Duński chleb na zakwasie
Rugbrød med surdej
przepis z bloga vaklsemollen.dk
50 g łamanych ziaren żyta ( nie miałam więcej)
75 g ziaren słonecznika
75 g siemienia lnianego
15 g nasion chia
15 g nasion konopi
250 g wody (do moczenia ziaren i nasion)
220 g letniej wody
200 g zakwasu żytniego ( dodałam 1 g drożdży, ponieważ zbyt późno dokarmiłam zakwas)
50 g mąki pszennej ( u mnie 100 g)
250 g mąki żytniej chlebowej (u mnie 200 g żytniej T500)
2 łyżki melasy ( u mnie Crosby’ego)
17 g soli
płatki owsiane i nasiona słonecznika do posypania chleba
forma o pojemności 2 litrów
Dokarm swój zakwas mąką żytnią i odstaw na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej.
Włóż nasiona i ziarna do miski i wymieszaj je z wodą. Pozostaw je do namoczenia, aż zakwas będzie gotowy do użycia.
Gdy zakwas będzie już gotowy, do miski wlej wodę, dodaj zakwas, namoczone ziarna i nasiona, mąkę, melasę i sól, wymieszaj. Ciasto na chleb żytni najłatwiej wymieszać w mikserze. Zagniataj ciasto przez 5-8 minut przy niskiej/średniej prędkości.
Formę na chleb żytni wysmaruj masłem ( u mnie klarowane) i włóż do niej ciasto, wygładź je wilgotną łyżką. Jeśli chcesz, posyp z wierzchu małą garścią nasion słonecznika.
Przykryj i pozostaw chleb żytni do wyrośnięcia na 5-6 godzin w temperaturze pokojowej. Chleb żytni musi wyrosnąć do ok. 80-90% formy i ma bąble na powierzchni – wtedy ciasto jest gotowe do pieczenia.
Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz chleb przez 1 godzinę i 20 minut. ( po 1 godzinie wyjęłam chleb z formy i piekłam dalsze 20 minut na kratce, pod koniec posypałam nasionami słonecznika i płatkami owsianymi).
Wyłóż chleb na kratkę do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w torbie w temperaturze pokojowej.
Dobra rada: choć jest to przepis na chleb żytni na zakwasie, to bez problemu upieczecie go także na drożdżach. Jeżeli nie posiadasz zakwasu możesz go zastąpić 15 g. drożdży.
Chleb jedliśmy głównie z masłem i ze śledziem w oleju, tak jak często jedzą go Duńczycy.
Duński chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Warto było czekać aż chleb urośnie i cieszyć kubki smakowe. Jest idealny, osładza nam listopad. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Kamila, bardzo się cieszę. O to w listopadowej Piekarni właśnie mi chodziło.
Wspaniały przepis, dzięki wielkie 🙂 O tak, ze śledziem to jest rarytas! Będę ten chleb powtarzać. Mój chleb tu https://akacjowyblog.blogspot.com/2024/11/dunski-chleb-zytni-na-zakwasie-z-duza.html
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Małgosiu, tak mi dobrze na chlebowym sercu!
Dziękuję za listopadowe towarzystwo w Piekarni.
Kolejny smakowity przepis a Twój bochenek ma idealny miękisz i wyśmienity śledziowy dodatek – pełna Roskosz dla oczu i podniebienia. Dziękuję i do kolejnego pieczenia.
Guciu, dziękuję za miłe słowa. Mój chleb jest na lżejszej mące żytniej, bo nie mogę żyta…i z najciemniejszą melasą.
Jestem w cudnym chlebowym nastroju, że ten przepis tak się wszystkim spodobał i chleby upiekły się na medal!
Jaki piękny i z tym śledziem na pewno super smakował . Mnie nie było i już żałuję …