Piękno w smaku. Warsztaty kulinarne z Jakością QAFP

 

QAFP
 

Jakość QAFP to system Gwarantowanej Jakości Żywności stworzony przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Jego celem jest tworzenie produktu najwyzszej jakości w całkowicie kontrolowanym procesie od hodowli po pakowanie gotowego mięsa. System obejmuje obecnie mięso wieprzowe, drobiowe oraz wędliny, ale w przyszłości twórcy chcą poszerzyć jego zakres o  inne produkty – pieczywo i miody. Wszystkie informacje znajdują się na stronie  Jakości QAFP oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dla poszukujacych mięsa i wędlin dobrej jakości niezwykle ważne jest pochodzenie i proces pozyskiwania mięsa.
Należy pamiętać, że certyfikat QAFP otrzymują poszczególne produkty, a nie całe zakłady produkcyjne.
W sklepach poszukujmy więc mięsa i wędlin z charakterystycznym logo na opakowaniach.

DSC_0141
 

Jak wydobyć Piękno w smaku to temat warsztatów kulinarno – fotograficznych z Jakością QAFP, w których uczestniczyłam w ostatni dzień stycznia.
Część kulinarną prowadził szef kuchni w Hotelu Vellness Pro-Vita w Kołobrzegu Daniel Olasa, a Joanna van Fenema starała się podpowiedzieć, jak na zdjęciach pokazać piękno i smak naszych potraw.
Całość spotkania prowadził i razem ze wszystkimi w warsztatach czynnie uczestniczył Olivier Janiak.

 

DSC_0138-001
 

Miałam okazję wspólnie ze wszystkimi przygotować:
* polędwiczki zapiekane z ziołowym masłem z truflowymi ziemniakami i pieczoną marchewką
* schab sous vide z puree z groszku, puree z marchewki i kruszonkę z selera i ziemniaków (hit warsztatów!), na zdjęciu poniżej
* gulasz wieprzowy z kolorowymi paprykami podany z kaszą jaglaną z owocami, i smażonymi marchewką i skorzonerą
Niektórzy z nas wykonali kanapeczki z certyfikowanymi wędlinami QAFP.
Dziękuję Organizatorom za szczególną atmosferę podczas warsztatów i inspirującą część praktyczną.

 
Polędwiczki

14 thoughts on “Piękno w smaku. Warsztaty kulinarne z Jakością QAFP

  1. Niewiele brakowało, a byłybyśmy się spotkały na warsztatach, byłam druga na liście rezerwowej, zabrakło mi szczęścia…z przyjemnością przeczytałam Twoją relację , innych uczestników też.
    Pozdrawiam.

  2. Aniu, ale miałaś fajnie! Szkoda, że nic nie wiedziałam o takich warsztatach. Z chęcią bym w nich uczestniczyła 🙂 Miło poczytać Twoją relację i popatrzeć na fotki.

  3. Uczestnictwo w takich warsztatach musi być nie lada przeżyciem 🙂 Piękne zdjęcia!

  4. Schabik wygląda kusząco 🙂 ta kruszonka mnie intryguje 😀

    • Natalio,
      to danie było pyszne!
      Niestety szef kuchni nie przygotował przepisów i cały czas na nie czekam…

  5. No cóż tylko pozazdrościć udziału w spotkaniu:-)

  6. To musiały być bardzo smakowite warsztaty Aniu:)

  7. ..a dla mnie niestety zabrakło miejsca na to spotkanie. Pewnie było bardzo ciekawie, pozdrawiam 🙂

    • Urszula, chyba zabrakło dla wielu…
      Jak to na warsztatach, miejsc mało, chętnych dużo.
      Było super.
      Pozdrawiam Cię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *