Tapas…
Zjawisko kulinarne i społeczne.
Filozofia.
Bardzo ważny element życia w kulturze hiszpańskiej.
Z andaluzyjskimi korzeniami.
Proste i wykwintne.
Na jeden kęs i bardziej złożone.
Jakie podać?
Jak wydobyć smaki Półwyspu Iberyjskiego w jednym małym daniu?
Wiadomo,że na malutkim kawałku chleba może się znaleźć wiele składników.
Wszystko to co Hiszpanie lubią.
Chciałam zachować tradycję i jednocześnie przełamać ją.
Owoce morza i typowe hiszpańskie produkty z polską śliwką.
Tapas ole!
Tapas z owoców morza i śliwkowa salsa
Tapas de marisco y salsa de ciruela
Salsa śliwkowa
500 g śliwek węgierek( bardzo dojrzałych)
100 ml octu z wina Moscatel*
100 ml miodu akacjowego z szafranem*
ząbek czosnku
szalotka
1/2 łyżki wędzonej pikantnej papryki de la Vera*
łyżeczka soli morskiej
Wypestkowane śliwki wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać pzostałe składniki i gotować na średnim ogniu aż sos zredukuje się do połowy.Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ewentualnie doprawić solą.
Przełożyć do wyparzonego słoiczka.
Krewetki *
5 dużych krewetek obranych
łyżka octu z wina Moscatel*
5 plasterków chorizo Joselito*
Krewetki opłukać i zalać octem w naczyniu.
Wstawić na noc do lodówki.
Wyjąć ,każdą owinąć chorizo i smażyć na grillu po dwie minuty z każdej strony.
Ośmiornice baby*
8 ośmiornic
ząbek czosnku roztarty na pastę
łyżka octu z wina Moscatel*
Ośmiornice zamarynować w vinegrecie z wina Moscatel i czosnku przez noc w lodówce.
Smażyć na grillu po 3 minuty z każdej strony.
Do podania : sól morska,świeżo mielony pieprz,oliwa Arbequina *,limonka i papryczka chili podsmażona na oliwie.
Na desce ułożyć krewetki i ośmiorniczki.
Posypać solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Pokropić oliwą.
W naczyniu podać salsę śliwkową.
Położyć limonkę i chili.
Do tapas podałam wino Cava Giro Ribot Brut Reserva.*
Wszystkie produkty oznaczone* pochodzą ze sklepu Złoto Hiszpanii, organizatora konkursu Kulinarna biżuteria.
Z tych jakie użyłam komponując swoje tapas,wyróżniłam trzy.
Uważam,że są wyjątkowe i zasługują na największe uznanie.
Chorizo Ibérico de Bellota JOSELITO
Najsłynniejsza hiszpańska kiełbasa, wytwarzana z najlepszych kawałków mięsa wyjątkowej rasy iberyjskich świń żyjących na wolności i karmionych żołędziami, trawami i ziołami.
Intensywny i soczysty smak oddaje doskonałą harmonię konsystencji mięsa i smaku papryki pimientón. Gdy chorizo kończy swą drogę w naszych ustach nasyca zmysły pozostawiając wrażenie trudne do zapomnienia.
Dojrzewanie:
minimum 5-6 miesięcy w suszarniach i bodegach gdzie produkt nabiera niezwykłego smaku i aromatu.
Składniki:
Chude mięso wieprzowe Ibérico de Bellota, sól, papryka pimientón, czosnek i cukier.
Papryka de la Vera
La Vera to region Hiszpanii w prowincji Extremadura słynący z produkcji najbardziej znanej na Półwyspie Iberyjskim papryki suszonej.
Produkcja Papryki Pimenton de la Vera podlega ścisłej regulacji przez utworzoną w tym celu instytucję: Consejo Regulador de Pimenton de la Vera która dba o najwyższą jakość produktu oraz zapewnia, iż faktycznie zostala wyprodukowana w regione La Vera w spsób ktorego tradycja sięga XVI wieku.
Pimienton de la Vera różni się od innych papryk unikalnym, lekko dymnym smakiem. Jego źródłem jest nietypowy sposób suszenia – zamiast powolnego suszenia na słońcu i wietrze papryka de la Vera wędzona jest w dymie dębowym bądź z ostrokrzewu późną jesienią. Tylko spełniając takie warunki produkcji można uzyskać tytuł Pimenton de la Vera D.O.P.
Pimenton de la Vera wzbogaci smak właściwie każdego dania do którego używa się papryki suszonej. Można go zarówno używąć do marynat jak i jedynie do wykańczania potraw – szczyptą bezpośrednio tuż przed podaniem.
Oliwa Arbequina
Arbequina to najlepsze oliwki z Katalonii . Regionu wyżynno – górzystego, z nielicznymi nizinami na wybrzeżu,z umiarkowanym wilgotnym klimatem . Arbequina uprawiana tam jest od ponad tysiąca lat.Obecnie uprawia się ją również w innych rejonach Hiszpanii, w których znajdują się gaje oliwne, jak również w innych krajach uprawiających oliwki.
Oliwy produkowane z tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak.Oliwa Arbequina jest łagodna. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, zielonej trawy, karczochów, orzechów, migdałów, bananów i dojrzałych jabłek.
Ponieważ aromat jest bardzo ulotny, najlepiej spożywać ją na zimno. Arbequina jest lekka, jak białe wino, więc najlepiej komponuje się z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą i owocami morza, a także serami.
Ale uczta! Wspaniale wszystko wygląda!!!
Natalio,
dziękuję!
Boska uczta, te wszystkie smaki! Pycha! ! Wspaniale podane!
Kamila,
pysznie jest tak bawić się smakami.
Pozdrawiam Cię.
Twoje tapas przepięknie się prezentują. Śliczna deseczka 🙂
Zuziu,
dziękuję.
Deseczka z drzewa oliwnego.
Pysznie się na to patrzy i ciekawie czyta. Wiele świetnych informacji i do tego pieknie podane przykłady hiszpańskich smaków. 🙂
Dżemdżus,
cieszę się,że się podoba.
Pozdrowienia!
Niezwykłe połączenie! Nigdy nie wpadłabym na pomysł podania owoców morza ze śliwką! Zwykle podaję ją do wieprzowiny, ale przecież najpiękniejsze w gotowaniu jest odkrywanie nowych smaków, więc na pewno się skuszę:)
Magda,
otóż to,odkrywanie nowych połączeń smakowych to najprzyjmniejsza rzecz w kuchni.
Dziękuję.
Wspaniałe i wykwintne tapas!
Dziękuję Ivko!
piękny widok! w brzuchu mi zaburczało…
Wiewiórko,
to biegnij do Złota Hiszpanii na zakupy!
Pozdrowienia.
mmm…. wyglądają wspaniale!
Marcela,
i tak też smakują!
A u Ciebie Amber niezmiennie pysznie. Aż ślinka cieknie 🙂
Skoraku,
bardzo mi miło.
Pozdrawiam Cię.
Takie krewetki to ja chętnie poproszę:)
Magda C.,
częstuj się,zparaszam!
A to ci biżuteria. Piękna! 🙂
Evi,
dziękuję.
Pyszna uczta! W Hiszpanii nieraz zamawialiśmy tapas 😉
Ewo,
dziękuję.
POlecam tapas również w Polsce.
to, co lubię najbardziej:)
Cieszę się OLu!
Za taką biżuterią to przepadam:-) Ależ zrobiłaś ucztę:-) Tapas ole!
Marzenko,
może wpadniesz?
Zapraszam!
Z największą przyjemnością:-)
To zapraszam Cię do Warszawy w jakiś weekend!