Niektórzy historycy przypuszczają, że Europejczycy znali precle już w VII wieku naszej ery. Najstarsze i najbardziej wiarygodne źródło to jednak XII-wieczne dzieło Hortus deliciarum. Pieczywo bardzo podobne do precla widnieje na jednej z rycin.
Niektórzy badacze twierdzą, że jako pierwsi zaczęli wypiekać precle mnisi. To pieczywo jest zresztą ważnym elementem celebracji świąt wielkanocnych w krajach niemieckojęzycznych, ale także wielu świeckich tradycji. Na przestrzeni prawie tysiąca lat precel stał się jednym z najpopularniejszych wypieków w całych Niemczech.
Bułki preclowe, znane również jako Brezelbrötchen lub Laugenbrötchen, są pysznym i popularnym rodzajem pieczywa w Niemczech. Są robione z ciasta podobnego do tradycyjnych precli, co nadaje im charakterystyczny smak i konsystencję.
W Bawarii, w południowych Niemczech precel ( Brezel ) był symbolem piekarzy co najmniej od XIII wieku.
Ciasto preclowe różni się od wielu innych rodzajów ciasta bułkowego. Przede wszystkim ma niższą hydrację, co oznacza, że zawiera mniej wody w stosunku do ilości mąki, przez co jest bardziej chlebowe i mniej puszyste. Po drugie, tradycyjnie zanurza się je w ługu spożywczym, co nie tylko nadaje mu klasyczny ciemnobrązowy kolor, ale także charakterystyczny smak precla.
Bułki preclowe stanowią doskonały dodatek do każdego posiłku. W Niemczech sprzedaje się specjalną sól do precli – pretzel salt. Ma ona kształt kwadracików soli.
Tradycje wypiekania precli istnieją też w krajach i regionach sąsiadujących z Niemcami – w Austrii, Szwajcarii i we francuskiej Alzacji.
Tradycyjnie pieczywo preclowe jest posypane gruboziarnistą solą, ale wypieka się też je z sezamem i makiem. Podawane jest najczęściej do piwa z kiełbasą i musztardą. Stanowi tradycyjną przekąskę podczas wycieczek i pikników.
Bułki preclowe na zakwasie
przepis ze strony Amy Bakes Bread
Zakwas (fermentowany przez noc/gotowy za 10-12 godzin / w temp. 25 st. C )
13 g zakwasu dojrzałego/aktywnego
130 g mąki uniwersalnej /chlebowej
130 g wody
Ciasto
250 g zakwasu
430 g wody ( uwaga! ostrożnie z dodawaniem wody)
20 g soli
3 g proszku słodowego diastatycznego / miodu
850 g mąki chlebowej
70 g masła zmiękczonego
płatki soli morskiej
Wieczorem wymieszaj 13 gramów dojrzałego zaczynu na zakwas z 130 gramami mąki i 130 gramami wody. Przykryj i odstaw na noc, aż będzie bulgoczący, aktywny i gotowy do użycia.
Ciasto na zakwasie
Następnego ranka w misie miksera wymieszaj wyrośnięty zaczyn, wodę, mąkę, sól i proszek słodowy/miód za pomocą haka do ciasta. Zagniataj przez 5 minut. Ciasto będzie gęste i możesz pomyśleć, że dodałeś za dużo mąki. Nie martw się. Zmięknie, gdy dodasz masło.
Zagniataj przez około 5 minut. Następnie dodaj zmiękczone masło, 1/2 łyżki na raz i zagniataj przez 5-8 minut, aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie jedwabiście gładkie.
Fermentacja
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 4-5 godzin w temperaturze 25-26 st. C, aż będzie napuszone i napowietrzone. Po fermentacji ciasto można umieścić w lodówce na noc / do 2 dni przed uformowaniem i zrobieniem bułek.
Formowanie
Wyłóż ciasto na blat i za pomocą skrobaczki, uformuj wałek i podziel na 16 kawałków. Weź każdy kawałek ciasta i pociągnij/ściśnij boki, aż utworzy kulkę. Tocz kulkę na blacie, trzymając dłoń w kształcie miseczki ( patrz film na stronie przepisu), aby zamknąć kulki.
Wyrastanie
Wyłóż dwie blachy papierem pergaminowym. Umieść osiem kulek ciasta na każdej blasze. Przykryj kulki ciasta ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrastania w ciepłym (25-26 st. C) miejscu na 3-4 godziny. Po upływie 3-4 godzin ciasto powinno być napuszone, napowietrzone i wyrośnięte.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C.
Metoda sody oczyszczonej. Zagotuj 8 szklanek wody. Dodaj 6 łyżek sody oczyszczonej. Umieść bułki precelkowe w gotującej się wodzie z sodą oczyszczoną i gotuj przez 60-90 sekund. Wyjmij precle z wrzącej wody i umieść na blachach do pieczenia. Posyp solą.
Piecz natychmiast po kąpieli w sodzie oczyszczonej przez 15-20 minut w temperaturze 240 st. C. Pozostaw do całkowitego (lub prawie całkowitego) ostygnięcia przed spożyciem.
Swoje bułki preclowe upiekłam w dwóch kształtach:
* podłużnych paluchów z solą
* okrągłych bułek z sezamem połączonych w koronę
Bułki preclowe na blogach:
Aniu wspaniałe bułeczki. Bardzo chciałam je upiec z Wami, ale nie zdążyłam. Upiekę w innym terminie 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję Małgosiu. Polecam je, są bardzo ciekawe w przygotowaniu i pyszne.
Piękne bułeczki , świetny wybór . Mam ogromną słabość do preclowego pieczywa. Cieszę się z tego wypieku . Dziękuję za wspólne pieczenie
Marzena, preclowe pieczywo smakuje ze wszystkim. Dziękuję.
Wspaniałe bułeczki preclowe a ta korona preclowa to już mistrzostwo świata!!!
Dziękuję za kolejny smakowity przepis, historię tradycji wypieku tego rodzaju pieczywa i wspólny czas.
Guciu, cieszę się, że też piekłeś. To pieczywo warte wysiłku. Do upieczenia!
Bosko wyglądają! Kiedyś robiłampodobne bułki, wszystkim smakowały 🙂
Wędrowki po kuchni, bułki preclowe są dobre ze wszystkim!
Prześliczne!
Niestety zabrakło mi czasu w ten weekend, ale nadrobię na pewno.
Dziękuję Magda. Niech Ci się upiecze!
Wyglądają wspaniale! Z chęcią bym takie upiekła 🙂
Miye, przepis masz gotowy. Bardzo Cię zachęcam.