Drodzy,
sierpień już zaraz i w sierpniu będzie się działo!
Cały miesiąc będę w Toskanii, dlatego wybrałam do naszej Piekarni toskański chleb.
Lekki, bo na drożdżach. Wydaje mi się bardzo odpowiedni na lato.
Chleb, który można jeść ze wszystkim. Z tego chleba Toskańczyscy robią bruschette, crostini, pappa al pomodoro i panzanellę.
Jedzą ten chleb z zupami i sosami gotowanymi na mięsie.
Toskański chleb to tylko trzy składniki: mąka, woda i drożdże. Nie dodajemy soli, ponieważ chleb jest dodatkiem do innych potraw.( kto chce, oczywiście dodaje sól według uznania)
Mam nadzieję, że ten chleb upieczecie z chęcią.
Kiedy pieczemy?
W weekend 7, 8, 9 sierpnia.
Kiedy publikujemy?
We wtorek 11 sierpnia o 20.00.
Uwaga! wszystkie linki do postów z toskańskim chlebem kierujcie tym razem do Konwaliowej kuchni.
Magda stworzy z nich listę piekących i poda ją na swoim blogu.
Chleb toskański
przepis z tej strony – klik!
1000g mąki typu 00
700ml ciepłej wody
50g oliwy
2 łyżeczki cukru
4,5 łyżeczki suszonych drożdży
1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła.
2. Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut.
3. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę.
4.Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje.
Uwaga!
Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na chleb.
Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący chleb: umieścić naczynie z wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut).
Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin.
I niech nam się upiecze!
* źródło zdjęcia Pinterest
Oczywiście piekę 🙂
Kamila,
świetna decyzja!
Piękny chleb. A o soli nie zapomniałaś?
Naturalna kuchnia,
‘ a post przeczytałaś?
Przecież toskański chleb nie zawiera soli!
Ja już mam piekarnik i też piekę:-) Aniu, zazdroszczę Ci tej Toskanii:-)
Marzena, wspaniale!
Przyślę Ci toskańskie klimaty…
ale piękny chleb
Iza,
tak, zapraszamy do pieczenia!
Chlebek śliczny, z przyjemnością spróbuję go upiec 🙂
Agnieszko,
to bardzo miła wiadomość!
Bardzo cieszy mnie Twój wybór. Chleb idealny na lato! Czekam na zgłoszenia wszystkich piekących, a Tobie Aniu życzę pysznego pobytu w tej cudownej krainie!:)
Magda,
super, że i Tobie się spodobał.
Jestem w połowie drogi do ‘toskańskiego raju’!
Piękny! Chyba się skuszę i też go upiekę 🙂
Loreta,
zapraszam bardzo!
Też koniecznie chcę upiec, mimo iż zwykle nie piekę chlebów na drożdżach ani na mące pszennej. Toskański chleb kusi:-).
Elu,
koniecznie trzeba go upiec!
Brzmi jak super powód do powrotu do piekarni i blogowania:) Bardzo chcę upiec, mam nadzieje ze się uda;) Pozdrowienia dla Ciebie Aniu!
Dziękuję Kreciu.
I cieszę się, że do nas wrócisz!
Ooo i to jest to czego mi było trzeba 🙂 wreszcie mogę wziąć udział w piekarni – chleb na drożdżach a nie na zakwasie.
Basik,
cieszę się.
I niech Ci się upiecze!
I ja go z chęcią upiekę tylko muszę upolować mąkę 0 🙂 wygląda pięknie 🙂
Cudowny chleb!
Judik,
Liczę ze z nami upieczesz
A co to za mąka typu 0 Aniu?
Reniu,
To typowa włoska maka00
Świetny chleb, tym razem postaram się go zrobić! 🙂
Ewo.
super!
Czekam na szczegółowy wpis o Toskani. Z niecierpliwością:) Miałam jechać w czerwcu ale z przycyn niezależnych zrezygnować musiałam. Czekam na Twoje doswiadczenia.
A zGOTUJ,jasne.
Do przeczytania!
Mam nadzieję ,ze znajdę taką mąkę i upiekę z Wami ten chleb 🙂
pozdrawiam !
Ula, zapraszamy
Maka może być zwykła!
Ja już upiekłam..i ze zwykłej mąki..polecam.
Bożena,super.
Smacznego!
Świetna propozycja! Tak się jednak złożyło, że niedawno po powrocie z Toskanii piekłam ten chleb i zamieściłam już podobny przepis na blogu. Mam jednak pomysł, aby upiec go w wersji z pomidorami, więc trochę go “odpicować”, to może uda mi się jednak dołączyć do wspólnego pieczenia 🙂
Pozdrawiam, Tosia.
TosiU,
Każda opcja będzie dobra.
Pozdrowienia!
Ach! Piękna akcja! Trzymam kciuki by bochenki się udały 🙂
Marcelina,
dziękujemy!
Aniu nie dam rady tym razem do was dołączyć. Tydzień mam bardzo szczelnie zaplanowany, a w niedzielę wyjeżdżamy … więc do września Kochana:) … a wam niech się upieką:)
Jolu,
wspaniałych wakacji zatem!
I do upieczenia.
zazdroszczę Ci Toskanii….i ich smaków 🙂
Łycha Smaków,
dziękuję.
I…wpadaj, miejsca mamy dość!
Witam Aniu. Jakoś się wyrobiłam i upiekłam te chlebki, ale z połowy porcji. Wyszło pysznie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego pobytu 🙂
Danusiu,
to wspaniale!
Już nie mogę się doczekać publikacji.
Nie dotarłam do mąki 0, ale wymieszałam pszenne i pięknie wyszło 🙂 Jednak dodałam soli, więc taki trochę polsko-toskański mi ten chleb wyszedł 😉 Ale pyszny jest! Skórka chrupiąca, a środek idealnie miękki. Rewelacja!
Ewo, pisałam o mące 00, która w Polsce można bez trudu kupić
Ale zwykła pszenna jest o.k.
Ciesze się, że upieklas polsko-toskański chleb!
W “zwykłych” marketach nie było mąki 00, a nie za bardzo miałam czas na szukanie w sieci czy w innych sklepach, ale jeszcze to kiedyś nadrobię 🙂 Chleb w każdym razie udał się rewelacyjnie 🙂
Super!
Będę piekła z przyjemnością w sobotę. A jaka mąka jest zbliżona do 00? Najniższy typ pszennej?
Poguglowałam, może znajdę w almie 00 🙂
Alu, że zwykłej pszennej tez się uda.
Ciesze się , że pieczesz!