Drodzy,
jesień stawia pierwsze kroki i wszędzie jej pełno.
W parku, ogrodzie i w polu.
Przynosi nam też chłód i pierwsze zapowiedzi przymrozków.
Ale co tam, nic nam nie straszne, bo mamy nasze gorące spotkania przy piekarnikach!
Przepis do październikowej Piekarni wybrała dla nas Ala z bloga nie-ład mAlutki.
Upieczemy wytrawne drożdżówki z książki Elizy Mórawskiej O chlebie.
Te bułeczki dają szerokie pole do eksperymentowania ze smakami, składnikami i dodatkami.
Na podstawie przepisu Liski możemy też tworzyć swoje ulubione kompozycje smakowe.
Zapraszamy!
Kiedy pieczemy?
W weekend 9, 10, 11 października.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 12 października o 20.00
Wytrawne drożdżówki
“ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”.
Składniki:
15 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej
150 ml wody
50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Na wierzch:
dodatki dowolne, np. gruszka, ser pleśniowy, sezam, rozmaryn
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym.
Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem i piecz 20-30 minut w 200ºC.
I niech nam się upiecze!
Zdjęcie pochodzi z książki E. Mórawskiej O chlebie.
Zamieściłam je za zgodą Autorki.
jaaaj.. ale bułeczki na zdjęciu <3 chyba pokuszę się o ich wykonanie 🙂
Salvador Dali,
zapraszamy!
Sympatyczna propozycja, powinna się spodobać nawet najbardziej zabieganym.
Jswm,
dokładnie tak!
Wspaniałe 🙂 tym razem nie odpuszczę ! Pozdrawiam ciepło, jesiennie!
Łucjo,
będzie nam bardzo miło!
O matko jakie one piękne 🙂
Łycha smaków,
bardzo!
Bardzo fajne, jesienne bułeczki. Oczywiście piekę:-)
Elu,
będzie nam się razem pysznie piekło!
Świetne bułeczki wyszły z tego wspaniałego przepisu. Fantastyczne 🙂
Krysiu,
Zapraszamy do pieczenia!
pięknie wyszły!
Marcela,
Pieczenie dopiero bedzie!
Zapraszmy!
Nie mogę się doczekać smaku tych bułeczek 🙂
Alu, ja tez!
wspaniale, pomysły na pieczenie zawsze popieram. już czuję zapach tych wszystkich smakołyków!:)
Moja mala kuchnia,
Zapraszamy do wspolnego pieczenia!
Ale pysznie wyglądają. Jak starczy czasu to przyłączę się do zabawy 😀
Loreta,
dziękuję.
Zapraszam serdecznie!
Wspaniale się zapowiadają. Ja oczywiście piekę 🙂
Kamila,
super!
Piękny przepis, świetne drożdżówki.
Gdyby tylko przyszedł zapał do pieczenia.. eh.. ostatnio u mnie go niewiele, prawie mnie nie ma na blogu. Taki czas jakiś.
Uściski Aniu i miłego wspólnego pieczenia 🙂
Majanko,
oj szkoda, bo warto upiec wspólnie takie bułeczki…
Może jednak się skusisz?
Pozdrawiam!
Postaram się;-)
Marzena,
w prezencie dla Mamy warto upiec!
Oczywiście muszę je upiec, wyglądają na proste i dają wiele możliwości, super 🙂
Agnieszko,
nie mogę się tych bułeczek doczekać…
Świetnie, że pieczesz!
Fantastyczne bułeczki!
Magda C.,
dziękuję!
bardzo podobają mi się te drożdżówki, może i ja, mimo ograniczonego czasu się wyrobię i je upiekę:)
Asa
Te drożdżowe robią się same w tak zwanym międzyczasie.
Zapraszamy!
Świetna propozycja, już zacieram rączki – będę piekła 🙂
Tosiu,
świetnie!
Do pysznego upieczenia.
Piękne te bułki i w sumie głownie z tego powodu chcę je upiec. Mam nadzieję, że mi się uda 🙂
Tofko,
do tego są pyszne, sprawdziłam!
Jeszcze nie wiem z czym, ale piekę!:)
Magda, zawsze coś się znajdzie!
Do upieczenia.
z chęcią się dołączę:)
Potravel,
zapraszamy!
Jak zwykle będzie pysznie 🙂
Ewo,
na pewno, zapraszamy!
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2015/10/wytrawne-drozdzowki.html
http://nieladmalutki.blogspot.com/2015/10/miosnie-drozdzowki-wytrawne.html
http://jswm.blogspot.com/2015/10/wytrawne-drozdzowki-pazdziernikowa.html
http://www.foodnotes.pl/2015/10/pazdziernikowa-piekarnia-wytrawne.html
Wczoraj nie miałam możliwości dodania.
Moje bułki:
http://doowa.blogspot.com/2015/10/wytrawne-drozdzowki-z-cebula-grzybami-i.html#more