Sałatka z radicchio, świeżym ogórkiem, tuńczykiem i miodowym dressingiem

 

Ta pyszna sałatka z radicchio to  kolorowa kombinacja gorzkich, słodkich i ostrych smaków.
Jest szybka, łatwa i zachwyca równowagą składników i smaków.

Orzeźwiające ogórki i kawałki tuńczyka z oliwy, a także wspaniałe greckie oliwki  urozmaicają teksturę dania. Prosty dressing z oliwy , czosnku i miodu, smakowicie łączy wszystko w całość. To wspaniała eksplozja kolorów i smaków.

 

 

Radicchio należy do rodziny cykorii i czasami jest nazywane włoską cykorią. Ma piękne czerwono fioletowe liście, białe żyłki i pikantnie gorzki smak.
Radicchio to termin używany do określenia wszystkich rodzajów cykorii, które rosną, tworząc zwartą główkę. Jednak w obrębie rodziny radicchio istnieje sześć różnych odmian, w tym Rosso di Chioggia, która jest najpopularniejszą odmianą i która znajduje się w tej sałatce.
Jeżeli smak radicchio wydaje Ci się za gorzki, możesz namoczyć jej liście w wodzie na około 30 minut.  Straci gorzki smak i stanie się delikatniejsza.
Dla mnie część piękna tego warzywa tkwi w jego goryczce, która równoważy ciężkie, intensywne smaki.

1 główka radicchio
2 świeże gruntowe ogórki
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w oliwie
1/2 szklanki greckich oliwek
świeży koper

dressing
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sok z 1/2 cytryny
sól morska i czarny pieprz
2 łyżki miodu
1/4 szklanki oliwy EV

Przygotuj radicchio. Wydrąż rdzeń z sałaty i rozdziel liście. Jeśli chcesz, aby były mniej gorzkie, namocz je w zimnej wodzie na 30 minut, potem osusz na ścierce kuchennej.
Ogórek umyj i pokrój na półplasterki. Ułóż liście radicchio na półmisku, dodaj tuńczyka z puszki, ogórki, pokrojoną w półplasterki cebulę i oliwki. .
Przygotuj dressing. W słoiku umieść czosnek i sok z cytryny. Dodaj sól, czarny pieprz i miód. Zakręć słoik i wymieszaj. Wlej oliwę i dobrze wymieszaj, aż dressing dobrze się połączy.
Polej nim sałatkę, dodaj świeży koper i podawaj.

16 thoughts on “Sałatka z radicchio, świeżym ogórkiem, tuńczykiem i miodowym dressingiem

  1. Wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała.

  2. Nie przepadam za tuńczykiem, mimo wszytko dałabym szansę tej sałatce.

  3. czerwonafilizanka

    Zastanawiam się czym można by zamienić świeże gruntowe ogórki… może kiszone, albo papryka…

  4. Wędrowki po kuchni

    Bardzo lubię takie lekkie sałatki. Pyszna propozycja!

  5. Wygląda bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję Twój przepis!

  6. To coś nowego dla mnie. Czuję się zainspirowana.

  7. Sałatka wygląda tak świeżo i kolorowo! Zdecydowanie muszę spróbować tego przepisu. 🙂 Dziękuję

  8. Sałatka wygląda naprawdę smakowicie. Fajne połączenie smaków, które na pewno spróbuję i polubię. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.