Piękne lato najczęściej spędzam w kraju.
Szkoda mi wyjeżdżać na zagraniczne wojaże, kiedy tutaj tak pięknie.
Uwielbiam krótkie i dłuższe wypady to tu, to tam…
Niesie mnie do ciszy, nie zadeptanej trawy, naturalnej kuchni i ciekawych ludzi.
Upijam się każdym porankiem,każdym słonecznym dniem, każdą chwilą pełną letniego szczęścia.
Mogę godzinami siedzieć na łące wsłuchując się w pierwotną melodię przyrody.
Albo podziwiać płynącą dziko rzekę.
Patrzeć w niebo i ,zajadać się’ pierzastymi obłokami.
W dzieciństwie wyobrażałam sobie, że są doskonałą watą cukrową.
Znoszę kobiałki cudownie dojrzałych owoców i robię pierwsze konfitury.
Niespiesznie,celebrując proces od grona do zamkniętego kolorowego słoika.
Zachwycam się pomidorami pełnymi słońca.
Kupuję tylko te z przydomowych ogródków.
Zamknęłam już pierwsze butelki pomidorowego sosu.
Trafiły mi się też cudowne pstre bakłażany!
Ileż śródziemnomorskich wspomnień budzą ich plastyczne kształty…
Naturalne wydało mi się podanie ich z grilla.
Wiele razy tak je jadałam w tamtejszych stronach.
Bakłażany z grilla z miętowym sosem
dwa bakłażany
sól morska
Bakłażany pokroić w plastry. Każdy posypać solą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wytrzeć plastry papierowym ręcznikiem i położyć na rozgrzanym grillu.
Smażyć po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane.
Trzy łyżki oliwy wymieszać z dwoma ząbkami czosnku roztartymi z solą i świeżo mielonym pieprzem .
Polać bakłażany i wstawić na dwie godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.
Sos miętowy
200 ml prawdziwego greckiego jogurtu
ząbek czosnku drobniutko posiekany
łyżeczka z’ataru
pieprz i sól do smaku
pocięte listki świeżej mięty
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do połączenia się smaków.
Bakłażany podawać z miętowym sosem.
Niezwykle prosty i bardzo apetyczny ten przepis twój , Aniu na bakłażany
Ja tez lubię lato w Polsce , za ogromne bogactwo owoców i warzyw , takie mega wybory wprawiają mnie w zachwyt
Margot,
takie bakłażany lubię najbardziej.
A lato jest po prostu wspaniałe!
pysznie podane bakłażany 🙂 Lato spędzane w Polsce ma swoją magię, tyle pyszności i dostarcza zawsze ciekawych wrażeń (nie tylko pogodowych ;])
Ewo,
dziękuję.
Polskie lato potrafi zaskoczyć…
Takie pogodne pamiętam ze swojego dzieciństwa.
Aniu, zdjęcia bakłażanów tak apetyczne, że nie oparłabym się spróbować tej wyśmienitej prostej potrawy, pozdrawiam 🙂
Ula,
miło mi bardzo.
Jeżeli lubisz oberżynę,to polecam.
Proste i pyszne. Lubię bakłażany.
Sos ciekawy.
Czas rozpalić ognisko i opuścić ruszt.
Wisło,
najwyższy czas!
Smacznego.
Uwielbiam oberżynę. Wspaniałe połączenie z miętą. Dziękuję za przepis Aniu!
Gosiu,
bakłażan z mietą to smak do zapamiętania.
Pozdrawiam Cię.
jak dla mnie to totalna bomba! miętowy sos!? extra!
Marcela,
Jest pysznie,przyznaję.
Pozdrowienia!
Uwielbiam bakłażany, ale brakuje mi pomysłów na ich przyrządzanie… Wspaniałe smaki, moje ulubione “klimaty”. Pozdrawiam!
Arniko,
to może przygotujemy coś wspólnie z bakłażanem?
Pozdrawiam Cię.
Bakłażan, gruszka miłości, nie kochać go po prostu sie nie da. Uwielbiam pod każdą postacią. Sos bardzo mi się podoba, chętnie skradne przepis :),
Dzemdżus,
ja kocham oberżynę w sezonie.
Potem nieco mniej…
Sos wymyślony na prędce,ale polecam!
Pyszne, proste letnie smaki! Ideał!
Kamila,
tak,z bakłażanem nie można w kuchni za długo.
Najsmaczniejszy po krótkim gotowaniu.
Jem Twoje zachwyty i bakłażany. Też dochodzę do wniosku, że u nas lato ma najlepszy smak, nigdzie indziej takiego urodzaju owoców i warzyw nie zaznałam, co u nas, w Polsce. Aż dziw bierze, że nie jesteśmy światową kulinarną potęgą póki co, liczę jednak, że to się zmieni i niebawem entuzjaści podróży kulinarnych będą wpadać do kraju nad Wisłą coraz częściej. Warto. Ja, jak wiesz jestem już po urlopie i też się cieszę lata pełnią :))
Aga,
bakłażany są pełne słońca,zapraszam!
Urlop zagraniczny przede mną,na koniec polskiego lata.
U nas wtedy jesień będzie za progiem,a ja na słońce!
Przepysznie wyglądają 🙂 Muszę zrobić!
Magda C.,
bardzo polecam.
Smacznego!
A ja jeszcze nie zaczęłam myśleć o sosie pomidorowym.
To rzeczywiście chyba najwyższa pora.
Grilowane bakłażany lubię najbardziej.
Z dodatkiem miętowego sosu na pewno były przepyszne!
Magda,
czas myśleć o pomidorach…
Teraz są już takie pyszne,dojrzałe od słońca.
Cieszę się,że bakłażany z sosem przypadły Ci do smaku!
ja dziś podawałam pieczone warzywa z jogurtowym sosem – muszę ten miętowy zrobić i bakłażana też, jak opanuję wysyp cukinii i patisonów 🙂
Grażyna,
wszystko rośnie w tak piękne lato,więc ten wysyp warzyw bardzo cieszy.
A bakłażany zrób koniecznie!
Jak ja dawno nie jadłam grillowanych/smażonych bakłażanów!
Wspaniały sos 🙂
Evi,
koniecznie nadrób !
Teraz mamy pełnię lata i bakałżany nie z dalekich krain,tylko nasze!
W prostocie tkwi siła! Taki sos musi być świetny do bakłażana 🙂
Natalio,
jest świetny,naprawdę.
Dziękuję.
Lubię bakłażany, ale zdecydowanie bardziej doprawione. Takie z grilla z dodatkiem chilli, czosnku i świeżych ziół. Pycha!
Tofko,
tylko nie wszystko ze wszystkim dobrze smakuje.
Ja nie lubię takiego nawału przypraw i ziół,bo wtedy nie wiadomo co to jest.
A te bakłażany są dobrze doprawione i sos też.
Żeby jeszcze ta pogoda była pewnikiem;-) A bakłażany w każdej postaci uwielbiam, zawsze dyżurny leży w lodówce:-) Z miętowym sosem nigdy nie jadłam a brzmi kusząco:-)
Marzena,
trzeba myśleć,że będzie!
Sos miętowy z bakłażanem idealnie smakuje,spróbuj.
Śródziemnomorskie smaki od zawsze mnie zachwycają więc i tym razem nie może być inaczej -) Pysznie 🙂
Joanno,
wspaniale,że też je lubisz.
Pozdrawiam Cię.
Uwielbiam grillowane bakłażany!
Siwa,
to tak jak ja!
Dziękuję.