Duńskie bułki śniadaniowe. Sierpniowa Piekarnia

 

Uwielbiam leniwe, weekendowe poranki, kiedy możemy zasiąść przy śniadaniowym stole, bez presji i ograniczenia czasowego. Swobodnie i z uważnością delektujemy się tym fantastycznym czasem i jemy to, co nas rozpieszcza.
Kuszące więc okazało się pieczenie duńskich bułek śniadaniowych, które nadają się tak naprawdę na każdą porę dnia. Miękkie puszyste i delikatne ciasto i serowy środek z owocowym dżemem…

Duńskie bułki śniadaniowe
przepis  z bloga Let the baking begin
15 – 16 bułeczek

250 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki aktywnych suszonych drożdży
4 żółtka jaj
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru
360 g mąki uniwersalnej (u mnie włoska Caputo Cuoco )
1/4 łyżeczki soli
85 g masła w temperaturze pokojowej

300 g serka śmietankowego
60 g cukru
1 łyżka esencji waniliowej (dodałam naturalną wanilię)
1 szklanka dżemu ( u mnie domowy figowo-pomarańczowy)

kruszonka
60 g mąki
60 g cukru
3 łyżki masła

do posmarowania
2 jajka
1 łyżka wody ( u mnie wystarczyło 1 jajko i 1 łyżka wody)

 

 

Wymieszaj drożdże z 2-3 łyżkami mleka z całej porcji i 1 łyżeczką cukru z całej porcji. Mieszaj, aby rozpuścić cukier i drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Mieszanka powinna wyrosnąć.

Przygotuj ciasto: w misie miksera wymieszaj pozostałą część ciepłego mleka, 1/4 łyżeczki soli, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pozostałą część cukru, mieszankę drożdżową i mąkę. Miksuj na 3. prędkości miksera przez około dziesięć minut.

Dodaj masło i zagniataj: Dodawaj masło do mieszanki ciasta w ćwiartkach i zagniataj przez około 8 minut lub do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i będzie lepkie w dotyku. Jeśli rozciągniesz ciasto, powinieneś być w stanie utworzyć cienką warstwę bez jej rozrywania.

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Przenieś ciasto do dobrze naoliwionej miski, a następnie pokryj zewnętrzną część ciasta odrobiną oleju. Dzięki temu nie będzie pękać i wysychać podczas wyrastania. Przykryj miskę ściereczką i postaw w ciepłym miejscu.

W międzyczasie przygotuj nadzienie z serka śmietankowego: wymieszaj go z cukrem i wanilią, aż masa będzie gładka. Przykryj i odstaw.

Przygotuj kruszonkę: Wymieszaj widelcem lub rękoma mąkę, cukier i masło, aż powstanie kruszonka. Wstaw do lodówki.

Przygotuj masę jajeczną: Ubij widelcem 2 żółtka i 1 łyżkę wody. Przykryj i odstaw.

 

 

Podziel i uformuj ciasto. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz je pięścią. Następnie podziel ciasto na 15-16 równych części. Najdokładniejszym sposobem na to jest zważenie ciasta, a następnie podzielenie całości przez 16.

Uformuj każdy kawałek ciasta w kulkę, podwijając końce pod siebie. Połóż zwinięte bułeczki duńskie na blasze wyłożonej pergaminem. Odstaw na 10 minut, a następnie zanurz dno szklanki lub kubka w mące i uderz w środek każdej bułki, aby zrobić wgłębienie.

Napełnij wgłębienia nadzieniem z serka śmietankowego: w każde wgłębienie włóż 1 łyżkę nadzienia i 1 łyżeczkę dżemu lub konfitury do środka mieszanki sera.

Pozostaw do wyrośnięcia, aż bułki podwoją objętość – około 30 minut do 1 godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj zewnętrzną część drożdżówek roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp je obficie kruszonką, delikatnie dociskając, aby się przykleiła, jeśli to konieczne.

Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, aż zewnętrzna część nabierze złotego koloru. Następnie wyjmij bułki z piekarnika i przenieść na kratkę, aby lekko ostygły przed zjedzeniem.

Duńskie bułki śniadaniowe na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu

18 thoughts on “Duńskie bułki śniadaniowe. Sierpniowa Piekarnia

  1. Wspaniałe są, bardzo nam smakowały. Mio było brać udział w sierpniowej piekarni, pozdrawiam

  2. Tak dobrych bułeczek dawno nie jadłem i podobne opinie wyrazili wszyscy nimi obdarowani. Dziękuję za smakowity przepis i wspólny czas przy gorącym piekarniku 🙂

    • Guciu, rzeczywiście to wyjątkowo pyszne bułki. Cieszę się, że innym też smakowały. Gorąco było w poprzedni weekend okropnie, ale przyjemnie było piec razem. Dziękuję.

  3. Wow, jak smakowicie wyglądają. Uwielbiam drożdżowe wypieki, zawsze wykorzystuję do nich sezonowe owoce.

  4. Bułeczki wyglądają obłędnie 🙂 Na pewno skorzystam z przepisu.

  5. Wyglądają pięknie i kusząco.
    Porywam jedną i uciekam do pracy. 😉
    Uwielbiam drożdżowe bułeczki i w weekend też sobie upiekę.

  6. Wyglądają bardzo smakowicie!

  7. Widzę, że dużo osób chwali ten przepis. Z chęcią więc go wypróbuję i zobaczę czy u mnie też zrobi furorę.

  8. idealne do śniadania na słodko, ale widzę że sprawdzą się też do popołudniowej kawy.

  9. Mmmmm…. napewno przepięknei pachną w trakcie i po upieczeniu. Taki wypiek na ciepło smakuje wyjątkowo stanowiąc ucztę dla zmysłów.

  10. Wyglądają obłędnie. Jadłabym je o dowolnej porze dnia, nie tylko na śniadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.