Jarmuż i słodki ziemniak z piekarnika. Sezonowo od A do M

 

DSC_0432-001
 

Jarmużowe pole rozciąga się hen daleko…
Za każdym razem kiedy przyjeżdżam na wieś,chodzimy zrywać ogromne bukiety.
Trzeba włożyć kalosze,rękawiczki i ciepłą kurtkę.
Zerwany kosz jarmużu zabiorę do miasta dla kilku domów.
Tymczasem rozpalimy ognisko i wstąpimy do lasu zaczerpnąć sosnowego powietrza.
Potem wzrucimy do popiołu owinięte w folię ziemniaki.
Będziemy zabawiać się rozmową i rozgrzewać herbatą z miodem i imbirem.
Upieczone ziemniaki zabierzemy do domu Gospodarzy i zjemy z solą,wiejskim masłem i twarogiem.
Jarmużem się zachwycam.
Dla mnie to najpiękniejsze jesienne warzywo.
Zielone i fioletowe baldachy są niezwykłe.
Właściwie jeden wystarczy na kilka razy.
Wykorzystam je w kuchni i wstawię do wazonu.
Wykonamy też jarmużowe love z Konwaliową kuchnią.
Sezonowo.

 

DSC_0422-002
 

 

 Jarmuż  z migdałami zapiekany w słodkim ziemniaku

duży słodki ziemniak
po dwie gałęzie jarmużu: zielonego i fioletowego
100g płatków migdałów
2 ząbki czosnku
szalotka
oliwa EV
sól i kolorowy pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 st. C.
Ziemniak umyć,przekroić wzdłuż i skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika i upiec.
Jarmużowe liście oderwać od łodyg i dokładnie opłukać na sicie.
Na patelnię wylać łyżkę oliwy.Wrzucić pokrojoną szalotkę i czosnek.
Podsmażyć,dodać liście jarmużu i migdały.
Smażyć aż jarmuż zmięknie.Zestawić patelnię z płyty.
Kiedy ziemniaki są już upieczone,wyjąć je z piekarnika i wydrążyć łyżką środek.
Pozostały w łupinie miąższ posypać solą i pieprzem.
Wydrążoną z ziemniaka masę pokroić i dodać na patelnię z jarmużem.
Wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.
Nadziać farszem ziemniaki,pokropić oliwą i wstawić na 5-10 minut do ciepłego piekarnika.
Po wyjęciu natychmiast podawać.

 

DSC_0451-001

44 thoughts on “Jarmuż i słodki ziemniak z piekarnika. Sezonowo od A do M

  1. Cudownie jesienne danie! Bardzo mi się podoba, tak jak niezwykle ciepła i smaczna wiejska opowieść:) Takie miejsce to skarb! Dziękuję Aniu za pyszny czas, wypełniony liśćmi jarmużu!

    • Magda,
      miło mi,że lubisz moje wiejskie opowieści.
      Wieś dodaje mi równowagi po miejskim tygodniu.
      Jarmuż ze słodkim ziemniakiem okazał się pysznym mariażem.
      Wspaniale było razem jarmużować!

  2. O i takie ziemniaki to ja nawet mogę jeść. Muszę w końcu skusić się na jarmuż, bo ciągle go nie jadłam…

  3. Bardzo fajne takie danie.Będę tu odwiedzać.

    ♥•(¯`♥´¯)DZIEŃ
    (¯`•´¯)♥•´DOBRY
    •♥.,.•´WITAM
    ڿڰۣ¸♥ CIEPLUTKO

    Dzień jest szary
    i ponury.
    Zamiast słońca
    Smutne chmury.
    Mimo wszystko życzę
    ————- udanego dnia:)

  4. Aaaaaaaaa Aniu , podziel się z Alcią , mniam

  5. Bardzo kusząca propozycja na przekąskę. A na świeżym powietrzu smakuje najlepiej 🙂

    • Krysiu,
      polecam i zachęcam do przygotowania jarmużu w tej czy innej postaci.
      Na świeżym powietrzu smakuje wyjątkowo dobrze!

  6. Nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio jadłam jarmuż, świetna potrawa z tym warzywem 🙂

  7. Nie jadłam jarmużu w takiej postaci i w ogóle nie robiłam nic z udziałem tej zieleniny. Jedynie służyły mi pięknie fryzowane liście do dekoracji potraw. Warto to zmienić. Dzięki za inspirację

    • Bożenko,
      oj warto.
      Zauważyłam,że często wykorzystywany jest jako ,sałata’ do półmiska, ale to pomyłka,bo jarmuż daje mnóstwo kulinarnych możliwości.
      Pozdrawiam Cię.

  8. Pyszny jarmużowy czas nastał, czarujesz! Pycha!

  9. faktycznie sezonowo. Ja nie przypominam sobie smaku jarmużu. Jeśli go jadłam ,to chyba w jakiejś sałatce. Przepis oryginalny 🙂

  10. Jarmuż odkryłam w zeszłym roku i przyznaję, że bardzo mi zasmakował 🙂 W tej postaci – pewnie mistrzostwo smaku!

    • Tofko,
      ja lubię się z jarmużem bardzo i bardzo go polecam.
      Zwłaszcza w takim jeziennym sezonie,kiedy mało mamy warzyw sezonowych.
      Polecam Ci spróbować moje danie.
      Dziękuję za odwiedziny.

  11. Jarmuż jest rzeczywiście niezwykle ozdobny. Też przymierzam się w tym sezonie wykorzystać go w kilku przepisach. A Twoją propozycję na pewno zapamiętam – bardzo lubię słodkie ziemniaki. Pozdrawiam 🙂

  12. Aniu, piękne zdjęcia, niezwykle klimatyczne i jakże pysznie to wygląda.
    Pozdrawiam CIę serdecznie 🙂
    Majana

  13. Pięknie to wygląda, więc musiało smakować obłędnie 😉

  14. Nigdy nie jadłam jarmużu! Czas to nadrobić 🙂

  15. Aniu proste, ale jakże cudowne danie …. buziaki

  16. Pyszna propozycja 🙂 Jakie dorodne ziemniaki znalazłaś 🙂

  17. Wspaniała kompozycja, kolory obłędne. Nic tylko podziwiać:)

    • AZgotuj,
      bardzo Ci dziękuję!
      Taki entuzjastyczny komentarz jest super miły.
      Zapraszam też do przygotowania tych jarmużowych ziemniaków.

  18. Ja też się zachwycam jarmużem, podobnie jak Ty, a Twoją wersją ze słodkim ziemniakiem zachwycam się jeszcze bardziej 😀

  19. Jarmuż jest dla mnie nadal tajemnicą, chętnie podkradnę przepis zapowiada się świetnie 🙂

  20. Wspaniała jesienna inspiracja :)! Smacznie i zdrowo!

  21. Jakie boskie danie! I taki kojarzące się z jesienią, taką już późną z liściami na ziemii… rewelacja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *