Kurka, liszka, lisica, lisiczka, kurza noga lub stągiewka. Nazywana też grzybem żydowskim, ponieważ jest koszerna, a więc może być spożywana przez ortodoksyjnych Żydów.
Dzisiaj u mnie i w Konwaliowej kuchni jest królową !
Przygotowałam z kurkami pyszny, sycący posiłek, który można zrobić w zaledwie pół godziny, używając tylko jednego naczynia. Makaron z kurkami i sosem z białego wina przenosi gotowanie na nowy poziom dzięki swojej łatwości i wyrafinowaniu. Łączy się cudownie z prostymi składnikami – porami, grzybami i świeżymi ziołami. Z chęcią otwieram butelkę wina, aby przygotować taki obiad lub kolację.
200 g świeżych kurek, oczyszczonych
3 łyżki oliwy EV
2 łyżki masła
1 średni por, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki ( biała i jasnozielona część)
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2, 5 łyżeczki soli
300 g makaronu farfalle (penne, casarecce, pipe rigate)
4 szklanki bulionu warzywnego ( drobiowego lub wody)
2/3 szklanki wytrawnego białego wina
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki startego parmezanu plus do podania
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1,5 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj kurki i gotuj, często mieszając, aż cały płyn odparuje – około 10 minut.
Dodaj masło, mieszając, aż się rozpuści. Dodaj pory, czosnek i 1 łyżeczkę soli. Gotuj, często mieszając, aż pory będą miękkie – 4 do 5 minut.
Wsyp makaron, wlej bulion i wino, dodaj pozostałe 1,5 łyżeczki soli. Zwiększ ogień do wysokiego i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie mniej niż al dente (sprawdź czas gotowania na opakowaniu).
Wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos równomiernie pokryje makaron – 3 minuty. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z serem, zieleniną, skórką, sokiem z cytryny i pieprzem. Podawaj z dodatkowym serem.
Pyszności!
Dołączam z kieliszkiem schłodzonego białego wina. 🙂
Makaron z kurkami to u nas pozycja obowiązkowa latem.
Dziękuję za kurkowe spotkanie.
Magda, wirtualne celebrowanie kurkowych smaków z kieliszkiem wina jest obowiązkowe!
Jestem ciekawa czy wyszłaby mi porcja na jedną osobę, bo niestety moja rodzina nie lubi grzybów (ja uwielbiam).
Miye, zawsze Ci wyjdzie. Przecież wiesz ile zjesz.
Bardzo oryginalny przepis, korci mnie, by wypróbować, dziękuję za pomysł 🙂
Aniu, bardzo proszę i delektuj się.
Bardzo oryginalny przepis, korci mnie, by wypróbować!
Aniu, koniecznie spróbuj. Pychota!
Nigdy nie łączyłam kurek z winem, ale ten przepis wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować! Dzięki za pomysł 🙂
Paulina, u mnie to podstawowe połączenie. Smacznego!
Pychota! Kurki to moje ulubione grzyby. Przepis ląduje na mojej liście do wypróbowania. 🙂
Sylwia, to świetna wiadomość. Niech Ci smakuje.
Świetny przepis na lato, ostatnio jedliśmy makaron z kurkami, pycha 🙂
Aniu, kurki są idealne na letnie obiady.