To już 10-ta! edycja World Bread Day, którą Zorra prowadzi na swoim blogu –klik!
16 października blogerzy z całego świata pieką chleby. Wyrażamy w ten sposób swój szacunek dla chleba, podkreślamy jak ważnym posiłkiem dla człowieka jest chleb powszedni i szerzymy ideę dzielenia się chlebem z potrzebującymi.
To mój piąty udział w Światowym Dniu Chleba uwieczniony na blogu!
Bardzo się z tego cieszę, bo wspaniała to idea, zrzeszająca miłośników domowego pieczywa ze wszystkich kontynentów. Warto bowiem pod koniec miesiąca przejrzeć listę piekących z okazji WBD. Jest imponująca pod względem ilości uczestników i różnorodności wypieków. Morze inspiracji i zdjęć.
Pięknie jest upiec chleb i podzielić się nim z potrzebującymi.
W tym roku zrobię to dosłownie, ponieważ zaniosę swoje chlebki na Plac Defilad w Warszawie, gdzie w sobotę 17 października odbędzie się wydarzenie Nakrmić 5000 organizowane w Polsce po raz drugi przez organizację charytatywną Feedback, pracującą na rzecz niemarnowania żywności na świecie i wykorzystującą nadwyżki jedzenia do nakarmienia potrzebujących.
Wydarzenia Nakrmić 5000 odbywają się na całym świecie. Wolontariusze Feedback zbierają nadwyżki żywności z pól, pozyskują ją z supermarketów, restauracji i wszelkich miejsc, gdzie żywność się produkuje.
Nakarmić 5000 to wielka uczta przygotowywana z tych produktów przez wolontariuszy, szefów kuchni i wszystkich tych, którzy zaangażowani są w ruch niemarnowania jedzenia.
Ideą tej uczty jest nakarmienie 5000 osób z żywności pozyskanej z nadwyżek, którą można wspaniale wykorzystać karmiąc innych tym co zostaje.
Mój chleb będzie symbolicznym wkładem w tę ucztę i w ten sposób wyrażam swoje popracie dla niezwykle słusznego i potrzebnego działania na rzecz niemarnowania żywności.
Chleb na zakwasie z mąką owsianą i pokrzywą
aktywny zakwas żytni 100g
mąka żytnia chlebowa 300g
mąka owsiana 100g
suszona pokrzywa 15g
nasiona słonecznika i dyni 20g
woda 200g ( w zależności od konsystencji ciasta)
drobna sól morska 7g
Zakwas dokarmiamy 24 godziny przed pieczeniem.
Dodajemy do niego lekko ciepłą wodę i nasiona. Mieszamy. Dodajemy obie mąki, łączymy łyżką wszystkie składniki. Przykrywamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 2 godziny.
Wykładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy. Dodajemy pokruszoną pokrzywę i sól.
Wyrabiamy i wkładamy ciasto do naoliwionej miski. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie odgazowujemy je i zagniatamy obracając wokół osi. Zostawiamy na blacie przykryte ściereczką na 30 minut. Dzielimy ciasto na dwie częsci, formujemy chlebki o długości foremek ( u mnie foremki o wymiarach 16x9x7,5 cm ). Foremki wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do każdej uformowane ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę-półtorej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st. C. Wyrośnięte chlebki nacinamy wzdłuż, posypujemy mąką i wstawiamy do pieca. Pieczemy 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 200st.C. Pieczemy kolejne 15-20 minut.
Sprawdzamy, czy są upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na 10 minut. Następnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Foremki z ciastem można wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć na blat kuchenny i po godzinie upiec.
Tym bardziej Twój chleb jest wyjątkowy…:-)
Dziękuję Marzena.
Wspaniały wypiek na wspólne świętowanie!
Najlepszego z okazji Święta Piekarzy 🙂
Pozdrawiam
Dziękuję Kamila.
Wszystkiego ciepłego!
Taki chlebek to samo zdrowie ..
AH, dzisiaj dzień chleba, aż mi głupio, że żadnego nie upiekłam..
Chociaż dzień się dopiero zaczął;d
Natalio,
jest przede wszystkim pyszny.
Wszystkie chleby upieczone w domu są zdrowe. Nie stosuje się polepszaczy.
POzdrowienia.
Piękne i zgrabne chlebki Aniu!
Pozdrawiam:)
Dana,
dziękuję.
I pysznego świętowania!
Wspaniała inicjatywa, a bochenki jak malowane. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Chleba!
Magda,
może kiedyś i w Twoim mieście Feedback zorganizuje Ucztę z nadwyżek żywności.
Dziękuję i pysznie świętujmy!
Piękny chleb. Bardzo ciekawa akcja, fajnie że o niej napisałaś.
Agnieszko,
dziękuję.
Akcja absolutnie potrzebna. Marnujemy tony jedzenia!
Chleb wygląda wspaniale. Chętnie go upiekę 🙂 Po przeczytaniu tego co napisałaś przypomniał mi się świetny dokument ” Skosztuj z kosza”. Dopiero po tym filmie zaczęłam dużo więcej dostrzegać w mechanizmach rynkowych związanych z celowym marnotrawstwem jedzenia. Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
dziękuję, polecam ten chleb.
Wyrzucanie jedzenia jest kompletnym barbarzyństwem.
Niestety jesteśmy na 5. niechlubnym miejscu w Europie…
POzdrowienia!
Jest idealny ,nie napiszę ,że jak z piekarni ,bo trudno o taki w piekarni .Pycha.
Laura,
dziękuję.
O tak, z niejednej piekarni byłby na polepszaczach niestety…
Pozdrawiam Cię!
Wyjątkowy. Niesamowity. Piękny. Ciepły. Pachnący.
Chętnie wpadnę na kawałek Aniu.
Cudo.
Majanko,
bardzo miłe słowa mi napisałaś.
Pięknie dziękuję.
Ciepłe pozdrowienia !
Wspaniała idea 🙂
Urszula,
nie wiem, o której idei mówisz – tej z WBD czy o nie marnowaniu jedzenia…
Boski chlebek, mniam, jest wspaniały! 🙂
Dziękuję Ewo.
Fantastyczny chlebek 🙂
Magda c.,
jak miło, dziękuję!
Aniu mi niestety w tym roku nie udało się dołączyć, strasznie żałuję …. cudowny chlebek upiekłaś i jakże wspaniale, że z myślą o szczytnym celu … Pozdrawiam Kochana:)
Jolu,
na pewno nadrobisz za rok.
Dziękuję i pozdrawiam Cię.
Beautiful loaf! I would like to try a slice right now! Thank you for participation in WBD.
Zorra,
thank you very.
Delicious meetings for 2016!