Soupe Paysanne to gęsta francuska zupa z warzywami, ziemniakami i wieprzowiną. Jak sugeruje nazwa, była ona kiedyś przygotowywana przez rolników, którzy wykorzystywali sezonowe warzywa i wędzone lub konserwowane mięso, aby gotować treściwe zupy w chłodniejsze dni.
W każdym regionie kraju zupa może mieć inny skład. I tak w okolicach Dijon będzie ona z dodatkiem kiełbasy Morteau. Poza tym może być gotowana też z boczkiem lub szynką z Bayonne. Jeżeli chodzi o warzywa, to oprócz marchewki, kapusty i ziemniaków, może się w niej znaleźć por, rzepa i biała fasola. To nie jest danie, które znajdziesz w menu restauracji we Francji.
Soupe Paysanne jest treściwa, aromatyczna i jest świetnym połączeniem warzyw i mięsa. Warto ją przygotowywać w chłodne dni, kiedy potrzeba nam ciepłego posiłku.
Potage Paysanne
zupa chłopska
3 plastry szynki Bayonne lub innej wędzonej
30 g masła
400 g kapusty włoskiej
1 duża marchewka
1 żółta cebula
250 g ziemniaków
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
sól
szczypta papryki Espelette lub chili
Obierz i pokrój cebulę. Obierz, umyj i pokrój marchewkę i ziemniaki na kawałki. Oczyść i pokrój kapustę.
Cebulę duś w rondlu z masłem przez 5 minut. Dodaj kawałki marchewki i kapustę, smaż przez 5 minut na średnim ogniu, mieszając.
Wlej bulion warzywny, dodaj kostki ziemniaków, sól i Espelette, a następnie tymianek. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
Szynkę Bayonne pokrój na kawałki, smaż przez 2 minuty na patelni na oliwie na dużym ogniu. Po 30 minutach gotowania zupy, dodaj kawałki szynki, gotuj jeszcze 10 minut na średnim ogniu.
Podawaj zupę bardzo gorącą.
Ta zupa mnie zachwyciła! Już zdjęcie bardzo drażni kubki smakowe, a po zerknięciu na listę składników…. mmmmmm….
Małgorzata, warto ją ugotować. Idealne danie na ten chłodny czas.
Wspaniale, mam wszystkie składniki- teraz tylko przygotować zupę
Aniu, zatem do dzieła i smacznego!
pożywna zupa dobra na rozgrzewkę, doskonała po przyjściu do domu z zimnego dworu
czerwonafilizanka, tak. Po to gotowali ją francuscy chłopi.
To takie jakby danie jednogarnkowe, jest błonnik, białko sporo składnków odżywczych dla organizmu
Sentymentalna, można ją nazwać daniem jednogarnkowym.
To danie, jak piszesz, przypomina o kuchni tworzonej z tego, co akurat dostępne, i to właśnie nadaje mu wyjątkowego charakteru. Musi mieć cudowny smak i aromat
Cztery fajery, warto ją ugotować i wzbogacić jesienne menu.
Taka sycąca i pyszna zupa jest idealna na chłodniejsze dni. Dzięki za przepis 🙂
Wędrówki po kuchni, zawsze była gotowana jesienią i zimą, aby nasycić i rozgrzać.