Na Mazowszu deficyt grzybów leśnych… Mam nadzieję, że jednak spróbuję w tym roku aromatycznych darów lasu. Tymczasem kurek jest dostatek i korzystamy z ich urodzaju ile się da. Ulepiłam dzisiaj kurkowe pierogi i skąpałam je w kurkowym sosie.
Delicje !
ciasto
na 50 pierogów
500 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
280 – 300 ml ciepłej wody
farsz kurkowy
600 g świeżych, oczyszczonych kurek
1 szalotka
2 łyżki klarowanego masła
sól i pieprz
Posiekaj kurki, jeżeli są duże, tak jak moje. Posiekaj szalotkę i zeszklij ją na 1 łyżce masła. Teraz dodaj kurki i pozostałe masło i podduś przez 10 minut. Jeżeli kurki puszczą sok, zostaw je na ogniu, aż płyn odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Mąkę przesiej na blat lub do misy miksera.
W garnku wymieszaj ciepłą wodę, sól i olej. Wlej do mąki.
Wyrabiaj za pomocą rąk lub mikserem 15 minut. Powinno być elastyczne i miękkie.
Podziel ciasto na kilka części. Kiedy jedną cześć wałkujesz, pozostałe trzymaj pod ściereczką, aby nie wysychało. Cienki placek ciasta wykrawaj szklaną i nakładaj porcje kurkowego farszu. Zlepiaj i układaj pierogi na blacie lekko podsypanym mąką.
Gotuj pierogi w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyławiaj je łyżką cedzakową na półmiski.
sos kurkowy
200 g świeżych oczyszczonych kurek
2 ząbki czosnku
1 szalotka
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 łyżeczki płatków chili
świeży koper do podania
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy EV
2 – 3 łyżki wody z gotowania pierogów.
Posiekaj czosnek i szalotkę i podduś je na oliwie. Wrzuć kurki, dodaj masło i duś 5 minut. Dodaj tymianek, chili, sól, pieprz i wodę z gotowania pierogów. Przełóż porcje pierogów do sosu i podgrzewaj razem 3 minuty, polewając je wytworzonym sosem. Podawaj posypane świeżym koprem.
Muszę wypróbować ten przepis koniecznie. Od samego patrzenia, ślinka aż cieknie.
Angela, wypróbuj, warto.
Pysznie! Proste w wykonaniu danie, a ile satysfakcji i jakie walory smakowe 🙂
Marysiu, zrób i smakuj.
kurkowe pierogi skąpane w kurkowym sosie na pewno smakują rewelacyjnie bo wyglądają kusząco…
czerwonafilizanka, smakują bosko!
Takich nigdy nie jadłam. chętnie bym spróbowała tych pierogów
Agnieszko, zrób to sama!
Przepysznie wyglądają! idealny sposób na wykorzystanie kurek w sezonie.
Sylwia, te pierogi smakują doskonale.
Ale pyszności! Kurkowe pierogi w kurkowym sosie brzmią jak prawdziwy hit sezonu! Szkoda, że na Mazowszu grzybów leśnych brakuje, ale takie danie z kurkami to świetna alternatywa. Dzięki za przepis – wygląda na to, że w tym roku moje pierogi będą wyjątkowo aromatyczne
Aniu, super wiadomość. Niech i smakują.