Krem z pomidorów z wędzoną mozzarellą

 

Ta prosta kremowa zupa z pomidorów to chyba moja ulubiona letnia wersja. Słodycz dojrzałych w słońcu pomidorów z oliwą, ostrym twistem papryczki i wędzoną mozzarellą, zwieńczona aromatyczną bazylią z domowej grządki…Czy może być coś bardziej dobrego na letni obiad???
Dla mnie to creme de la creme na sierpniowym talerzu.

 

 

1 kg dojrzałych pomidorów z pola
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 malutka peperoncini
oliwa EV
sól morska
wędzona mozzarella
bazylia
ocet balsamiczny

Pomidory umyj, wyjmij końce i pokrój na kawałki do miski. Szalotkę i czosnek obierz i posiekaj. W szerokim rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć peperoncino, czosnek i szalotkę. Mieszaj i nie dopuść do spalenia. Włóż pomidory, posól i duś aż płyn odparuje. Zmiksuj na krem, spróbuj i dopraw ewentualnie solą.
Plastry wędzonej mozzarelli pokrój w kostkę. Rozlej krem pomidorowy do misek, posyp mozzarellą, udekoruj bazylią, polej oliwą i pokrop gęstym octem balsamicznym.

8 thoughts on “Krem z pomidorów z wędzoną mozzarellą

  1. Dzień dobry, gdzie w PL kupić oryginalną wędzoną mocarellę?
    Ewa

  2. Moja rodzina uwielbia pomidorówkę, więc na pewno chętnie spróbowaliby też tej ulepszonej wersji.

  3. Wędrowki po kuchni

    Pomidorówkę bardzo lubię, ale krem z pomidorów to juz jest bajka!

  4. Pomidorówka u mnie to jedna z ulubionych zup. Kremu jeszcze nie jadłam, ale nic straconego. Trzeba po prostu ugotować go

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.