Aillade i marynowany łosoś. Klasyka odnowiona. Świętujemy!

 

DSC_0853-002
 

 

Opłatek przygotowany na tacy.
Na niebie pierwsza gwiazda.
Aniołowie i Bliscy są wśród nas.
Kolędy w nas jeszcze nieśmiałe.
Czekamy, czy nieznajomy zapuka do drzwi…
Za oknami gaśnie światło dnia.
Zaraz zasiądziemy do stołu.
Obok dań tradycyjnych podam  klasyczne doprawione na nowo.
Niewiele potrzeba, aby znana nam potrawa zaskoczyła wszystkich niecodziennym dodatkiem.
Szczęśliwego świętowania!

 

DSC_0838-002
 

 

Aillade z pistacjami

Ten sos  pochodzi z Langwedocji. Podstawą jest puree z czosnku z dodatkiem oleju lub oliwy, orzechów, migdałów lub pistacji.
Aillade podaje się najczęściej z piersią kaczki, wieprzowiną, cielęciną, grillowanymi warzywami.
Wspaniale smakuje z rybą i jako dodatek do zupy.

2/3 szklanki (110g) łuskanch pistacji (niesolonych)
3-4 średnie ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki wody
6-8 łyżek (90-125ml) oliwy
wiśniówka, eau-de-vie, lub brandy
1 pomarańcza lub mandarynka, najlepiej wolna od oprysków

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Rozprowadź pistacjie na małej blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 3 minuty, aby tylko się ogrzały. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez kilka minut, a następnie grubo je posiekaj.
Przy użyciu moździerza i tłuczka, rozetrzyj czosnek z solą aż powstanie pasta. Użyj 3 ząbki czosnku, jeśli chcesz sos lekko czosnkowy, 4 ząbki, jeśli chcesz bardziej zdecydowany.
Dodaj pistacje i rozetrzyj je w moździerzu, aż bardzo dobrze rozbiją się na kawałki. Ponieważ mają dużo oleju, może trzeba skrobać po bokach moździerza  gumową szpachelką. Mieszaj  kilka razy.
Dodaj wodę,  wymieszaj z orzechami, następnie dodaj 6 łyżek stołowych (90 ml) oliwy, po jednej łyżce na raz. Dodaj chlust wiśniówki, eau-de-vie, lub brandy i trochę skórki pomarańczy lub mandarynki . Jeśli aillade jest zbyt gęste ,dodaj dodatkową łyżkę lub dwie oliwy. Dodaj sól do smaku, jeśli to konieczne.
Przechowywanie : Aillade najlepiej przygotować  kilka godzin przed planowanym użyciem i wstawić do lodówki.( Sos można przechowywać przez około tydzień w lodówce). Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.

* przepis Davida Lebovitza

 

DSC_0847-002
 

Łosoś marynowany z koperkiem

1 filet łososia ze skórą
pęczek koperku
2 łyżki cukru
2 łyżki soli

Posiekaj koperek. Wymieszaj z cukrem i solą.
Natrzyj łososia, owiń folią i odstaw do lodówki na 2 doby.
Odwracaj rybę co jakiś czas.
Wyjmij, odwiń z folii i wytrzyj z marynaty.
Pokrój w cieniutkie plastry.
Podaj z sosem.

 

Spokoju i radości,
ciepła i nadziei,
pysznych spotkań przy świątecznym stole!

 

 

 

 

34 thoughts on “Aillade i marynowany łosoś. Klasyka odnowiona. Świętujemy!

  1. Bardzo mi pasuje taki sos do łososia. Chętnie go przygotuję:-)
    Zdrowych, wesołych i magicznych Świąt !

  2. Smacznie i doskonale wyglądające danie, klasyka w nowej odsłonie! Pycha!
    Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.

  3. Świetne to danie! O aillade nie słyszałam, ale składniki są tak w moim guście, że koniecznie muszę wypróbować! Akurat za Świątecznym karpiem nie przepadam, chętniej zjadłabym takiego łososia 🙂 Pozdrawiam i życzę Tobie radosnych, rodzinnych Świąt, wspaniałej atmosfery i przepysznego jedzenia 🙂

  4. Pyszności 🙂 chętnie spróbowałabym Twojego dania. Amber- na Święta najlepsze życzenia !

  5. Ten pistacjowy jest po prostu boski 🙂 Wesołych Świąt!

  6. Sos zapowiada się pysznie! Smacznych, Zdrowych i Radosnych Świąt dla Ciebie Aniu i dla Twojej Rodziny :)!

  7. Wzruszam się gdy widzę piękne jedzenie. Tak jest też tym razem. Cudowny dodatek z ukochanych pistacji. Będziesz jadła, uczulenie na orzechy odpuściło? Na święta u mnie też klasyka pomiesza się z awangardą, co zawsze cieszy moich gości. Kutia, pierogi, uszka, barszcz, a obok gruszki z gorgonzolą, sałatka Cajun… Pod chojakiem wylądują słoiczki z konfiturą z pomarańczy – wyszły przepiękne! Dzięki za Twoją niezawodność, piękne życzenia i kolejny wspólny rok w blogosferze!!! Wszystkiego najpiękniejszego!!!

    • Aga,
      ja mam podobnie.
      Wszystko co piękne i smaczne na talerzu jest u mnie obiektem wielkich emocji.
      Tak się szczęśliwie złożyło, że pistacje i migdały mogę jeść bez przykrych konsekwencji.
      Orzechy laskowe i włoskie to dla mnie największe alergeny.
      Dziękuję i mam nadzieję na wspólne pyszne spotkania w Nowym Roku!

  8. Takie pyszne świętowanie to sama przyjemność, a David wie co dobre, podobnie jak Ty Amber. Wesołych Świąt 🙂

    • Joanno,
      dziękuję za piękne zestawienie moich smaków i D. L.
      To dla mnie komplement.
      Pomyślności świątecznej.

  9. Bardzo ciekawy dodatek do tych pięknych kawałków łososia! 🙂
    Aniu życzę Tobie i Twoim bliskim zdrowych i spokojnych Świąt!!

  10. Aniu , właśnie zrobiłam łososia gravlax i zastanawiałam się jaki zrobić dodatek do niego, świetnie się składa, bo mam wszystkie potrzebne produkty .Dzięki. Pozdrawiam serdecznie.
    Radosnych Świąt, Aniu !

  11. Uwielbiam 🙂

    Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich :*

  12. U Ciebie Amber jak zawsze magicznie i pysznie!

    Spokojnych, radosnych i pelnych rodzinnego ciepla Swiat Bozego Narodzenia!

  13. Już nie mogę się doczekać… 🙂
    Cudownego świętowania Aniu!

  14. Tak podany łosoś smakuje na pewno genialnie! Zdrowych, radosnych i pogodnych świąt spędzonych z najbliższymi 😀

  15. Aniu tworzysz takie cuda, że zapytam: możesz mnie adoptować?:) ….
    Zdrowych i wesołych Świąt Wam życzę Aniu:)

  16. Piękny ten łosoś 🙂

    Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!

  17. Nie będę oryginalna, jeśli w wielkiej tajemnicy zdradzę, że wielbię łososia – no ale trudno 😉 Wygląda pysznie 🙂
    Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *