie kuszą
Alu,
cudownie! Smacznego.
Nigdy nie jadłam, ale wygląda super!
Anno, spróbuj zatem. To łatwy i pyszny chlebek!
Jadłam takie chlebki w Turcji, uwielbiam turecka kuchnię.
Wygląda smakowicie i tak smakuje. Ślinka leci. A już z dodatkiem pietruszki znakomity.
Równie smaczny jest irański chlebek, pieczony tylko w domu w specjalnych piecach.
Super, że o tym chlebku wspomniałaś.
Pozdrawiam 🙂
Irena, dziękuję.
Irańskiego chlebka niestety nie upiekę, bo pieca brak…
Pozdrowienia!
Wygląda bardzo smacznie i nigdy o nim nie słyszałam. Ale ja w sumie z zagranicznej kuchni niewiele znam 😉
Klaudia Jaroszewska, w takim razie proszę spróbować.
Na pewno Pani bardzo polubi!
Jadłabym bardzo!
Moniko, częstuj się…przepisem!
Przepis ciekawy, tylko ilość mąki mocno niedoszacowana.
A na marginesie – brakuje na tej stronie mapy / listy wszystkich przepisów, tagi są mocno losowe. Utrudnia to wydobycie starszych przepisów.
Andrzeju,
ilość mąki jest zgodna z oryginalnym przepisem.
Strona jest moja i ja określam jej kształt.