Wegetariański barszcz z burakami, fenkułem i miso, może być równie pysznym doświadczeniem, jak jego mięsny odpowiednik. Okraszony ,śmietanką’ kokosową dostarczy każdemu wielu wspaniałych doznań smakowych i może się stać ulubioną wersją buraczanej zupy.
Przekonałam się, że tak jest i namawiam każdego do spróbowania.
Przepis z książki
Nosh: Przepisy roślinne celebrujące nowoczesną kuchnię żydowską Nosh: Plant-Forward Recipes Celebrating Modern Jewish Cuisine, autorstwa Micah Siva
dla 4 osób
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 średnia żółta cebula, pokrojona
1 bulwa kopru włoskiego, grubo posiekana
1 średnia marchew, obrana i pokrojona w krążki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 średnie ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
2 duże buraki, obrane i pokrojone na kawałki
1/3 małej świeżej kapusty, pokrojonej
4 szklanki bulionu warzywnego
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli morskiej lub więcej
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub więcej
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka białej lub żółtej pasty miso
1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku i więcej do podania
1/2 szklanki ,śmietanki, kokosowej
W dużym garnku rozgrzej oliwę – na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie mięknąć, ok. 5 minut. Dodaj koper włoski, marchewkę, czosnek i ziemniaki i duś, aż warzywa lekko zmiękną – 5 minut.
Dodaj buraki i kapustę, duś jeszcze 5 minut. Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną – ok. 20 minut.
Dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, pastę miso, koperek i wymieszaj. Spróbuj zupę i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu.
Podawaj w miskach, polaną łyżką ,śmietanki, kokosowej na miskę i posypaną dodatkowym koperkiem.
Bardzo ciekawy przepis, z chęcią wypróbuję go. Wydaje się być smaczny.
Angela, mnie się nie wydaje, bo ja wiem, że to pyszna zupa.
Super ze pojawia sie propozycja dla wgetarian, mam wrażenie ze sporo osób odeszło i odchodzi od jedzenia mięsa. Co do barszczyku to dobra zdrowa zupka
czerwonafilizanka, mięso po prostu można pominąć. Każdy przepis da się zmodyfikować.
Ten barszcz jest bardzo dobry.
Pysznie wygląda. Dawno nie gotowałam barszczu, na pewno będzie się jadło ze smakiem.
Aleksandro, polecam, jest naprawdę pyszny i ciekawy w smaku.
Brzmi świetnie! Takiego barszczu jeszcze nie próbowałam.
Miye, więc go ugotuj. Pyszny!
Jadłabym, mniam!
Kamila, bardzo mi miło.
Brzmi wyjątkowo smakowicie! Ten wegetariański barszcz z buraków z pewnością kusi swoją oryginalnością. Dzięki za inspirację, na pewno spróbuję tego przepisu!
Aniu, bardzo się cieszę. Na pewno będzie Ci smakował.
Mm, wygląda absolutnie apetycznie. Te dodatki na pewno nadają barszczu niepowtarzalnego smaku. 🙂
Kasiu, dokładnie tak. Nowa osłona buraczanej zupy.
Bardzo ciekawy przepis. Od dawna robię barszcz bez mięsa I zawsze wychodzi pyszny I klarowny. Bardzo jestem natomiast ciekawa jak smakuje z dodadtkiem fenkuła. To dla mnie zupełne zaskoczenie.
Edyto, w takim razie ten barszcz przed Tobą. Zapewniam Cię, że smakuje bardzo zacnie.
Zdecydowanie jest to barszcz dla mnie.
Przyznam się, że nie mam wprawy z pastą miso. Boję się jej chyba 😉 Pora spróbować jej w takim barszczu. Dziękuję Ci Aniu za pomysł 🙂
Małgorzato, ależ pasta miso pasuje do wszystkiego. Bardzo podnosi smak. Ten barszcz zyskuje dzięki niej kremowy smak. Polecam.
Barszcz w różnych postaciach zawsze bardzo nam smakuje.
Pojedztam, to miła wiadomość.
Dziś będzie u mnie na obiad barszcz czerwony, może nie do końca z takimi składnikami jak u Ciebie, ale na pewno ze śmietanką kokosową 🙂
Urszula, w takim razie smacznego.