Chleb pszenno żytni z prażoną mąką z Leśnego Zakątka to naprawdę doskonały wybór Joli.
Z ręką na sercu można polecić ten przepis nawet stawiającym pierwsze kroki z zakwasem.
Wiem, że chleb smakował wszystkim, kto zdecydował się go upiec.
Z satysfakcją i ciekawością czekam na Wasze linki do wpisów i zdjęcia pysznych bochenków!
Mój chleb upiekłam w foremkach.
Planowałam jeszcze okragły bochenek, ale niestety czasu nie wystarczyło…
Zrealizuję to już wkrótce, bowiem rzadko się zdarza, aby chleb smakował wszystkim – Domownikom i Gościom.
A ten dokładnie taki był!
Chleb pszenno żytni z prażoną mąką
Składniki na zaczyn:
83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej
Składniki zasmażki:
120 g mąki żytniej
300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).
Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy:
330 g mąki pszennej typ 650
375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.
Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:
600 g mąki pszennej typ 650
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
Moje uwagi do przepisu:
* do ciasta właściwego dodałam mąkę pytlową
* chleb idealnie rośnie i piecze się bez kłopotu
* długo zachowuje świeżość
* po upieczeniu posmarowałam chleb oliwą
O tej porze roku króluje u mnie awokado i dodaję je prawie do wszystkiego.
Chleb z prażoną mąką podawałam z awokado w dwóch wariantach:
* awokado i kozi twaróg z ostrą Espelette i kozieradką
* awokado z Espelette i pomidorami cherry
Chleb pszenno żytni z prażoną mąką na blogach:
Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Proste potrawy
Przy kuchennym stole
Pycha ciasta
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
Aniu przepiękny bochenek:) Bardzo się cieszę, że smakował … z przepisem Danusi nie mooże byc inaczej:). Buziaków moc zasyłam i przy okazji linka do swojego http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/03/Chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka-czyli-Marcowa.html
Jolu,
ten chleb jest po prostu kochany!
Dziękuję, ze taki wybrałaś!
http://zakalcemegozycia.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka-w.html
Gallica a…,
dziękuję za link!
Aniu, chlebek był smaczny. Przyznam, że wymagał trochę zachodu, ale waro było, pozdrawiam 🙂
Chleb rzeczywiście doskonały, smakował każdemu, kto go spróbował. U mnie też jeszcze gościć będzie w okrągłej formie 🙂 Dziękuję za marcowe zakwasowe chwile. Pozdrawiam
Jakie piękne dziureczki!
mój jest tu http://jswm.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Jswm,
dziękuję.
Wyszedł pyszny chleb : http://www.polskazupa.pl/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka/ Dziękuję 🙂
Agnieszko,
fanatastycznie, że upiekłaś!
Też bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam Agnieszko!
Masz rację Aniu, ten chleb smakuje jednakowo wszystkim, jest wyjątkowy,ale wymagający.Zakwas musi być do niego mocny. Dzieki za ponowne spotkanie w wirtualnej piekarni.
Bożenko,
cieszę się, że i Tobie chlebek smakował.
Dla mnie nie jest absolutnie wymagający, pracuje się z ciastem bez wysiłku.
A piekłam na młodym 60-godzinnym zakwasie i bochenki rosły mi w oczach!
Po dwóch godzinach wyłaziły z foremek.
Smacznego!
Jakie ma ładne dziury i pięknie Ci wyrósł! A tutaj mój http://staregary.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Beata,
rósł jak oszlały!
Dziękuję.
Muszę spróbować z avocado;-) Cudowny Ci wyszedł:-) Jesteśmy zachwyceni tym chlebem. Doskonały wybór:-) Dziękuję za wspólny czas i do następnego spotkania w piekarni:-)
Mój link: http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Marzena
z awokado przepyszny!
Zresztą on smakuje ze wszystkim.
Do następnego spotkania.
Aniu, pięknie Ci się upiekło. Ja zrezygnowałam z okrągłego bochenka i upiekłam na dodatek w jednej dużej foremce. Wyszedł niezły kolos:). Dziękuję za wspólne pieczenie.
http://dancia.bloog.pl/id,346876894,title,Piekarnia-w-marcu-pszenno-zytni-z-prazona-maka,index.html
Dana,
w jednej foremce to musiał wyjść ogromniasty!
Dziękujemy za doskonały przepis.
Chleb ekstra i wspaniale u Ciebie upieczony! Ma piękne regularne wnętrze.
Aciri,
on po prostu ,robił się ‘sam!
Dziekuję.
U nas też wszystkim smakował. Doskonały chleb. I ten aromat prażonej mąki… Podaję link: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2015/03/chleb-orkiszowo-zytni-z-prazona-maka.html. I dziękuję za wspaniały czas w Marcowej Piekarni.
Elu,
to dobra wiadomość.
A ten aromat jest niesamowity.
Dziękuję!
Oczywiście pięknie Ci się upiekł! I te dziury :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam 🙂
Dorota,
dziękuję.
Chleb jest niezwykle wdzięczny w pieczeniu.
Pozdrawiam Cię.
Amber-potwierdzam Twoje zachwyty dotyczące chleba 🙂 Oczywiście tez piekłam i podaje linka
http://akacjowyblog.blogspot.com/2015/03/chleb-z-marcowej-piekarni-i-konfitura.html
pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
to wspaniale, że z nami byłaś.
To były smakowite chwile.
Dziękuję.
Aniu Twój chlebek jak zwykle piękny. Ja zrezygnowałam z foremki i piekłam w gęsiarce. Podpisuję się pod powyższymi komentarzami- chleb pyszny i będę go wkrótce piekła ponownie, chociaż wyrastał mi dość długo. Dziękuję Aniu za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam serdecznie.
Danusiu,
cieszę się, że i tobie chlebek się podobał i smakował.
Mój róśł bardzo szybko.
I ja planuję go ponownie upiec w ten weekend.
Pozdrawiam!
Aniu, piękny chlebek, cudnie wyrośnięty.
Dziękuję za wspólny czas, jak co miesiąc fajnie było podjąć chlebowe wyzwanie. Nam chleb bardzo smakował.
Do następnego, buziak :-).
Mój link:
http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Gatito,
dziękuję bardzo.
Cieszę się, że jesteś z nami.
Smacznego Wam życzę!
Gratuluję wspaniałych dziurek w miękiszu i smakowitych pomysłów na kanapeczki 🙂
I do kolejnego wspólnego pieczenia !!!
Dziękuję Guciu!
Zapraszam na kanapeczkę i do kwietniowego spotkania.
No, u szefowej piekarni , chleb jak się patrzy i te kanapki , takie jakby moje 😀
Aniu , u mnie tez chleb przebojem , smakuje bosko
Margot, dziękuję.
Częstuj się kanapkami!
A ten chleb u wielu się przyjmnie na stałe.
To bardzo cieszy!
Rety, niesamowity bochen! Wspaniały! A mój chlebek jest tutaj: http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2015/03/chleb-orkiszowo-zytni-z-prazona-maka.html
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję Arniko!
Z chlebowym pozdrowieniem.
Ach, jakie dziurki! :))) Nam też chleb bardzo posmakował i masz rację, to dobry przepis dla początkujących 🙂
Pyszne kanapeczki u Ciebie 🙂
Dziękuję za kolejny raz!
Alu,
dziurki są urocze, to fakt…
Chleb upiecze się każdemu i to jest jego wielkim atutem.
Dziękuję i pozdrawiam.
Świetny chleb, u mnie okrągły, ale widzę, że prostokątny prezentuje się równie znakomicie!
Dziękuję za wspólne pieczenie i porywam kromeczkę z awokado, kozim twarogiem i kozieradką.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Tosia.
Tosiu,
u mnie następny będzie okragły.
Częstuj się kanapką, zapraszam.
Dziękuję za pyszne chlebowe spotkanie.
Jak pięknie chleb Ci wyrósł. Wspaniałe dziurki 🙂
A tutaj mój chlebek: http://malekulinaria.pl/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka/
Małe Kulinaria,
dziękuję.
Pozdrawiam i zparaszam do kwietniowej Piekarni.
Jest i u mnie http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/03/Chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Karolina,
dziekuję.
przepraszam, że tak późno ale nie wyrobiłam się z wcześniejsza publikacją-nawał pracy mnie pokonał 🙁
chlebek upiekłam-chciałam zameldować no i pochwalić Twój Aniu!
śliczny kolor i wspaniała struktura:)
buziaki:)
Piegusku,
cieszę się, że upiekłaś i że smakował.
Listę piekących ogarniam na spokojnie i na pewno wszystko się na niej znajdzie.
Pozdrowienia!
Czy mój komentarz znowu wylądował w spamie? Dawałam pierwszy;-(
Marzena,
jest.
Pozdrowienia!
Aniu! Twój chlebek pięknie dziurkowany! Nam również bardzo smakował!
Brakuje mnie na liście piekących 🙂
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Łucjo,
te dziurki świadczą o dobrym wyrośnięciu ciasta.
Już jesteś na liście piekących.
Pięknie wyrośnięty!
Dziękuję Gosiu.
Przypominam, że Proste Potrawy tez przyłączyły się do akcji pieczenia chleba, pozdrawiam wszystkich serdecznie 🙂
Urszula,
dziękuję za przypomnienie, ale wszystko oragniam bez napinania się…
Piękny chleb!!! zazdrość mnie własnie zżarła bo nie udało mi się upiec z Wami!
Wiewióra,
i słusznie nam zazdrościsz, bo chleb super!
Ale śliczny baner! Wesoło teraz i bardzo przyjaźnie. Rysuneczki wprawiają mnie od razu w dobry nastrój .Pozdrawiam
Dziękuję Bożenko!
Ale śliczny nagłówek! Taki optymistyczny i wesoły, nie sposób się nie uśmiechnąć.:) Dziury w chlebie wyglądają przepysznie, a dodatki wprawiają w wiosenny nastrój! Chciałam zamieścić link, ale widzę, że już jestem na liście.:) Aniu, dziękuję za zapach marcowego chleba!
Magda,
dziękuję.
Nagłówek to dzieło Artystki.
Wszystkiego pysznego!
Dziękuje za pobranie linku do mojego chleba.
Zajrzę do wszystkich w sobotę bo teraz nie dam rady.
Piękny i pyszny chleb wybrała Jola, będzie częstym gościem u mnie na stole. Dziękuje Aniu za kolejny miesiąc wypiekania. Twój chleb jest cudny.
Dorota,
cieszę się, że jesteś z nami.
Zachęcam Cię do odwiedzin na wszystkich blogach, gdzie jest nasz chleb.
U mnie też ten chleb będzie stale się powtarzał.
Piękny chleb, napatrzeć się nie można 🙂
Ewo,
dziękuję.
Pozdrowienia!
Aniu, Fabryka kulinarnych inspiracji ma złe podlinkowanie 😉
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Alu, dzięki!
I jest mój. Fajnie się piekło 🙂
http://pychaciasta.bloog.pl/id,346877520,title,Chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka-na-zakwasie-Piekarnia-w-marcu,index.html
Kamila,
super.
Dodałam Cię na liście!
Przystojny chlebuś! 🙂
Tak Natalio.
Ale przede wszystkim pyszny!
Bardzo fajny chlebek 😀
Tak Olu.
POlecam!
Bardzo ładny miekisz chleba Ci wyszedł, po kolorze poznaję, że Twój chleb nalezy do grupy krótkoprażonomąkowej 😉
Już nie mogę sie doczekac kwietniowej piekarni 🙂
Pozdrawiam serdecznie
M.
Marcin,
dziękuję.
Tak, nie prażyłam mąki długo.
Kwiecień przed nami!
Ja też piekłam…tylko nie było mnie kilka dni i nie miałam jak podesłać linka..
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-prazona-maka.html
Bożenko,
już umieszczam Ciebie na liście.
Dziekuję.
Ależ piękne oczka. Ładniutki bochenek 🙂
Tofko,
a jaki pyszny!
Cudowny chlebek 🙂
Kolizje smaków,
dziękuję.
Domowe wypieki – uwielbiam! Chleb bardzo apetyczny! 🙂
Amanda,
dziękuję i zachęcam Cię do przyłączenia się do naszej Piekarni!
Piękny bochenek 🙂
Dziękuję Magda C.!