Dal z czerwonej soczewicy. Tadka dal

 

 

Dal (dhal) w kuchni indyjskiej oznacza potrawy przyrządzane z roślin strączkowych.  Danie konsystencją  przypomina bardzo gęstą, zawiesistą zupę. Podaje się je z ryżem lub chlebem naan. Jest pysznym, wartościowym i zdrowym posiłkiem, zwłaszcza dla wegan, wegetarian lub osób ograniczających jedzenie mięsa.

Dzisiaj przygotowałam dal z czerwonej soczewicy – masoor dal. Sycący, rozgrzewający i aromatyczny. Tadka albo tarka oznacza, że na końcu dal został doprawiony przyprawami prażonymi na gorącym tłuszczu.

 

 

2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
2 ząbki czosnku
2 pomidory
2 cm korzenia imbiru, startego
1 szklanka czerwonej soczewicy, przepłukanej
3 szklanki wody
½ łyżeczki kurkumy – u mnie świeża
sól

tadka
pół łyżeczki ziaren kminu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 zielona papryczka chili
szczypta asafetydy – opcjonalnie
kilka listków curry – opcjonalnie

do podania sok z cytryny i kolendra

W średnim rondlu na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i imbir, smaż jeszcze przez minutę. Dodaj pomidory i smaż kolejną minutę. Teraz dodaj soczewicę, wodę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 20 minut, aż soczewica zmięknie.
Rozgrzej na patelni olej. Dodaj kmin, gorczycę i posiekaną papryczkę, asafetydę, liście curry i smaż pół minuty. Dodaj do garnka z soczewicą, dopraw do smaku solą i gotuj wszystko razem 2 minuty. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej z  siekaną natką kolendry i sokiem z cytryny.

Polecam też dal z zielonej fasoli mung – klik !

12 thoughts on “Dal z czerwonej soczewicy. Tadka dal

  1. Na pewno warto spróbować. Soczewicy jeszcze nie jadłam.

  2. Zawsze jak wchodze na Twoj blog, zaczynam byc glodna. Dale jadlam w Indiach, w domu jeszcze nie robilam, ale zrobie.

  3. Bardzo lubię dania ze strączków. Dla mnie, oprócz niewątpliwych zalet smakowych, są jednym z głównych źródeł białka. Twój dal, Aniu, wygląda przepysznie. Poczęstuje się, o ile pozwolisz

    • Małgosiu, strączkowe to jesienią bardzo dobry wybór, bo dają poczucie wewnętrznego dobrostanu. Białko roślinne służy zdrowiu.
      Cieszę się, że mój dal chciałabyś spróbować.

  4. Bardzo lubię hinduską kuchnię i z przyjemnością przeczytałam przepis na dal. Nie ma nic lepszego w jesienne wieczory.

  5. Bardzo lubię kuchnię orientalną. Hindusi na pewno wiedzą co dobre I zdrowe. Ponieważ rozsmakowałam się w soczewicy, bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis na dal :-).

  6. Nie jadłam czegoś takiego, albo jadłam a nie pamiętam 🙂 wygląda ciekawie i dzięki za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.