Ta doskonała sałatka idealnie wpisze się w każdy jadłospis. Może być drugim śniadaniem, lunchem lub dodatkiem do większego posiłku. Docenią ją wegetarianie. Jej zieloność ożywi zimową bezbarwną perspektywę…Chrupkość i świeżość natomiast przywoła wiosenne wspomnienia.
składniki dla jednej osoby
1 młoda sałata rzymska baby
1 jabłko Golden Delicious
1 dojrzałe awokado
50 g koziego sera
natka pietruszki
1 łyżka pinii
cydrowy dressing
2 łyżki oliwy EV
1,5 łyżki cydru jabłkowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki miodowej musztardy
szczypta soli i pieprzu
Najpierw przygotuj dressing. Wszystkie składniki umieść w słoiku, zakręć i mieszaj aż powstanie jednolita gęsta emulsja.
Teraz zabierz się za sałatkę. Na suchej patelni upraż pinie. Pokrój sałatę na cztery i połóż ją na talerzu. Umyj jabłko pod bieżącą wodą, a następnie ,wykąp, je w wodzie z sodą, aby pozbyć się ewentualnych oprysków. Pokrój je w cieniutkie plasterki i ułóż na sałacie. Obierz awokado i pokrój je na kawałki lub paski, dodaj do sałatki. Pokrusz kosi ser, posyp natką pietruszki i piniami. Polej cydrowym dressingiem.
Do przygotowania tej przesmacznej sałatki wykorzystałam jabłko Golden Delicious. Jabłka tej odmiany doskonale smakują w domowych przetworach – dżemach, marmoladach i musach. Są idealne na soki i kompoty. Można je piec i wykorzystywać jako dodatek do mięs i ciast takich jak szarlotki, strudle i drożdżówki. Są też pyszną świeżą przekąską i dodatkiem do sałatek.
Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji
Bardzo apetyczna propozycja sałatkowa. Uwielbiam smak jabłek tej odmiany 🙂
Margaretko, tak jabłka Golden Delicious są wyjątkowe. W tej sałatce są gwiazdą.
Brzmi wspaniale! Chętnie przygotuję sobie taką sałatkę 🙂
Miye, to będzie pyszna sprawa.